Home Rady pri výbere nábytku Drevená podlaha, parkety alebo dlažba? Každý typ podlahy má svoje výhody!

Drevená podlaha, parkety alebo dlažba? Každý typ podlahy má svoje výhody!

by Anita

Výber podlahy patrí k najdôležitejším krokom pri zariaďovaní domu či bytu. Kým vymeniť kus nábytku nie je nič zložité, nevhodne zvolená podlaha vás môže mrzieť pomerne dlhú dobu. Pri výbere by ste mali myslieť nielen na estetickú stránku, ale aj na to, v ktorej miestnosti bude podlaha položená a či budete mať podlahové vykurovanie.

Foto: © pixabay.com

Drevené podlahy

Drevená podlaha je lákavá najmä pre svoju dlhú životnosť a fakt, že ide o prírodný materiál, ktorý už sám o sebe navodzuje príjemnú, hrejivú atmosféru domova. Podlahy z masívneho dreva majú veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti, na druhej strane môže drevo vysychať, deformovať sa alebo napúčať. Ideálne podmienky pre drevo je vlhkosť vzduchu 50% a teplota okolo 20°C. Drevo sa ale vždy dá zbrúsiť a prelakovať a to aj v prípade poškodenia alebo poškriabania.

Foto: © pixabay.com

S umývaním drevenej podlahy by ste mali byť opatrný a použiť vodu len keď je to naozaj potrebné, pretože vlhkosť jej príliš neprospieva aj keď je nalakovaná. Prach a iné nečistoty odstraňujte vysávačom, metličkou alebo handrou. Drevená podlaha je vhodná hlavne do obývačky, detskej izby, pracovne alebo spálne. Dostupné sú rôzne farebné varianty a povrchové úpravy.

Obývacia izba Forrest 3

Laminátová podlaha

Laminátová podlaha je cenovo dostupnejšou a na údržbu menej náročnou alternatívou drevenej podlahy. Ak si vyberiete laminátovú dlážku určite neoľutujete, pretože je vhodná aj pre podlahové vykurovanie, odolná voči UV žiareniu a menej náchylná na vysúšanie a praskanie ako drevo. Výhodou je aj vysoká odolnosť voči opotrebeniu aj poškriabaniu a veľký výber vzorov.  Určite oceníte aj to, že nevŕzga tak, ako drevo.

Obývacia izba Axel 2

Údržba tejto podlahy je naozaj nenáročná, stačí ju povysávať alebo umyť mopom. Nie je potrebné ju lakovať ani používať vosk. Podlaha je ale citlivá na príliš vysokú vlhkosť, takže mop alebo handru pred umývaním dobre vyžmýkajte.

Obývacia izba Camber 1 milano + krémová

Korková podlaha

Korok možno nie je až tak rozšírený a populárny materiál podlahy, ale určite je to možnosť, ktorá stojí za zváženie. Korková podlaha má výborné izolačné vlastnosti, skvele odhluční miestnosť a má jedinečný vzhľad, pretože ide o prírodný materiál. Vyrába sa z kôry duba pričom sa nemusí vyrúbať strom, stačí len olúpať kôru tak, aby strom neutrpel.

Foto: © flickr.com

Tento materiál je príjemný, mäkký, teplý, antialergický a vodeodolný. Okrem obývačky alebo spálne ho tak môžete použiť aj na chodbe alebo v kúpeľni. Dostupný je vo forme dlaždíc alebo ako plávajúca podlaha. Ak sa obávate náročnej údržby, je to úplne zbytočné. Korok sa lakuje a tak je údržba jednoduchá – postačí vám voda a špeciálny prípravok na tento povrch.

Keramická dlažba

Keramická dlažba jednoznačne najlepšie pasuje do kúpeľne, kuchyne alebo do predsiene. Dostupné sú najrôznejšie motívy, povrchové úpravy aj formáty a tak máte nekonečne veľa možností. Praktické sú hlavne kachličky s protišmykovou úpravou, pretože v kúpeľni sa kontaktu s vodou nevyhnete a podobne je to aj v kuchyni a predsieni.

Kuchyňa Smile 240 cm čierna + biela

Najväčšou výhodou keramickej dlažby je nenáročná údržba, oteruvzdornosť a odolnosť voči vode a chemikáliám. Vhodná je aj pri podlahovom vykurovaní a v tomto prípade je aj príjemne hrejivá. Inak je dlažba pomerne chladný a „sterilný“ materiál, ktorý nie je práve najvhodnejšou voľbou do iných miestností.

Kuchyňa Viola 260 cm

Vďaka širokej ponuke vzorov a veľkostí si môžete v kúpeľni alebo v kuchyni vytvoriť originálnu kombináciu farieb a vzorov. Za zváženie stojí aj kombinácia jednofarebnej dlažby s retro alebo secesnými vzormi.

Akú podlahu máte v obývačke vy? Páči sa vám viac prírodné drevo alebo laminát?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť