Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Chystáte sa maľovať? Poradíme vám, ako si prácu uľahčiť!

Chystáte sa maľovať? Poradíme vám, ako si prácu uľahčiť!

by Martin

Potrebuje váš dom alebo kancelária nutne vymaľovať? Alebo iba potrebujete zmenu? Každý, kto už svojpomocne maľoval vie, že to nie je až také jednoduché ako sa môže zdať. Niekto si radšej objedná profesionálnych maliarov a niekto to chce proste zvládnuť sám. Poradíme vám, ako si maľovanie aj upratovanie po ňom čo najviac uľahčiť.

Nepodceňujte plánovanie

Videli ste v katalógu alebo u svojich známych výrazné farby na stenách a zatúžili ste po nich aj vy? Skôr než sa vydáte na nákup odporúčame zapožičať alebo kúpiť vzorkovník farieb, ktorý zoženiete v hobby marketoch alebo predajniach s farbami. Možno objavíte odtieň, ktorý vás očarí ešte viac, alebo zistíte, že vysnívaná farba sa k vám domov až tak nehodí.

Bielou farbou nikdy nič nepokazíte. Biela farba spôsobuje, že sa ľudia cítia pozitívne a znižuje hladinu stresu. Biela farba tiež podporuje relaxáciu, vytvára pocit pokoja a obnovy a dáva ľuďom pocit sústredenia. Ak ste odvážnejší, siahnite v centre farieb po teplých zemitých tónoch. V kurze je teraz teplá žltá, zemitá terakotová či púdrová, ale aj tmavšia pastelová modrá. Tieto trendové farby sa v našich domovoch neobjavujú len ako farby stien. Ale sú viditeľné v každej umeleckej forme, od módnych textilných doplnkov po obrazy a dokonca aj na elektronike.

Foto: © pixabay.com

Je lepšie si maľovanie naplánovať na jar alebo v lete, pretože farba uschne rýchlejšie. Pokiaľ potrebujete vymaľovať v inom období myslite na to, že miestnosť by mala vykurovaná a pri schnutí môže pomôcť aj ventilátor. Na maľovaní, rôznych rekonštrukciách a úpravách v domácnosti je asi najhoršie upratovanie. Pri nakupovaní farieb preto myslite aj na to, že nábytok a podlahu bude potrebné ochrániť pred znečistením. Keď sa už stane, že vám na podlahu alebo nábytok kvapne farba utrite ju vlhkou handričkou skôr než stihne zaschnúť.

Foto: © pixabay.com

Zvážiť by ste mali aj to, či steny nebude potrebné najskôr oškriabať. Ak ste už v minulosti niekoľko krát maľovali farba sa môže začať rýchlo odlupovať a vaša práca by tak vyšla nazmar. Určite špachtľou oškriabte farbu minimálne na tých miestach, na ktorých sa už farba odlupuje alebo je náter hrubší. Nakúpiť okrem farby a rôznych štetcov a valčekov by ste mali aj špachtľu, papierovú pásku a igelitové fólie alebo kartóny a prípadne aj penetračný náter, tmel, stierku.

 Príprava pred samotným maľovaním

Nábytok, ktorý z miestnosti viete odniesť premiestnite dočasne niekam inam. Ostatný nábytok presuňte do stredu miestnosti, aby ste mali pri stenách dostatok priestoru. Podlahu zakryte kartónmi alebo pevnejším igelitom. Dôkladne pozakrývať igelitom by ste mali aj nábytok a všetko čo zostalo v miestnosti. Širšou papierovou lepiacou páskou prelepte lišty, zárubne, vypínače, zásuvky a pod., aby ste ich nezašpinili farbou. Pásku môžete použiť aj na vytvorenie rôznych vzorov a tvarov. V prípade, že strop a steny nebudú maľované jednou farbou nalepte pásky aj do rohov.

Foto: © pixabay.com

Potom špachtľou oškriabte odlupujúcu sa farbu zo steny, ryhy alebo diery v stene opravte špeciálnym maliarskym tmelom. Nerovnosti na stenách sa vyrovnávajú aj nanesením stierky, ktorá môže maž rôznu povrchovú štruktúru. Pavučiny, prach a nečistoty na stenách povysávajte alebo pozberajte metlou.  Penetračný náter nemusíte používať vždy keď idete maľovať. Jeho úlohou je spevnenie sypkého podkladu a zjednotenie nasiakavosti podkladu. Použiť by ste ho mali ak ste diery a nerovnosti v stenu opravovali sadrou, odstraňovali zo stien tapety alebo vrstvy farieb. Nanášať by sa mal pred stierkou.

Pozor na plesne

Ak vám na stenách alebo stropoch rastie pleseň, musíte sa s tým čo najskôr vysporiadať. Pleseň je zdraviu nebezpečná, produkuje dráždivé látky, ktoré môžu pri vdýchnutí vyvolať alergické reakcie, najmä u zraniteľných osôb. Majte na pamäti, že ju nestačí iba premaľovať. Postihnuté steny je najskôr  potrebné ošetriť protiplesňovým prostriedkom. Po jeho uschnutí, je potrebné organické zvyšky zo steny na sucho zoškriabať. Pri tomto úkone majte na sebe respirátor. Takto ošetrenú stenu môžete začať maľovať najskôr farbou odolnou voči plesniam, potom náterom na báze oleja a až nakoniec vašim požadovaným odtieňom alebo tapetou.

Foto: © pixabay.com

Maľovať začnite od stropu

Maľovanie začínajte od vždy stropu. Farba môže fŕkať aj na steny a zostanú vám na nich malé zaschnuté kvapky. Ak ste steny ešte nemaľovali nie je problém tieto malé nedokonalosti odstrániť. Pokiaľ ale kvapky zostanú na čerstvo vymaľovanej stene bude to problém. Maľovanie stropu rozhodne nie je obľúbenou činnosťou, ale vďaka teleskopickým rúčkam to bude menej náročné a navyše nepotrebujete rebrík.

Pri maľovaní stien začnite malým úzkym valčekom, ktorým vymaľujete plochy okolo vypínačov, zárubní, okenných rámov a pod. Na rohy, kúty a časti pre ktoré je valček príliš široký použite štetec.  Širším valčekom potom vymaľujte celú plochu steny.  Sledujte či je farba nanášaná rovnomerne a či na seba pruhy farby nadväzujú, aby nevznikali biele miesta. Pri nerovných a plastických povrchoch si musíte dať extra záležať na tom, aby sa farba dostala všade a bola rovnomerne rozotrená.

Foto: © pixabay.com

Zvyknete si maľovať byt sami alebo si radšej zavoláte odborníkov? Akej farby sú steny vo vašej obývačke? Uprednostňujete klasickú bielu alebo skôr niečo odvážnejšie?

ZDROJ:  https://www.thenordroom.com/color-trends-2023/

https://www.homebuilding.co.uk/advice/painting-over-mould 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť