Home Bývajme zdravo! Antidekubitné matrace – čím sú výnimočné a pre koho sú určené?

Antidekubitné matrace – čím sú výnimočné a pre koho sú určené?

by Martin

Vznik preležanín (dekubitov) hrozí predovšetkým dlhodobo ležiacim alebo imobilným pacientom. Dekubity môžu prerásť až do život ohrozujúceho stavu a tak je dôležité zabrániť tomu, aby sa vôbec objavili. Antidekubitné matrace sú v tomto smere veľkým prínosom a pre takýchto pacientov prakticky nevyhnutnosťou.

Aktívne a pasívne matrace

Antidekubitné matrace sa delia na aktívne a pasívne. Aktívne matrace pozostávajú z niekoľkých vzduchových komôr, nejde teda o klasické penové matrace. Matrac so vzduchovými komorami zabezpečuje, že tlak nepôsobí na jedno miesto na tele a efektívne tak zabraňuje vzniku dekubitov a pomáha ich aj liečiť. Množstvo vzduchu v jednotlivých komorách sa dá meniť a tlak je tým pádom premenlivý. Obvykle je vzduchom napumpovaná každá druhá komora a každá prvá je prázdna. Po určitom čase  sa vystriedajú. Pri niektorých druhoch matracov je možné aj nastaviť čas po akom sa plné a prázdne komory menia.

Pasívne matrace sú penové, ale nejde o klasický penový matrac ktorý sa bežne používa. Antidekubitný penový matrac má po celej svojej ploche pozdĺžne aj priečne zárezy a tým napomáha tomu, aby nevznikal tlak na jedno miesto a netvorili sa na tele preležaniny. Vyrábajú sa z pamäťovej peny alebo z tvrdších penových materiálov. Niektoré druhy matracov sú obojstranné, pričom každá strana má inú tvrdosť. K matracom býva pribalený aj poťah, ktorý je na zips a dá sa oprať. Navyše býva antibakteriálny, niekedy aj vodeodolný alebo paropriepustný.

Antidekubitné matrace sa využívajú nie len v zdravotníckych zariadeniach, ale aj pri domácej opatere ležiaceho pacienta. Ak máte doma rodičov alebo starých rodičov, ktorí majú zdravotné problémy a sú pripútaný na lôžko, určite by ste im mali zabezpečiť tento špeciálny matrac. V kombinácií s odbornou starostlivosťou tak predídete vzniku nebezpečných dekubitov.

 

Starostlivosť o antidekubitné matrace

 Na čistenie antidekubitných matracov by sa nemali používať abrazívne látky obsiahnuté v čistiacich prostriedkoch, ale ani tvrdé špongie či kefy. To by mohlo poškodiť ochrannú vrstvu matraca. Takýto matrac čistite vždy len vtedy, keď je nafúknutý. Uistite sa, že je materiál dostatočne natiahnutý – to značne uľahčí proces čistenia. Po vyčistení by sa mal matrac nechať voľne vysušiť v miestnosti chránenej pred slnečným žiarením. Matrace nie je možné žehliť, a to ani vo vyfúknutom stave. Ak je potrebné ho dezinfikovať, používa sa kremenné ošetrenie a špeciálne antiseptické spreje. Ak antidekubitný matrac práve nepoužívate, vyfúknite ho a skladujte ho v zloženom stave.

Aký je najvhodnejší rošt?

Väčšina antidekubitných matracov je vhodná aj pre polohovateľné aj klasické rošty. Táto informácia by mala byť uvádzaná pri jednotlivých druhoch, ak to tak nie je pre istotu si to overte u predajcu. Keďže dlhodobo ležiacich pacientov je nutné pravidelne polohovať lepšou voľbou bude polohovateľný rošt. Sú rošty pri ktorých viete polohovať len hlavu alebo nohy a potom sú aj také, ktoré sa dajú ohnúť na viacerých miestach. V každom prípade vám toto riešenie pomôže napríklad pri kŕmení, umývaní alebo ošetrovaní pacienta a zároveň ho aj takto môžete polohovať a znížiť riziko vzniku preležanín.

Ak nemáte financie na kúpu antidekubitného matraca, siahnite aspoň po antidekubitných zdravotníckych pomôckach, ktoré vám pomôžu odľahčiť vaše bedrá, päty, členky, sedacie kosti alebo aj okolie lopatiek. Sú to rôzne podložky, vankúšiky, valce a sedáky.

Máte skúsenosti s antidekubitným matracom? Preferovali by ste aktívny alebo pasívny matrac?

Zdroj: https://magazine.morettispa.com/en/how-do-you-choose-the-right-anti-decubitus-mattress/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť