Home Ako sa starať o nábytok Ako vyčistiť matrac, aby vyzeral ako nový?

Ako vyčistiť matrac, aby vyzeral ako nový?

by Martin

Kvalitný matrac je skvelý spoločník, ale vyžaduje si pravidelnú starostlivosť. Kým poťah na matrac sa obvykle dá bez problémov vyprať alebo odniesť do čistiarne, so samotným matracom to býva horšie. Okrem  roztočov a plesní ho môže znečistiť aj rozliaty nápoj, krv, pot a iné telesné tekutiny.  Všetko sa ale dá zvládnuť ak poznáte zopár užitočných trikov.

Foto: © pixabay.com

Na pomoc si zoberte vysávač

Prach, peľ, roztoče a iné nečistoty sa do matraca dostanú nech robíte čokoľvek. S ich odstránením vám pomôže práve vysávač a nepotrebujete ani žiadny špeciálny nadstavec. Lepšie sa pracuje s tým na čalúnenie, postačí ale aj ten základný.  Matrac najskôr povysávajte z jednej strany a zatiaľ ho neotáčajte. Odstrániť pachy, ktoré sa v matraci nahromadili môžete pomocou sódy bikarbóny. Stačí ňou posypať matrac a porozotierať hubkou alebo jemnou kefkou, aby sa dostala aj do vnútra. Po 10-15 minútach matrac opäť povysávajte. Sóda bikarbóna na seba naviaže vlhkosť aj mastnotu.  Následne matrac otočte a proces zopakujte.

Ako odstrániť škvrny?

Škvrny od potu, krvi, moču, kávy alebo vína treba odstrániť čo najskôr, aby nestihli zaschnúť a „zažrať“ sa do látky. Samozrejme nie vždy je to možné a vyčistiť sa dajú aj staršie škvrny, ide to ale o niečo horšie ako pri čerstvých fľakoch. V drogériách alebo v predajniach s matracmi určite nájdete viacero prípravkou na čistenie fľakov aj s návodom. Vyrobiť si ale môžete aj účinný domáci čistiaci prípravok.

Rokmi a gazdinkami overený odstraňovač škvŕn od kávy a vína je roztok citrónu alebo octu. Ak máte deti pravdepodobne ste sa už museli popasovať so škvrnami od moču, na ktoré funguje zmes sódy bikarbóny (2 PL), octu (1 PL), čistiaceho prostriedku (1ČL), 1-2 kvapky dezinfekcie a vody (1 ČL). Všetko dôkladne zmiešajte a na škvrnu naneste handričkou alebo hubkou.  Vlhkou handričkou potom prejdite zopár krát po škvrne, prípravok napokon zotrite a miesto osušte suchou handričkou. Nakoniec nasypte na škvrnu sódu bikarbónu, nechajte ju pôsobiť niekoľko hodín a povysávajte. Zbavíte sa tak nie len fľaku, ale aj zápachu.

Pravidelná starostlivosť o matrac    

Aby vám matrac slúžil čo najdlhšie bez problémov so zápachom alebo roztočmi je potrebné sa oň starať.  Každý matrac by ste mali pravidelne otáčať aby sa nepreležal, čo sa odporúča spraviť každé 3 mesiace. Dôležité je aj meniť posteľnú bielizeň a pranie poťahu na matrac, aby ste zabránili šíreniu alergénov a roztočov. Okrem toho je dobré matrac z času na čas aj povysávať. Každé ráno ho nechajte vyvetrať, teda odložte paplóny, vankúše a vyvetrajte miestnosť. Aj týmto spôsobom eliminujete vznik plesní.  Pomôže aj to, ak je pod posteľou voľný priestor, aby mohol prúdiť vzduch.

Ako sa staráte o svoj matrac a ako ho čistíte? Vysávate matrac, aby ste ho zbavili nečistôt?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť