Ako vybrať hrnce?

by Martin

Sada hrncov a kastrólov nesmie chýbať v žiadnej kuchyni, pretože ide o základnú výbavu domácnosti. Hrnce sa ale vyrábajú s viacerých materiálov, pričom každý z nich, ako to už býva, má svoje klady aj zápory. Výber hrncov závisí aj od toho, aký sporák máte, či používate umývačku riadu alebo aké jedlá uprednostňujete.

Materiál hrncov

Ku klasickým keramický a smaltovaným riadom sa časom pridávali nové a moderné materiály pričom každý z nich má niečo do seba. Priblížime vám teda vlastnosti jednotlivých materiálov.

Smaltované hrnce sú nesmrteľné a možno si ich pamätáte už z kuchyne svojej babičky. Dôvod, prečo sa vyrábajú až do dnešného dňa je ten, že sú vhodné na všetky typy varných dosiek vrátane indukčných. Smaltovaný riad je vhodný aj do umývačky a jednoducho sa udržiava. Odoláva aj vysokým teplotám, ale náhlu a veľkú zmenu teploty neznáša najlepšie, navyše sa pri náraze môže smalt odlúpnuť.

Keramické hrnce majú keramické vnútro a ich najväčším benefitom je fakt, že sa na nich jedlo nepripáli a tým pádom môžete variť len s minimom tuku. Keďže sa nepripaľujú, čistenie je jednoduché. Väčšina keramických hrncov je vhodná do umývačky a niektoré aj na indukčný varič.

Nerezové hrnce sú aktuálne asi najpoužívanejšie. Dôvodom ich obľúbenosti je najmä to, že sú kvalitné a cenovo dostupné, navyše sú vhodné na všetky typy varných dosiek. Nerezové hrnce by ale mali mať hrubé, respektíve sendvičové dno, aby sa rýchlo neprepálili. Výhodou je aj ich odolnosť, pokiaľ ale jedlo pripálite s čistením to bude náročnejšie aj keď sú vhodné do umývačky riadu.

 

Teflónové hrnce sú trošku kontroverznou záležitosťou. Keďže ide v podstate o špeciálny plast, nie každý verí ich zdravotnej nezávadnosti. Aby sa z teflónu uvoľnili škodlivé výpary je potrebné pôsobenie vysokej teploty, ktorú pri varení určite nedosiahnete. Teflón sa celkom jednoducho čistí, ale je určený hlavne pre elektrické a plynové sporáky.

K ďalším materiálom, ktoré sa používajú na výrobu hrncov patrí liatina. Liatinový riad je vhodný aj pre indukčnú dosku a má vysokú odolnosť. Na druhej strane je drahší aj ťažší ako ostatné materiály a nie je vhodné dávať ho do umývačky. Podobne sú na tom aj medené riady, ktoré ale nefungujú pri indukcií a navyše sú náročné na údržbu.

Na toto sa zamerajte

Vlastníte plynový alebo sklokeramický sporák? Potom si môžete vybrať hrnce prakticky z akéhokoľvek materiálu. Podstatne menší výber ale budete mať vtedy, ak vlastníte indukčnú varnú dosku. Indukčné dosky potrebujú riad, ktorý je feromagnetický. Spolu s indukčnými doskami sa rozšírila aj ponuka feromagnetických riadov, iné materiály ale budete kupovať zbytočne. Hrniec je feromagnetický, ak sa na jeho dne udrží magnet.

Niektoré hrnce sa dajú použiť aj v rúre na zapekanie, ale musia byť odolné voči vplyvu vysokej teploty a to vrátane rukoväte. Pri niektorých hrncoch je možné rukoväť odnímateľná. Pozor si treba dať aj na to, či sú hrnce vhodné do umývačky riadu, alebo sa dajú umývať len ručne. Ak si potrpíte na dizajn a jednotný vzhľad vyberte si sadu hrncov, ktorá by mala obsahovať väčšie aj menšie hrnce, prípadne aj kastróly alebo rajnicu.

Z akého materiálu sú vaše hrnce? Uprednostňujete klasiku ako je smalt alebo sa spoliehate na moderné materiály?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť