Home Detská izba inšpirácie Ako vybrať posteľ pre školáka?

Ako vybrať posteľ pre školáka?

by Anita

Nábytok pre deti vrátane postele by mal rásť spolu s nimi. Detská posteľ bude pravdepodobne slúžiť podstatne kratšiu dobu ako nám tá „dospelácka“. Napriek tomu je výber vhodnej postele veľmi dôležitý, pretože deti sa vyvíjajú a potrebujú kvalitnú a pohodlnú posteľ, ktorá sa im bude páčiť.  Poradíme vám, ako vybrať posteľ pre školopovinné deti.

Jednolôžková posteľ 90 cm Emio Typ 04 Zelená

Rozmery a materiál detskej postele

Nekupujte deťom zbytočne veľkú posteľ s tým, že im vydrží dlhšie. Dieťa potrebuje detskú posteľ, ktorá je často vybavená nielen čelom postele ale aj bočnými čelami. Dôvod je jasný – dieťa z postele nespadne ani v prípade zlých snov alebo keď sa v noci prehadzuje. Rozmery detskej postele sa pohybujú od  160 x 70 cm, vhodná je ale šírka až 80 cm, aby malo dieťa pohodlie. Výška postele by mala byť 45-55 cm. Výhodou je aj posteľ s úložným priestorom, ktorý sa dá využiť na hračky, periny alebo sezónne oblečenie.

Jednolôžková posteľ 120 cm Naturlig Kids Stjernen s roštom

Dobrou voľbou sú aj tzv. rastúce postele s možnosťou nastaviť dĺžku postele. Pokiaľ ide o materiál, obľúbené a kvalitné sú drevené postele, resp. drevené rámy, ktoré sú cenovo dostupné. Tvrdé masívne drevo (buk, dub) je drahšie ako napríklad smrek, ale ľutovať nebudete ani kúpu postele z drevotriesky či MDF dosiek.

Detská kombinová posteľ 90 cm Fany

Zakomponujte posteľ do detskej izby

Nová posteľ by mala „zapadnúť“ do detskej izby, teda by mala byť vyberaná s ohľadom sa ostatné zariadenie, veľkosť a štýl miestnosti. Samozrejme detská posteľ môže byť pestrofarebná, vzorovaná alebo môže mať podobu pretekárskeho auta. Myslite ale na to, že dieťaťu bude slúžiť minimálne pár rokov, počas ktorých sa môže ich vkus zmeniť. Aj jednoduchá posteľ sa dá vyzdobiť nálepkami na nábytok, ktoré sa dajú odlepiť. Dizajn postele sa tak dá upraviť podľa nálady alebo vkusu vášho potomka.

Jednolôžková posteľ 80 cm Speed s roštom a matracom

Na čo sa zamerať pri výbere detskej postele

Z pohľadu kvality spánku je dôležitý hlavne rošt a matrac.  Aj keď je mäkká posteľ pohodlnejšia, môže deťom viac uškodiť ako pomôcť. Tvrdšia posteľ podporuje správne postavenie stavcov a teda aj rast a vývin detí. Uprednostniť by ste mali matrac z priedušných materiálov. Výber matracu ale závisí aj od roštu – latkový rošt je dobré doplniť pružinovým matracom, lamelový rošt penovým alebo latexovým matracom.

Jednolôžková posteľ 80 cm Happy Jungle s roštom a matracom

Pokiaľ ide o materiál rámu postele masívne drevo je síce drahšie, ale aj odolnejšie. Musíte ale počítať s tým, že si vyžaduje údržbu. Lamino nemá až tak dlhú životnosť ako drevo, ale v podstate sa o neho nemusíte vôbec starať a máte možnosť vybrať si zo širokej škály farebných prevedení. Kvalita postele pre deti by nemala zaostávať za kvalitou vašej postele.

Jednolôžková posteľ 90 cm Naturlig Kids Larsos High BC s roštom

Vybrali ste pre vaše dieťa posteľ s úložným priestorom, alebo nechávate prúdiť pod posteľou vzduch? pozdáva sa vám viac posteľ s masívneho dreva alebo z MDF dosiek?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť