Home Rôzne štýly a dizajny Ako si efektívne zorganizovať šatník alebo skriňu

Ako si efektívne zorganizovať šatník alebo skriňu

by Martin

Skriňa či šatník sú často preplnené oblečením a doplnkami, ale tiež vecami, ktoré by tam vôbec byť nemali. Neraz totiž slúžia aj ako dočasný sklad vecí, ktoré nemáme kam odložiť. V skrini by mal byť poriadok a rozhodne by nemala byť preplnená.

Začať treba upratovaním

Z plnej skrine musíte najskôr všetko vypratať a potom príde zrejme to najťažšie – vyhodiť veci, ktoré nepotrebujete alebo nenosíte. Ak má byť v šatníku poriadok nesmie byť preplnený, inak bude veľmi náročné až nemožné zorganizovať ho tak, aby bol prehľadný. Zvážte, ktoré veci naozaj potrebuje a tých, ktoré ste na sebe nemali roky sa jednoducho zbavte. V šatníku by malo ostať len oblečenie, doplnky a prípadne obuv.

Foto: © pixabay.com

Rozmery skrine a vnútorné členenie

Úložného priestoru nie je nikdy dosť a najefektívnejšie využitie priestoru poskytujú vstavané skrine alebo skrine s posuvnými dverami. Vstavaná skriňa môže zaberať celú dĺžku steny a siahať až po strop, čo umožní plnohodnotné využitie priestoru. Šatníkové skrine s posuvnými dverami ale tiež poskytujú veľkorysý priestor pričom ich šírka sa pohybuje približne od 150 do 250 cm. Hĺbka skrine, ak je to možné, by mala byť 40-50 cm.

Foto: © pixabay.com

Vnútorné členenie skríň môže byť tvorené policami, závesnými tyčami alebo ich kombináciou, čo je zrejme najpraktickejšie riešenie. Vždy sa nájde oblečenie, ktoré je lepšie zavesiť než poskladať do poličky. Na bielizeň, doplnky či šperky sa zasa dajú využiť zásuvky. Variabilita vnútornej organizácie je veľká hlavne pri vstavaných skriniach, pracovať sa ale dá aj s tými bežnými.

Veci si uložte prakticky

Pre dokonalý prehľad je ideálne usporiadať si veci do niekoľkých zón. Či to bude podľa druhu oblečenia alebo štýlu je v zásade na vás. Pre niekoho je praktickejšie mať v jednej poličke nohavice, v druhej tričká a blúzky či košele na vešiakoch. Inému zasa viac vyhovuje mať oblečenie rozdelené na pracovné, na bežné nosenie, športové, domáce a pod. Dôležité je to, aby ste sa pri hľadaní oblečenia nemuseli „hrabať“ v skrini a mali všetky potrebné kúsky pokope. Sezónne oblečenie odložte na najvrchnejšou poličku, ak skriňa nesiaha až po strop môžete si kúpiť úložné boxy a s nepoužívaným oblečeným ich vyložiť na skriňu, skvelým pomocníkom sú vákuové vrecia. Na tento účel sa dá využiť aj priestor pod posteľou.

Čo sa týka doplnkov a šperkov ideálne sú už spomínané zásuvky, do ktorých sa dá vložiť organizér a tak bude mať všetko svoje miesto. Aj bez toho je ale potrebné udržiavať v zásuvkách poriadok a nastavené usporiadanie. Miesto zásuviek sa dajú použiť aj priehľadné boxy alebo závesné textilné boxy. Do skrine je možné odložiť aj topánky ale tie, ktoré aktuálne najčastejšie nosíte je lepšie mať v botníku v predsieni. Časom určite prídete na to, čo vám osobne najviac vyhovuje. Organizéry či poličky sa dajú doplniť alebo premiestniť.

Máte doma šatníkovú skriňu alebo využívate skôr komodu? Ako máte usporiadané veci?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť