Home Obývačka inšpirácie Trendy na rok 2023 – nábytok do obývačky.

Trendy na rok 2023 – nábytok do obývačky.

by Martin

Aj bytový dizajn podlieha “módnym” trendom. A ani budúci rok tomu nebude inak. Rok 2023 je za rohom, a tak je čas odhaliť niektoré tajomstvá a vychytávky zo sveta nábytku, ktoré budú in. Veľkú úlohu zohrala pandémia, kvôli ktorej sa stále viac a viac kladie dôraz na psychickú pohodu, ktorá má vládnuť v našich životoch. A kde inde začať než doma, vo svojej obývačke?

Dizajnový nábytok

Minimalizmus, štýl jednoduchosti a účelnosti, bol posledné roky na výslní. Jemnosť línií a farieb nahradí netradičný dizajnový nábytok a sýte farebné prevedenia. Obávať sa netreba aj tých najextravagantnejších kúskov. Prečo je tomu tak? Ako sme už spomenuli, hlavnú úlohu zohrala pandemická doba, ktorá nás uzavrela doma. Práve minimalistické, niekedy až sterilné a strohé prostredie, nepridáva na pozitívnom myslení človeka. Ľuďom sa teda čoraz viac žiadajú výraznejšie farebné kombinácie. 

Usporiadanie má v interiéri zásadný význam. Voľný pohyb je nevyhnutný pre pozitívnu atmosféru. Tu platí, že menej je niekedy viac, no nie v minimalistickom ponímaní. Ide o väčší rozostup medzi jednotlivými kusmi nábytku a väčšiu vzdialenosť medzi jednotlivými zónami.

LUXUS ako opak minimalizmu, bude na vzostupe. Avšak nejde o luxus v pravom zmysle slova. Nie preplácane, extravagantné miestnosti, ale zdobené detaily a sýtejšie farby. Taktiež viac kusov nábytku a doplnkov, ako aj výrazné akcenty. 

Vintage art deco a gotický štýl

Milované štýly minulosti sú zdá sa opäť v kurze. Jasnejšie farby, geometrické vzory a symetria štýlu 20-tych rokov Art Deco prevezmú trendy najnovšieho interiérového dizajnu. Ak milujete blšie trhy, neváhajte sa už teraz zásobiť staronovými šik kúskami. Pastelové farby béžovej, ružovej či zelenej doplňte o čiernu, zlatú alebo striebornú. Naopak, nič nepokazíte ani temnými farbami, honosnými lustrami a závesmi v štýle noir.

Tvar nábytku

Ďalším zo žiadaných trendov roku 2023 budú oblé krivky v interiéri. Už na prvý pohľad pôsobia útulne a pohodlne. Zakrivené oblúky a zaoblený nábytok prináša akúsi hravejšiu variantu minimalizmu. Vzniká tak štýl, ktorý je iný, no zbytočne “nevyčnieva” a nepôsobí rušivo. Zaobľujú sa sedačky a kreslá, ktoré priam lákajú k oddychu a pôsobia príjemne a mäkko. Tak, ako by mal pôsobiť celý domov. Ostré hrany neostanú trendy ani pri konferenčných stolíkoch. Okrúhle a oválne tvary pôsobia útulnejšie a navodia pocit bezpečia. A to ocenia hlavne rodičia malých detí.

Vytvorenie vlastného kútika je jedným zo stúpajúcich trendov. Tento “priestor” sa bude vytvárať práve v obývačke. Navodí pocit súkromia, či už na prácu, osobný oddych alebo vykonávanie svojho koníčka. Docielite to buď pohodlnými dizajnovými kreslami – ušiakmi, kreslami s taburetkou alebo sedacími vakmi. Práve tie ležérne “pohodené” zútulnia celý priestor. Ich často oblé tvary, doslova lákajú k relaxácií a nič nerobeniu. Navodia uvoľnenejšiu atmosféru a skĺbia faktor pohodlia s každodennou praktickosťou.

Význam doplnkov

Rok 2022 priniesol, okrem iného, znovuzrodenie vzorovaných tapiet v interéri. A tie sa v ňom udržia aj počas roka 2023. Nejde však len o tapetovanie stien, ale aj o miesta, ktoré by ste nečakali. Na skrini, na strope, na dverách.  Čím originálnejšie a nečakanejšie, tým lepšie. 

Sociálne siete hýbu svetom, čo sa odráža dokonca aj v bytovom dizajne. Viete aké sú to “instagramable walls”? Steny, ktoré sú vhodné ako pozadie na fotografie. Zaujímavé povrchové úpravy, či už spomínané tapety, ale aj knižnice a police s efektne nadekorovanými kúskami. Vítané sú obzvlásť zlaté prvky. Stačí pár originálnych nápadov a môžete vytvoriť stenu hodnú fotenia či videohovorov.

Farby a ekológia v domácnosti

Každým rokom sa čoraz viac skloňujú slová ako udržateľnosť, recyklovateľnosť a súlad s prírodou. Medzi hlavnými materiálmi sa preto bude objavovať drevo, či kameň.

Odkaz na prírodu je v interiéroch žiadúci už nejaké tie roky a to platí aj pri farbách. V roku 2023 však pribudnú khaki, karamelová, šalviová a kakaová farba. Pozdvihnú neutrálne bežové a hnedé odtiene. Hlavnou myšlienkou je, aby boli menej výrazné farby doplnené o dodatočné tmavé kontrasty, ktoré pomôžu zvýrazniť celý dojem z miestnosti. Takéto prvky ocení nielen boho, či škandinávsky štýl, ale aj industrializmus.

Šalviová zelená pôsobí upokojujúco. Aj terapeuti zvyknú vyzývať svojich pacientov, aby si predstavili les. Dôvod je jednoduchý – chcú, aby sa vnútorne uvoľnili. Khaki farba sa používa v armáde na maskovanie, v interiéri pôsobí neutrálne a evokuje súlad s prírodou. Odporúčame zaobstarať si sedaciu súprave práve v týchto dvoch farbách, ktoré vám navodia pocit kľudu po stresujúcom dni. Naopak, kakaová, ako aj karamelová farba, sú výraznejšími farbami, ktoré v obývačke vyniknú hlavne na sekundárnom nábytku, alebo doplnkoch. Kreslo, koberec, vankúše, či závesy v týchto farbách vykúzlia štýlový kontrast.

Maximalizujte prirodzené svetlo

Prirodzené svetlo môže zlepšiť náš spánok, sústredenie a náladu. Navyše nám pomáha produkovať životne dôležitý vitamín D. Preto sa snažte maximalizovať jeho vniknutie do miestnosti s veľkými, holými oknami alebo bielymi a reflexnými povrchmi.

Podľahnete týmto trendom alebo ostanete verní klasickému minimalizmu?

Zdroje: https://www.thespruce.com/furniture-trends-2023-6748931

https://www.decorilla.com/online-decorating/interior-design-trends-2023/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť