Home Rady pri výbere nábytku Trendy na rok 2023 – nábytok do spálne.

Trendy na rok 2023 – nábytok do spálne.

by Martin

Pri dizajnovaní spálne je dôležité, aby bol celý priestor na spanie navrhnutý na oddych a načerpanie energie. Veľmi populárny bude eko-štýl, ktorý má „relaxačný efekt“. V tomto duchu sa môže dizajnovať celý interiér, no v spálni roku 2023 to bude obzvlášť preferované.

Farby prírody

Nič v interiéri nestimuluje zmysly viac ako správna farba. Práve výber farby bude v roku 2023 viac než dôležitý. Vítané budú práve prírodné varianty. Všetky odtiene neutrálnej zelenej a hnedej doplnené o materiály ako drevo, bambus a ľan. Ultra moderným sa stanú zakomponované mätové doplnky. Táto farba je jednak moderná až futuristická, a neodmysliteľne sa spája s prírodou. Ak ste zástancom farebných stien, rozhodne odporúčame jednu stenu premaľovať na odtieň mint. Na prvý pohľad síce môže pôsobiť chladne, avšak do miestnosti vnáša optimizmus.

Zeleň v interiéri

Izbové rastliny vnášajú do miestnosti život a pozitívnu náladu. Obohacujú miestnosť o kyslík, osviežia a dodajú nádych prírody, ktorý je budúci rok tak žiadaný. Zamerajte sa hlavne na veľké rastliny, tie budú vyzerať naozaj efektne. Do spálne ich však vyberajte s veľkou opatrnosťou – pre miestnosť, kde človek spí, nie sú vhodné všetky typy.

Zaručený wow efekt – drevené lamely

Drevené lamely sú aktuálnym trendom v interiéri. Sú atraktívnym dekoratívnym prvkom a ich kompozičná pravidelnosť vyvoláva v človeku pozitívne pocity. Navodí nielen poriadok, ale aj útulnosť v celom priestore. Vizuálne dokážu zvýrazniť steny, stropy a oddeliť miestnosti. Čoraz častejšie sa však objavujú na samotnom nábytku, ktorý sa tak stane hlavným solitérom celej miestnosti. 
Predĺžené línie lamelov vynikajú nielen svojou estetickou funkciou, ale aj mnohými praktickými výhodami. Majú schopnosť tlmiť zvuky, čo prispieva k lepšej akustickej pohode priestoru. Keďže medzi jednotlivými lamelami ostávajú rozostupy, pôsobia vzdušne a opticky tak “nepohltia” celú miestnosť.

Prírodný nádych, vďaka drevenému prevedeniu, zaujme na prvý pohľad. Pri veľkosti šatníkovej skrine, to platí dvojnásobne. V spálni je skriňa druhým najdôležitejším komponentom, ktorý tam nesmie chýbať. Lamelovú skriňu, spolu s lamelovou komodou, môžete kombinovať s manželskou posteľou v podobnom drevenom dekore. Posteľ by však nemala byť veľmi výrazná, nakoľko by sa dva nosné komponenty v jednej miestnosti “bili.” Môžete zvoliť aj jednoduchú čalúnenú posteľ, avšak v jemnom farebnom prevedení. Menej je niekedy viac.

Luxus v doplnkoch

Prírodné materiály a farby, ako odtiene zelenej a hnedej, sa budú paradoxne spájať so zlatými prvkami. Zlatá farba, ako symbol hojnosti, však v tejto kombinácii nepôsobí ťažkopádne. Vankúše, tapety, svietidlá…práve tu viete využiť čaro zlatých odleskov. Ak siahnete po výraznom zlatom lustri, stane sa šperkom vášho interiéru – premení ho na vznešený priestor sálajúci pozitívnu energiou. Zlatý akcent však môžete do vášho domova dostať aj pomocou stolových lámp na nočnom stolíku alebo voľne stojacich svietidiel

Aj svietidlá podliehajú trendom roku 2023. Tento rok si zaexperimentuje s veľkosťou a proporciou priestoru. Cieľom je opticky prevzdušniť žiadaný zemitý charakter celej miestnosti. Samozrejme, ideálom je dostatok prirodzeného svetla, čo však nie je v malých bytoch úplne možné. Odvážne veľké svietidlá upútajú na prvý pohľad a pôsobia dizajnovo. Dizajnéri chcú zvýrazniť hlavne tvar samotných lámp. Ich dizajn častokrát pripomína umelecké dielo a je najväčším klenotom celej miestnosti. 
Rok 2023 výrazne odrádza od použitia objemných záclon a závesov tmavých farieb. Zbytočne zaťažujú miestnosť, čo nie je žiadané pri eko štýle. Vyberajte si preto skôr svetlé odtiene, ako biela, sivá a béžová.

Dodatočné miesta na oddych

Do spálne sa začnú čoraz viac pridávať pohodlné miesta na sedenie. Kreslá a dokonca aj pohovky, doplnené o mäkké vankúše, zaručia maximálnu pohodu. Posedenie v spálni totiž vytvára pokojný priestor a podporuje pohodu v miestnosti. Z miestnosti určenej na spánok sa stáva aj miestnosť na relaxáciu a meditáciu. Do tohto kútika pridajte príručný stolík, ideálne so zlatým akcentom. Sviečky, svietniky a izbové rastliny dotvoria príjemnú atmosféru.

Nevojde sa vám do spálne “zen kútik” v tejto podobe? Žiaden problém. Zaobstarajte si príjemný koberec alebo umelú kožušinu, ku ktorým môžete pridať taburetku alebo sedací vak. Malé spálne môžu byť často tými najútulnejšími a najlákavejšími priestormi zo všetkých.

   TIP:  Rôzne štúdie dokazujú, že prírodné materiály zlepšujú hĺbku vášho spánku. Moderný spálňový nábytok roku 2023 by mal byť v sýtejších farbách. Dubové predevenie s trendy khaki farbou spálne Elvina, dodá žiadaný prírodný efekt. 

Aké farby preferujete v spálni vy? Pozdáva sa vám luxusný efekt zlatých prvkov alebo uprednostníte čisto prírodný dizajn?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť