Home Obývačka inšpirácie Kvalitná rozkladacia pohovka poteší každú návštevu

Kvalitná rozkladacia pohovka poteší každú návštevu

by Martin

Predstavte si tri situácie. Prvá je tá, že vo svojej obývačke chránite poklad po prarodičoch, starú a rozheganú rozkladaciu pohovku. Každý, kto na nej prečkal noc, už sa k vám nechce vrátiť, pretože si vybaví dolámaný chrbát a bezsennú noc.

Druhá situácia je taká, že ste si do obývačky zaobstarali ultramodernú sedačku pre dvoch, lenže nie je rozkladacia. Keď už niekomu nevadí, že si u vás ustelie na zemi, musí sa k vám vláčiť so spacákom a karimatkou ako na chatu či pod stan.

Tretia situácia je podobná tej druhej, len návštevu uložíte na nafukovací matrac. Ten je síce pomerne pohodlný, ale kým ho nafúknete, ste pekne spotení. A čo potom, keď na návštevu zabudnete a nafukujete na poslednú chvíľu. Návštevu potom vítate so začervenanou tvárou a spoteným chrbtom.

Zažívate podobné strasti? Potom sa nečudujte, že u vás nechce žiadny známy ani príbuzný prečkať noc. Ak vám to vyhovujte, tak nič nepodnikajte. Ak ale máte potrebu niekoho hostiť u seba doma viac dní, je načase zaobstarať si kvalitnú rozkladaciu pohovku a spríjemniť návšteve nocľah.

Rozkladaciu sedačku nekupujte len podľa toho, ako vyzerá. Zamerajte sa aj na kvalitu konštrukcie, spôsob rozkladania, počet miest na sedenie a veľkosť ložnej plochy. Vyberte sedačku s čo najjednoduchším mechanizmom rozloženia, aby ju bez problémov rozložila aj žena. V malom byte oceníte úložný priestor. Poťahový materiál by mal byť vysoko oteruodolný a ľahko udržiavateľný.

Sedačka musí byť pohodlná pre všetkých členov rodiny. To zabezpečia rôzne variabilné systémy, ktoré umožnia napríklad zmenu výšky a polohy operadiel alebo hĺbky sedacieho dielu. Po rozložení by mala poskytnúť pohodlnú a dostatočne veľkú plochu pre spanie.

Rozkladacie pohovky fungujú pomocou rôznych mechanizmov. Základom je vertikálny alebo horizontálny systém rozkladania. U horizontálneho systému je konštrukcia lôžka ukrytá pod pohovkou a jednoducho ju vytiahnete. Matrac je buď jej súčasťou, alebo ju nahradia vankúše z chrbtovej opierky.

Vertikálny systém je zložitejší, ale na spanie vhodnejší. Väčšinou sa pretáča čalúnená časť a zároveň sa rozkladá podperná konštrukcia. S ohľadom na priestor sú potom lepšie pohovky, ktoré sa rozkladajú do priestoru pred sebou. Nemusíte ich totiž pred rozložením odsúvať od steny.

Rozkladaciu pohovku využijete v obývačke pri sledovaní televízie a pri prespaní návštevy, v detskej izbe pre uloženie kamarátov, alebo v pracovni, ktorú rýchlo a jednoducho premeníte na izbu pre hostí. Okolo pohovky ponechajte dostatočný priestor, aby ste pri jej rozkladaní nemuseli posúvať nábytok.

Keď nie je miestnosť dostatočne veľká a nábytok musíte odsúvať, uľahčite si prácu kolieskami. Pohovka má stáť aspoň 20 cm od steny, aby dostatočne vetrala. Kožená sedačka by nemala byť v blízkosti radiátorov alebo na priamom slnku. Koža by mohla stratiť svoje žiadané vlastnosti, kvôli ktorým ste si ju zaobstarali.

Nahradí rozkladacia pohovka posteľ?

Rozkladacia sedačka môže v malých bytoch nahradiť aj klasickú posteľ, ale vždy sa bude jednať o kompromis. Preto na ňu nespoliehajte a snažte sa nájsť vhodnejšie riešenie, napríklad sklopnú posteľ alebo spacie poschodie. Klasické lôžko však nenahradíte, pretože si môžete ľahšie zvoliť typ roštu a matraca, a to presne podľa svojich potrieb. Matrac je lepšie odvetrávaný a používanie je oveľa pohodlnejšie.

Pre celoročné spanie sú vhodné pohovky s vertikálnym, teda preklápacím systémom. Vďaka tomu nespíte na ploche, na ktorej cez deň sedíte, čím máte väčší pocit čistoty. Sedením navyše pohovku namáhate bodovo. Tým vznikajú presedené miesta, kvôli ktorým nie je ložná plocha pohodlná a spánok je nezdravý. Matrac je cez deň ukrytý v spodnej časti sedačky. U rozkladacej pohovky je pre kvalitný spánok nutný lamelový rošt a zodpovedajúci matrac.

Nákup novej rozkladacej sedačky rozhláste medzi všetkých známych a príbuzných, nechajte ju pár ľuďmi otestovať a uvidíte, že nabudúce budú k pozvaniu i k nocľahu prístupnejší. Vy potom návštevu privítate bez stresu, v pokoji ju usadíte na pohovke, dáte si kávu, porozprávate sa, a keď nastane čas, jednoduchým pohybom sedačku rozložíte a pripravíte miesto na spanie.

Spíte celoročne na rozkladacej pohovke? Podeľte sa s ostatnými čitateľmi o vaše skúsenosti. Na čo si majú dať pri nákupe pozor?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť