Home Nápady do záhrady Vyrobte si chladiaci box na záhradu, či balkón

Vyrobte si chladiaci box na záhradu, či balkón

by Martin

Letné mesiace sú najlepším obdobím na záhradné párty, grilovačky aj obyčajné oslavy toho, že žijeme. Okrem najrôznejších maškŕt a lahôdok k jedlu ale treba najmä v horúcich dňoch dodržiavať pitný režim. Odborníci radia 2,5 až 3 litre tekutín denne. Ideálne sú primerane chladené nápoje, ale chce sa vám v prúde zábavy neustále odbiehať zo záhrady alebo terasy do kuchyne k chladničke?

Vyrobte si záhradný alebo balkónový chladiaci box

Ak zostaneme pri pive, je, samozrejme, najpohodlnejšie vlastniť prenosné chladenie, takzvanú „kocku“. To ale vrátane narážacích hláv a ďalšieho príslušenstva stojí okolo 500 eur, takže si ich spravidla môžete len priať ako darček na okrúhle narodeniny alebo veľmi bohatého Ježiška. Existuje aj lacnejšie riešenie. Použite bežný prenosný chladiaci autobox a vyrobte si z neho balkónovo-terasový variant.

Foto: ©Depositphotos.com/ABBPhoto

Jednoduchou montážou a konštrukciou získate chladiaci box na pivo, ku ktorému nepotrebujete elektrinu. Princípom je ochladzovanie 2 navinutých medených špirál vodou, ochladzovanou z predtým zamrazených PET fliaš. Podľa autora tohto zlepšováka vyjde takáto chladnička zhruba na 60 eur. Pivo či iná pitná tekutina je okamžite k odberu, bez hluku a prekážajúcich šnúr.

Chladiaci box do auta kúpite vo väčšine hobby obchodov. Musíte doň vyvŕtať otvor s priemerom 10 mm, kadiaľ bude pritekať pivo. (1) Na výstupe naproti tomu vyrežte alebo vytavte otvor podľa vami použitého kohútika alebo profesionálnej pipy. (2) Z medenej chladiarenskej rúry 10 × 1 s dĺžkou 8 m si naviňte za sebou dve špirály. (3) Ako „kopyto“ použite plastovú odpadovú rúru DN 100. Medená rúra musí byť chladiarenská, teda mäkká, aby sa dala bez problémov natočiť.

Označte si medenú rúru v polovici, aby obe navinuté špirály mali rovnaký počet závitov. (4) Výpustný kohútik spojte s rúrou pomocou potravinárskej hadičky, to isté urobte na vstupe. (5) Potom už len do vytvorených špirál zasuňte zamrazené PET fľaše, doplňte celý box vodou a môžete začať aj v obývačke čapovať. (6) Konštrukcia je lacná, rýchla a čo zmôže nejaká protivná horúčava.

Rustikálny chladič si vyrobíte z už známych drevených paliet

Podľa zahraničného návodu si môžete postaviť obdobný rustikálny chladič z nášho teraz už známeho materiálu, drevených paliet. Budete na to potrebovať meter, ceruzku, kladivo, vŕtačku, PVC spojky, plochý skrutkovač, kliešte, hadicu ¾, skrutky a matice. Vyberte si tak 5 až 8 paliet v dobrom stave a s drevenými lamelami. Ostriekajte ich vodou z hadice a potom z nich odstráňte staré klince.

Z vopred kúpenej autochladničky odstráňte všetku výbavu. Starostlivo si materiál zmerajte a začnite stavať nohy a rám budúceho chladiča. Odrežte pílkou lištu z paliet na oboch koncoch, potom rozrežte 8 lamiel z palety a urobte z nich nohy. Potom ich spoločne pod uhlom 90 stupňov, pomocou lepidla na drevo a skrutiek, pripevnite k rámu. Bočné a zadné ozdobné lamely pripevnite cez seba tak, aby výsledný efekt pripomínal žalúziu. Svoj výtvor nalakujte, prípadne vhodne namorte.

Nápoje si ochladíte, ale čo pomôže proti úmornej horúčave vám? Nainštalujte si na slnečník, altánok, pergolu alebo záhradný stan rosiacu sadu. Ochladíte ňou externé priestory, napríklad terasu, záhradu alebo balkón, a to až o 10 °C. Možno ste sa s rosením stretli v záhradke niektorej z reštaurácií v meste. Kúpite ju už za cenu okolo 23 eur. Funkciu rosenia má ale aj mnoho záhradných spŕch. Taká sprcha s pridanou rosiacou sadou stojí ešte o zhruba 8 eur viac.

Trávite horúčavy na terase alebo záhrade s vychladeným nápojom v ruke, ktorý ste vytiahli z vlastnoručne robeného chladiaceho boxu? Napíšte do komentára pod článkom, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a poraďte ostatným čitateľom s výrobou.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť