Home Nápady do záhrady Ako vybrať záhradné lehátko?

Ako vybrať záhradné lehátko?

by Martin

Cítite sa po náročnom pracovnom dni unavení a úplne bez energie? Skúste si ju dobiť vonku na záhradnom lehátku. Zložte sa na chvíľu do neho, zadívajte sa na oblohu a relaxujte. Záhrada alebo terasa vám k tomu poskytne ideálny priestor. Ležadlo doplňte slnečníkom a môžete si tu čítať v pokoji svoju obľúbenú knihu alebo časopis, odpočívať alebo len tak leňošiť.

Polohovanie ležadla v chrbtovej oblasti vám zaistí pohodlie

Pri výbere záhradného lehátka si všímajte ergonómiu a prirodzené tvarovanie ležadla. Pohodlie vám prinesie polohovanie operadla v chrbtovej oblasti a výnimkou nie je ani polohovanie nôh. Pozornosť venujte aj materiálu, jeho kvalite, s tým súvisiace nenáročnosti údržby a tiež skladovanie. Vyberte si podľa dizajnu a štýlu, ktorý vám najlepšie vyhovuje.

Na súčasnom trhu nájdete ležadlá z rôznych materiálov, najčastejšie klasického dreva, ratanu, kovu alebo bambusu. Výrobcovia ich tvarujú tak, aby vyhovovali prirodzenému zakriveniu vašej chrbtice a vy sa na nich cítili pohodlne a uvoľnene. Veľké záhradné postele a pohovky dostanete zvyčajne v kombinácii niekoľkých materiálov, napríklad ratanu a textílií. Je pre ne typické luxusné spracovanie a veľký rozmer.

Ak preferujete prírodné materiály, kúpte si drevené záhradné ležadlo. Hodí sa vlastne všade, na terasu k domu, na záhradu i pod pergolu. Celoročne ich využijete presunom do zimnej záhrady. Vyrábajú sa klasicky zo smreku alebo borovice, ale často aj z tropických tvrdých drevín ako sú teak, eukalyptus či akácia. Ležadlá vyžadujú pravidelné ošetrovanie olejom na drevený záhradný nábytok.

Zvážte kúpu dreveného ležadla naozaj dobre a rozmyslite si, či sa starostlivosti o nábytok budete môcť venovať podľa nutnej potreby. Ceny nie sú závratné, ale odrážajú sa v odolnosti ležadiel voči vonkajším vplyvom a ich životnosti. Kúpite ich najčastejšie za ceny okolo 103 €.

Ratanové ležadlá ľahko unesiete a sú nenáročné na údržbu

Obľúbené sú veľmi elegantné ratanové záhradné ležadlá. Vyrábajú sa z umelého alebo prírodného ratanu, najčastejšie v kombinácii s pohodlným čalúnením. Skvele sa hodia aj do interiéru či zimných záhrad. Ľahký a na údržbu nenáročný ratan znesie bez problémov vonkajšie prostredie a stačí ho len utierať. Ležadlo z ratanu vás vyjde približne na 114 €.

Nenáročnou údržbou vás poteší aj celokovové záhradné ležadlá, vyrobené z ocele, hliníka a rôznych zliatin, doplnené čalúnením. Výrobcovia využívajú aj kombináciu kovového rámu a textilnej výplne. Pre moderné domy sa hodia napríklad ležadlá polohovateľné alebo hojdacie, ako novinku zaobstaráte kovové ležadlá s textilným alebo ratanovým výpletom. Stojí od 30 do 70 €.

Bambusové ležadlo skvelo vyzerá a uspokojí aj náročnejších zákazníkov

Patríte medzi milovníkov bambusu? Záhradné ležadlo z tohto materiálu nielen skvele vyzerá, ale má aj nízku hmotnosť a nie je náročné na údržbu. Moderné tvary uspokoja aj náročnejších zákazníkov. Musíte počítať s investíciou približne 63 € za jeden kúsok.

Medzi najlacnejšie, ale pre mnohých ľudí preto stále obľúbené, patria plastové záhradné ležadlá. Nie sú práve najstabilnejšie a najpevnejšie, ale výhodou je ich nízka hmotnosť pri presunoch. Ľahko ich tiež po znečistení umyjete. Cenové relácie sa pohybujú zhruba od 44 do 70 €.

Záhradné ležadlá sú nevyhnutným doplnkom vašej záhrady alebo terasy. Ak si dobre postrážite spoľahlivosť, kvalitu a ergonomické vytvarovanie, bude sa vám na nich pohodlne odpočívať. Či už na slniečku, alebo v tieni s knižkou, pri bazéne alebo v zimnej záhrade.

Odpočívate doma tiež na pohodlnom ležadle? Napíšte do komentára pod článkom, aké ste si zaobstarali a poraďte s výberom ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť