Home Netradičné bývanie Presvieťte si byt – luxfery majú štýl!

Presvieťte si byt – luxfery majú štýl!

by Martin

Máte tmavú kúpeľňu alebo chodbu bez okien, ktorými by ste dovnútra priviedli denné svetlo? Nezúfajte a časť murovanej steny nahraďte luxferami. Vďaka nim sa do miestnosti dostane trochu prirodzeného svetla, a zároveň zachovajú potrebnú intimitu priestoru. Už to nie sú len obyčajné sklenené kocky. Zoženiete mnoho farebných variantov, takže ich zladíte s akýmkoľvek interiérom. Ich použitie nie je obmedzené len na malé a tmavé byty, použijete ich v akomkoľvek interiéri, napríklad ako netradičné deliace priečky.

Foto: ©Depositphotos.com / Baloncici

História sklobetónu

Dutú sklenenú tehlu vynašiel roku 1887 Francúz Falconiere. Sklári ich fúkali ručne a pripomínali skôr fľaše. Prvé sklenené tvárnice vyrobil britský vynálezca James Pennycuick. Prvý patent podal v roku 1881 v Bostone, v roku 1897 potom založil spoločnosť na ich výrobu. Vďaka sklobetónu priniesol svetlo do tmavých a nepríjemných kútov a miestností, pričom zachoval intimitu daného priestoru.

Spočiatku slúžili tvárnice ako dekorácia, potom ich Pennycuick spevnil tak, aby vydržali veľký nápor a poslúžili ako nosná časť domu. Tým z nich vytvoril kvalitný stavebný materiál. Vďaka úprave elektrolýzou sú luxfery odolné aj proti požiaru. Predtým sa používalo len bezfarebné sklo, dnes sa vyrába veľa odtieňov a motívov.

Využitie sklenených tvárnic

Sklobetón sa vyrába zvarením dvoch sklenených výliskov. Pri výrobe sú tvárnice zvárané za horúca, a preto je vzduch obsiahnutý vo vnútri tvárnice po vychladnutí pod nižším tlakom. Základná hrúbka je 80 mm, v hrúbke 98 mm už má vyššie tepelnoizolačné vlastnosti. Prechádzajúce svetlo je mäkké a stabilné. Špeciálne pokovované luxfery majú priepustnosť svetla až 93 %. Pri farebných tvárniciach je priepustnosť 50 – 70 %.

Z sklobetónu postavíte deliace priečky, sprchovú zástenu, polpriečky k oddeleniu WC od kúpeľne aj barový pult alebo police. Máte nízke stropy? Nahraďte tehly v hornej časti steny sklenenými tvárnicami. Tým miestnosť opticky zvýšite.

Tvárnice zaistia rovnomerné osvetlenie interiéru a môžete si vybrať z rôzneho stupňa netransparentnosti. Pre súkromie použite matované luxfery s leptaným či pieskovaným povrchom. Tvárnice so vzorom vlny alebo mriežky zase opticky deformujú obrysy za stenou. Plastické výstupky bývajú vo vnútornej strane tvárnice, čo zamedzuje hromadeniu nečistôt.

Luxfery sú vynikajúci hlukovo izolačný materiál. Preto sa používajú aj v oblastiach s vysokou úrovňou hluku, ako sú továrne, rušné ulice alebo letiská. V lete znižujú prehriatie vnútorných priestorov vplyvom slnečného žiarenia. Vysoký koeficient tepelnej izolácie poskytuje aj vynikajúcu ochranu proti kondenzácii vody na ich povrchu.

Foto: ©Depositphotos.com/photographee

Koľko luxfery stoja?

Meter štvorcový steny z číreho sklobetónu vás bude stáť zhruba 58 Eur. Pokiaľ si však vyberiete niektoré z dizajnových tvárnic, cena prudko narastie. Napríklad cena za meter štvorcový z farebných tvárnic sa pohybuje od 180 Eur.

V dnešnej dobe môžete luxfery nahradiť aj priehľadnými tvárnicami z betónu. Navrhli ich Jiří Peters a Ladislav Eberl. Sú dostupné v niekoľkých farebných odtieňoch a rôznych vzoroch. Ich nevýhodou je vyššia cena. Meter štvorcový vás totiž vyjde zhruba na 385 Eur.

Foto: ©Depositphotos.com/iriana88w

Ako sa zo sklobetónu stavia

Stena zo sklobetónu býva zvyčajne rovná, z polovičných tvárnic však postavíte aj oblúkové steny s malým polomerom. Na stenové priečky použite vertikálne luxfery, na stropné a podlahové konštrukcie horizontálne. Tie využijete aj ako pochôdzny materiál pre podestu schodisko alebo na časti terás. Do miest, kde je nutná protipožiarna priečka, použite luxfery s požiarnou odolnosťou EI až do 90 minút.

Sklenené tvárnice sa najčastejšie murujú klasicky pomocou malty. Klasické murovanie použite u protipožiarnych sklobetónov, ukončovacích a rohových tvárnic, pri stenách upevnených iba k podlahe a jednej priľahlej strane a u oblúkových stien.

Pri použití pevnostného lepidla miesto malty musíte škáry vystužiť plastovými profilmi. Tento systém je veľmi rýchly a užíva sa pre hobby sady. Luxfery môžete skladať aj do špeciálnych hliníkových rastrov, kedy ich vymedzíte krížikmi. Kúpite aj prefabrikované panely zo sklobetónu, ktoré vám uľahčia výstavbu priečky.

Luxfery spojíte tiež suchou cestou pomocou špeciálnych zaklapávacích profilov (plastových profilov a krížikov, ktoré do seba iba zacvaknete). V tom prípade vám stačí len škárovacia hmota alebo silikón pre úpravu škár medzi tvárnicami. Systém je vhodný do plôch v maximálnom rozmere 15 x 10 ks sklobetónu s kotvením aspoň z troch strán.

Máte doma priečku postavenú zo sklobetónu? Pochváľte sa jej fotkou na našom Facebooku a inšpirujte ostatných čitateľov.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť