Home Obývačka inšpirácie Máte v obývačke konferenčný alebo odkladací stolík? Zistite rozdiely

Máte v obývačke konferenčný alebo odkladací stolík? Zistite rozdiely

by Martin

Odkladací a konferenčný stolík je jedno a to isté. Názov konferenčný stolík je však zavádzajúci a nemal by sa používať. Teda ak v obývacej izbe skutočne konferencie neorganizujete. Výraz odkladací stolík je oveľa presnejší a odráža skutočný účel používania.

Vďaka odkladaciemu stolíku už nebudete musieť riešiť, kam si odložiť hrnček s kávou tak, aby ste sa za ním nemuseli naťahovať. Dáte si naň misku s čipsmi alebo slanými tyčinkami a ovládač bude vždy na svojom mieste. Teda ak si všetci v domácnosti zvyknú odkladať ho na stolík.

Výška sedenia je pre výber dôležitá

Stolík do obývačky vyberajte hlavne podľa výšky sedenia. Odkladacia plocha by mala byť vo výške kolien pri sedení, respektíve vo výške sedacej plochy. Vďaka tomu ľahko dosiahnete na uložené veci a ľahko na neho naservírujete pochutiny a nápoje. Obvyklá výška je medzi 35 až 45 centimetrami. Tvar a veľkosť dosky zvoľte podľa dostupného priestoru a potrebného miesta na odkladanie.

Výšku stolíka upravte podľa hĺbky a sklonu sedadla pohovky alebo kresla. Pre mäkkú a hlbokú sedačku s pohodlným sklonom je vhodná väčšia výška stolíka, teda okolo 45 centimetrov. Pri sedačke, na ktorej sedíte skoro vzpriamene, si potom môžete dovoliť aj nižší stolík.

V obchodoch objavíte aj veľmi nízke odkladacie stolíky, ktoré sú inšpirované japonským minimalizmom. Niektoré z nich dokonca ležia priamo na zemi. Tie však nie sú vhodné ku sedačke, pretože by sa pri nich malo sedieť na vankúšoch.

Stolíky do malého priestoru

Niektoré typy je možné rozložiť, čím získate väčší odkladací priestor, keď sa zíde viac ľudí. Iné riešia nedostatok miesta tým, že sú stohovacie. Fungujú tak, že máte viac stolíkov zasunutých v jednom, a v prípade potreby ich rozdelíte. Stolíky môžu mať výškovo nastaviteľné nohy, prípadne kolieska, ktoré uľahčia manipuláciu. Ďalšie stolíky majú zabudované police, zásuvky alebo iný úložný priestor.

Praktickým riešením je použiť viac menších stolíkov oproti jednému veľkému. Sú totiž ľahšie premiestniteľné a každý si stolík umiestni tam, kam potrebuje. Odkladacia plocha je síce menšia, ale bohato stačí.

Pracujete radi v pohodlí svojho gauča, alebo nemáte nikde inde miesto? Kúpte si odkladací stolík, ktorý jednoduchým pohybom premeníte na pracovné miesto. Ako? Plochu stolíka vďaka špeciálnemu kovaniu zdvihnete do pohodlnejšej výšky, takže budete mať notebook v pohodlnom dosahu a nebudete s ním musieť balansovať na kolenách.

Z čoho sa stolíky vyrábajú?

Odkladacie stolíky sa vyrábajú z masívu, lamina, MDF, kovu i skla, prípadne sa jednotlivé materiály kombinujú. Vyberte si taký, ktorý sa bude štýlom i farbami hodiť k ostatnému nábytku v obývačke.

Stolíky zo skla sa hodia do malých bytov, pretože sú opticky „neviditeľné“. Sú však drahšie a náročnejšie na údržbu, pretože sa na nich ľahko zachytávajú odtlačky rúk a prstov. V prípade rozbitia sa nemusíte báť porezania od črepín, pretože sa používa tvrdené sklo, ktoré sa pri rozbití rozpadne na malé neostré kúsky.

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť