Home Rady pri výbere nábytku Chytrá domácnosť #3 – Bezpečnostné IP kamery

Chytrá domácnosť #3 – Bezpečnostné IP kamery

by Martin

Rozhodli ste sa prenajímať byt cez Airbnb alebo máte doma malé deti, ktoré chcete strážiť aj v čase, keď ste v práci? Chcete rýchlo a jednoducho zabezpečiť svoj objekt a vedieť, čo sa v ňom deje, aj keď nie ste doma? Zaobstarajte si zabezpečovací systém zložený z IP kamery a senzorov. Inštaláciu zvládne prakticky každý. Kameru postavíte na určené miesto (napríklad stolík či komodu v predsieni), pripojíte ju na internet, nainštalujete senzory a všetko spárujete pomocou aplikácie v smartfóne. Niektoré kamery umožňujú napojenie na chytrú domácnosť. Potom cez aplikáciu v mobile môžete ovládať napríklad hlavný uzáver vody alebo termostaty na radiátoroch.

Foto: ©Depositphotos.com/cheyennezj

Projekt Angee

Za projektom Angee stojí Tomáš Turek spoločne s českým vývojárskym štúdiom Cleevio. Zabezpečovací systém sa skladá zo základňovej stanice a ľubovoľného množstva malých senzorov, ktoré pripevníte na vstupné body (dvere, okná a podobne). Všetko funguje bezdrôtovo a bez zapojenia do elektriny. Zariadenie stačí zhruba raz do roka nabiť.

Základom je valcová základňa, ktorá obstaráva pripojenie k internetu. V hornej časti má kameru, ktorá sa dokáže otáčať o 360° a sledovať tak pohyb. Snímky alebo streamované video vám základňa posiela na mobil. V základni je zabudovaný tiež reproduktor, gyroskop a akcelometer, takže je do budúcnosti možné rozšírenie funkcií (rozpoznanie tvárí a hlasov, sledovanie teploty, vlhkosti vzduchu). Budete si napríklad môcť hlasom zadávať dáta do kalendára podobne ako u Echa od Amazonu.

Inštalácia je jednoduchá, jednotlivé senzory stačí rozmiestniť po miestnosti, stiahnuť aplikáciu na smartfón alebo hodinky Apple Watch a všetko spárovať s kamerou. Koncová cena balenia, ktoré bude obsahovať prístroj s jedným senzorom (pre sledovanie vstupných dverí), by sa mala pohybovať okolo 429 dolárov.

Zabezpečovacie zariadenie Piper

Zariadenie Piper kombinuje 180° kameru so senzormi na pohyb, teplotu, vlhkosť, svetlo a zvuk. Okrem toho má zabudovanú sirénu. Inštalácia je jednoduchá a rýchla, zariadenie spárujete so zariadením Android či iOS a hneď môžete online sledovať, čo sa deje u vás doma. Piper využijete aj ako domáci telefón a môžete ho doplniť o dverný / okenný senzor (sleduje ich otvorenie), inteligentné zásuvky, detektor vody či vzdialené ovládanie osvetlenia a stmievačov. Cena začína na 225 dolároch, pričom drahšie zariadenie má navyše potrebnú kameru s nočným videním.

Bezpečnostná kamera Nest Cam

Mála kamerka Nest Cam s nočným videním dokáže snímať vašu domácnosť v širokouhlom (130°) HD rozlíšení, zoomovať a pustiť vám obraz do mobilu, nech už ste kdekoľvek. Zvláda aj prenos hlasu do miestnosti (funkcia domáceho telefónu). V obraze si môžete vytýčiť špeciálne zóny aktivity, takže kamerka dokáže rozlíšiť tieň vonkajšej vetvy od tieňa zlodeja či zvuk rozbíjajúceho sa skla od bežného ruchu z ulice.

Kamerka môže spolupracovať s termostatom Nest a protipožiarnym hlásičom Nest Protect, nedokáže však rozpoznávať tváre. Kamera stojí 199 dolárov, ale môžete si navyše priplatiť za službu Nest, vďaka ktorej budete mať k dispozícii záznam toho, čo sa u vás dialo v posledných dňoch či týždňoch. Za 100 dolárov ročne získate 10-dňové video histórie, za 300 dolárov ročne potom 30-dňovú históriu.

IP kamera Simplicam

Po zapojení IP kamery Simplicam môžete okamžite sledovať obraz aj zvuk na webe či v aplikáciách pre Android a iOS. Kamera má nočné videnie, a ak zaznamená hluk, pohyb alebo inú nepredvídanú udalosť, začne nahrávku ukladať a pošle vám odkaz na mobil. Kamera slúži aj ako obojstranná vysielačka (domáci telefón). Všetka komunikácia je šifrovaná a kamera zvláda aj detekciu tvárí. Kamera Simplicam stojí 150 dolárov, za ďalších 50 dolárov potom získate ročný prístup ku cloudovému úložisku Closeli, kde môžete prechádzať posledných 24 hodín záznamu.

Zabezpečili by ste si domácnosť IP kamerou, alebo nedáte dopustiť na klasický elektronický zabezpečovací systém? Napíšte do komentára pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť