Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Vianočná detská izba – vyzdobte ju vlastnými dekoráciami

Vianočná detská izba – vyzdobte ju vlastnými dekoráciami

by Martin

Vianočné sviatky so všetkým, čo k nim patrí, netrpezlivo očakávajú najmä deti. Vyzdobený stromček býva spravidla v obývačke, ale pamätáte aj na detskú izbu? Vytvorte vašim najmenším príjemnú atmosféru plnú farieb. Dekorácie zvoľte podľa veku vašich detí a dajte pozor, aby boli bezpečné. Úspech majú prírodné materiály, textil, ale aj keramika alebo papier.

U malých nezbedníkov radšej vynechajte malé ozdoby, postavičky alebo drobné dekorácie. Deti ich môžu odtrhnúť a prehltnúť alebo vdýchnuť. Rovnako nebezpečné sú spleti elektrických káblov k rôznym svietiacim girlandám a závesom. Čakanie na Ježiška spríjemnite deťom trebárs výzdobou stien alebo výmenou textílií za poťah s vianočnými motívmi.

Peknou dekoráciou v detskej izbe je aj obyčajná vianočná reťaz

Vyberte vankúšiky, závesy a deky s potlačou stromčeka, zvončekov alebo zasneženej krajiny. Kúpte deťom aj obliečky s motívmi Vianoc, zamilujú si ich. Zo stropu zaveste miesto elektrických sviečok neznámeho výrobcu radšej farebné papierové vianočné hviezdy alebo ľahké drevené vločky zo svetlého dreva. Peknou dekoráciou je aj obyčajná vianočná reťaz rozvešaná od svetla k stenám.

Skvelú vianočnú dekoráciu s radom motívov vytvoríte so samolepiacou tapetou alebo samolepkou na stenu. Na trhu nájdete farebné hviezdy, stromčeky alebo mráčiky. Lepili ste opatrne? Po sviatkoch alebo počas roka jednoducho výzdobu odstráňte a vymeňte za inú podľa ročnej doby.

Hovorí sa, že tie najlepšie vianočné ozdoby si vyrobia samy deti. Nechajte ich pod vaším láskavým dozorom vystrihovať z farebných papierov motívy vločiek, stromčekov alebo jasličiek. Betlehem môžete kúpiť už hotový, ale úplne inak vyzerá ten vlastnoručne vyrobený. Na stenu alebo na nástenku v detskej izbe pridajte aj doma nakreslený vianočný plagát, vzácnejšiu ozdobu nenájdete.

Jednoduché vianočné ozdoby vyrobíte s deťmi z keramickej modelovacej hmoty, ktorá na vzduchu vytvrdne. Podľa návodu z nej spracujte základ, z ktorého nechajte deti vykrajovať najrôznejšie tvary formičkami na vianočné pečivo. K dozdobeniu použite guľôčky korenia alebo nového korenia a po zaschnutí, najlepšie na druhý deň, ozdoby s deťmi domaľujte temperovými farbami.

K výrobe ozdôb budete potrebovať:

• Keramickú modelovaciu hmotu
• Formičky na vianočné cukrovinky
• Temperové farby a štetec
• Guličky korenia alebo nového korenia

Netradičnú ozdobu vyrobíte aj z materiálu, ktorý vaše deti dobre poznajú od lekára. Potrebujete drevené špachtle, farebné korálky alebo malé gombíky, disperzné lepidlo a štipce na bielizeň. Štyri špachtle zlepíte uprostred do tvaru hviezdy a do zaschnutia zopnete kolíčkom. Do vrstvičky lepidla potom podľa fantázie nasypte korálky, nechajte zaschnúť, pridajte stužku a hviezdičky zaveste na stenu.

Nájdete u vás guľaté háčkované dečky po babičke? Do súčasných interiérov sa nehodia, ale ako snehové vločky vyzerajú kúzelne. Musíte ich len silno naškrobit, vypnúť a počkať, až zaschnú. Zaveste ich pod seba niekoľko na silón alebo tenkú niť. Pár takých závesov zaveste do okna namiesto záclony a romantická pripomienka zimnej krajiny je na svete.

Na šikovný stromček stačí papier, vetvička a nožnice

Vianočný stromček s deťmi vyrobíte veľmi jednoducho i z papiera. Potrebujete papier veľkosti A4, nožnice, vetvičku a mašľu na zavesenie. Papier prekladajte postupne známym spôsobom do harmoniky. Potom ho na oboch okrajoch šikmo zastrihnite, aby po rozložení vznikol trojuholník. Ešte pred tým ale urobte do stredu skladačky nožnicami otvor na vetvičku. Rozložený stromček ozdobte zospodu mašľou a nafarbite ho na zeleno, alebo strieborným či zlatým sprejom.

Detskú izbu vyzdobte na Vianoce jednoducho a odmenou vám bude radosť vašich najmilších. Miesto nervózneho pobehovania po obchodoch sa radšej sústreďte na rodinnú pohodu a možnosť byť jednoducho spolu. Vianočné sviatky sú hlavne o stíšení a čakaní, skúste to tento rok.

Vyzdobili ste svojim deťom na Vianoce izbu? Napíšte nám do komentára pod článkom, ako sa vaše ratolesti podieľali na skrášlení svojho bývania a ako sa tešia na sviatky.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť