Home Obývačka inšpirácie Bytové mýty #1 – Lepí kožená sedačka, či nie?

Bytové mýty #1 – Lepí kožená sedačka, či nie?

by Martin

Páči sa vám kožený nábytok, túžite po ňom, ale stále ho nemáte doma? Odrádzajú vás od nákupu názory a skúsenosti ostatných, ktorí tvrdia, že je koža studená a v lete sa k nej budete lepiť? Nenechajte sa odradiť, pretože tento mýtus je pravdivý len čiastočne. Ako je to v skutočnosti s koženým čalúnením a ako je na tom nábytok čalúnený koženkou a ekokožou? Chladí a lepí, alebo nie? Najskôr nebude prekvapením, že záleží predovšetkým na druhu materiálu.

Lepí kožené čalúnenie, alebo nie?

Prírodná koža je prirodzene priedušná, takže čím menej je povrchovo upravovaná a farbená, tým menej sa na nej budete potiť a tým menej bude aj lepiť. Menej upravovaná koža tiež v zime menej chladí. Je však potrebné počítať s tým, že bude chladiť viac ako textilný poťah. Medzi najkvalitnejšie kože patrí anilínové a semianilinové.

Anilínová koža sa spracováva za použitia rastlinných olejov a na jej povrch sa nedáva žiadna špeciálna krycia vrstva. Je silná, mäkká, teplá a pružná a má originálne nerovnomerné zafarbenie a prírodnú kresbu. Ľahko sa však špiní, príliš jej neprospieva svetlo a je drahá. Semianilinová koža je niekde medzi pigmentovanou a anilínovou kožou. Na jej povrch sa síce aplikujú pigmenty, ale len v malom množstve. Vďaka pigmentom je odolná a má rovnomernejší vzhľad, zachováva si však svoju prírodnú štruktúru a nelepí.

V obchode sa najčastejšie stretnete s farbenou kožou, ktorá má vďaka pigmentovanej vrstve jednoliatu farbu i textúru. Použité pigmenty však upchávajú póry, takže je koža menej priedušná a môže lepiť. Výhodou je však jej ľahká údržba a cenová dostupnosť. Do koženej sedačky sa pot nevsakuje, ale zostáva na povrchu (vlhkosť sa vstrebáva len do hĺbky niekoľkých milimetrov) a môžete ho ľahko utrieť. Vďaka tomu sa v čalúnení tvorí menej baktérií a roztočov.

Ako sú na tom napodobeniny kože a ako lepeniu zabrániť?

Koženka (PVC na textilnom podklade, niekedy v kombinácii s polyuretánom) je nepriedušná a neprepúšťa vodu, takže je v kontakte s telom studená, a naviac aj lepí. Kvalitná ekokoža (100 % polyuretán na bavlnenom úplete) je veľmi vernou napodobeninou prírodnej kože. Je obojstranne priedušná, takže nelepí. Vďaka priedušnosti je však háklivá na styk s tekutinami, ktoré na nábytku môžu spôsobiť nezvratné škody.

Počítajte s tým, že za kvalitnú koženú sedačku dáte aj viac ako 1 850 eur. Ak sa na sedačku predsa len začnete lepiť (napríklad počas horúceho leta), prehoďte cez ňu na tých pár dní bavlnenú alebo ľanovú plachtu. Tiež je dobré kožu pravidelne udržiavať, aby ste vyčistili upchaté póry. Koža s upchatými pórmi totiž prestane dýchať, môže začať lepiť a po čase sa začne aj lúpať.

Aké máte skúsenosti s koženým čalúnením? Napíšte do komentára pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť