Home Rady pri výbere nábytku Skrášlite svoju starú spálňu novým nábytkom

Skrášlite svoju starú spálňu novým nábytkom

by Martin

Zdravý spánok je nevyhnutným základom pre pohodu cez deň a tým aj kvalitný pracovný výkon. Máte doma niekoľko rokov celkom príjemnú spálňu, ale niečo sa vám predsa len nezdá? Dodajte jej iný vzhľad, dokúpte niektorý pekný nábytkový kus a miestnosť skrášlite. Nezabudnite ale, že v ideálnom prípade strávite v spálni tretinu života, preto všetky zásahy do interiéru dobre premyslite.

Ak už dlhší čas spíte na jednej posteli a chceli by ste ju obmeniť, osviežte si niektoré pravidlá pre kvalitné spanie. Šírka postele má byť najmenej 80 cm a výška aj s matracom medzi 45 až 55 centimetrami. Na potrebnú dĺžku postele pridajte asi 25 cm k výške spáča. Pri dvojlôžkovej posteli je ideálna šírka 180 centimetrov, voľný priestor okolo postele potom má byť okolo 80 centimetrov z troch strán.

Širokú ponuku vám poskytnú internetové stránky, záleží len na vašom vkuse a tiež finančných možnostiach. Doslova kráľovnami spální sú obľúbené drevené postele z masívu. Potešia vás krásnou prírodnou kresbou, vôňou a širokou možnosťou farebných úprav. Najdrahšiu, ale určite skvostnú posteľ hodnú obdivu, zaobstaráte zrejme „na veky vekov“ z dubového masívu.

Posteľ z borovice vás prekvapí pevnosťou a možnosťami morenia

Lacnejšie sú postele z odolného a pružného smrekového dreva. Páčiť sa vám bude aj posteľ, vyrobená z pevného borovicového masívu s neobvyklými možnosťami morenia. V trochu inej kategórii je posteľ z buka. Popularita tohto tvrdého dreva s neobvyklým dizajnom stále stúpa. Posteľ sa nesmie nakláňať alebo rozbiehať v spojoch a materiál musí byť bez prasklín a nerovností.

Snažte sa o čo najdôkladnejšie vetranie, aby spálňou prúdil vzduch a miesto pod posteľou ste zbytočne nezarovnali odloženými vecami. Vytvoríte si dobré prostredie na spanie a odradíte roztoče, ktoré milujú vlhko. Podľa odborníkov totiž človek za noc vypotí asi 1,5 litra potu a v priemere sa 45 × otočí. Preto si postrážte, aby vaše postele mali kvalitný lamelový rošt a vhodný matrac podľa vašej váhy.

V modernej spálni sa spravidla nezaobídete bez úložných priestorov

V modernom byte slúži často spálňa nielen na spanie, na relax, súčasne ako miesto na ukladanie odevov a používate ju v priestorovej núdzi tiež ako domácu pracovňu. Spravidla sa teda nezaobídete bez úložných priestorov, aj keď trendom stále zostáva len minimálne osadenie spálne nábytkom. Podľa miesta si vyberte rohovú, klasickú alebo vstavanú skriňu s posuvnými dverami.

Na uloženie všetkých potrebných vecí, zavesenie nohavíc alebo kravát využite škálu rôznych doplnkov, zásuviek a políc. Najpoužívanejšie veci umiestnite v zásuvkách zhruba do výšky 120 cm, budete mať o všetkom dobrý prehľad. Udržať poriadok a systém vám v spálni uľahčia ďalšie odkladacie plochy a stojany, ako je potrebný známy „nemý sluha“.

Láka vás exkluzivita a máte dosť priestoru? Kúpte si trebárs niektorú z dizajnových postelí, dobre vyzerajú tie s nebesami alebo baldachýnom. Luxus a pohodlie si užijete v kruhovej posteli, ktorá sa ale hodí len do väčších miestností. Veľmi netradičný, ale zaujímavý je spálňový nábytok z paliet, ktorý sa na trhu objavil v posledných rokoch a môžete si ho vyrobiť aj sami.

Nábytok z použitých prepravných paliet, je čím ďalej obľúbenejší. Postele, kresielka, záhradné sedačky, konferenčné stolíky aj iný nábytok sú čo kus, to absolútny originál. Materiál je cenovo dostupný pre všetkých záujemcov, v niekoľkých kategóriách podľa veku a stavu dreva. Ceny sa pohybujú od 6 do 12 €, záleží na type a veľkosti. Najjednoduchšie je vyhľadať si najbližšieho výrobcu a zájsť k nemu.

Futónové postele cez deň využijete iným spôsobom a usporíte tým miesto

Úsporu miesta v byte ponúka zaujímavosť posledných rokov, futónové postele s pôvodom v Japonsku. Je to drevená konštrukcia, doplnená futónom – prírodným matracom, ktorý zložíte a uschováte. Vďaka tomu je možné cez deň posteľ využívať aj iným spôsobom ako na spanie.

Moderná spálňa pôsobí ľahkým dojmom, čo okrem iného ovplyvňujú aj použité farby. Chcete maľovať a páčia sa vám teplejšie odtiene? Zvoľte tlmené odtiene oranžovej či žltej, prípadne často odporúčané svetlé odtiene béžovej, modrej alebo fialovej. Výrazná červená a žiarivé farby nepríjemne rozrušujú, čo do spálne nepatrí. Farbou roka 2015 bola zvolená hnedočervená, čiže vínová.

Ak radi riešite všetky problémy rýchlo a jednoducho bez veľkého hľadania, kúpte si niektorú modernú spálňovú zostavu. Zoženiete ju z dreva aj z lamina, v neprebernom množstve dizajnov. Váš nábytok zostane v jednotnom štýle a navyše pri nákupe kompletnej spálne významne ušetríte. Lamino sa navyše hodí takmer do každého interiéru a nemá takmer žiadne nároky na údržbu.

Spálňa má byť najpríjemnejšia a najpohodlnejšia miestnosť, preto ani jej modernizáciu nepodceňujte. Avšak ak sa zhodnete navyše na všetkom podstatnom pri vylepšovaní interiéru aj so svojím partnerom, máte vyhrané. Len tak bude váš nočný odpočinok po všetkých stránkach osviežujúci.

Rozhodli ste sa inovovať zariadenie vašej spálne a dodať jej nový vzhľad? Poraďte ostatným čitateľom, kde ste sa inšpirovali a ako najlepšie spálňu skrášliť.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť