Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Japonský štýl – čistota a kontakt s prírodou

Japonský štýl – čistota a kontakt s prírodou

by Martin

Harmónia, jemnosť dizajnu a estetika. To sú základné charakteristiky japonského štýlu bývania, ktorý sa presadzuje aj v rade tuzemských interiérov. Chcete sa tiež inšpirovať v krajine vychádzajúceho slnka? Dbajte predovšetkým na čistotu a kontrast farieb. Nechajte vyniknúť tmavo hnedú farbu dreva, neutrálnu šedú farbu kameňa a svetlú farbu stien. Čím viac prírodných farieb, tým lepšie.

Počítajte so skromným nábytkovým vybavením

Miestnosti v japonskom štýle pôsobia často až minimalisticky. Počítajte so skromným nábytkovým vybavením v umiernenom až striedmom štýle. Svoje miesto tu majú prírodné odtiene dreva, bambusu a prútia, ktoré najlepšie vyniknú na bielom pozadí. Skvele vyzerá paraván s krajinnými motívmi alebo posuvná a vzdušná japonská stena. Všetko môžete korunovať bonsajom.

V japonskom interiéri neuplatníte sedacie súpravy európskeho typu. Namiesto nich poslúžia rohože, na ktorých môžete odpočívať, pracovať aj spať. Sedenie na nich vám spríjemnia vankúšiky, ktoré rozmiestnite okolo nízkeho dreveného stolíka. Ten vám rozhodne nesmie chýbať, a ak nájdete vo svojom okolí šikovného stolára, vyrobí vám z dreva nízky stolík behom chvíľky.

Hlavné materiály, používané v japonskom interiéri:

• Drevo
• Bambus
• Kamene
• Textília
• Ľan
• Bavlna
• Papier

Japonským unikátom je tvrdá podložka na zem z rákosia alebo ryžových stebiel – tatami. Má látkový lem a príjemne hreje na dotyk. Jej výborné izolačné vlastnosti oceníte pri relaxácii alebo pri pití čaju či stolovaní na zemi.

Sila japonského interiéru je v úplnom súlade s prírodou a praktickosťou

U nízkeho stolíka môžete v kľude piť čaj a rozjímať. Obradné pitie čaju totiž patrí k Japonsku rovnako ako sushi alebo ikebana a ovplyvňuje aj interiér. K čajovým stolíkom kúpte aj japonské kanvičky a poháriky na čaj alebo tradičné hranaté misky na drevenej tácke pre servírovanie pochutín. Tlmené svetlo zaistíte lampiónmi alebo tienidlami z ryžového papiera.

V kuchyni sa snažte dodržať pre Japonsko typické pravidlo jednoduchosti, čistoty a ostrých línií. Vzdušný a svetlý priestor vyplňte nízkym a tmavým nábytkom. Pri jedálenskom stole sa posaďte na pohodlných a mäkkých vankúšoch. Steny vymaľujte svetlými farbami a vyhnite sa chladnej modrej alebo sivej, pretože znižujú chuť k jedlu.

Nádych japonského štýlu dodajú vášmu bytu aj čerstvé kvety alebo bambus do vázy. Zaobstarajte si tiež japonské prestieranie či riad s jedálenskými paličkami. Nechajte sa inšpirovať internetom alebo v špeciálnej kuchárskej knihe od Romana Vaňka, nakúpte si čerstvé suroviny a skúste si pochutnať na vlastnoručne vyrobenom tradičnom sushi.

S doplnkami v interiéri opatrne, menej je niekedy viac

Obývacia izba v japonskom štýle má reprezentovať vrelosť a otvorenosť. Zariaďte ju preto útulne a príjemne nízkym dreveným nábytkom. Uprostred miestnosti nechajte voľný priestor a vyhrajte sa s najrôznejšími bytovými doplnkami. Aj tu ale pamätajte, že menej je niekedy viac a obývačku pokiaľ možno neprepĺňajte. K japonskému štýlu sa nehodí ani sklo a kov.

Kúpte si aj typické závesné dekorácie na stenách, ktoré majú na svetlom podklade čierno vyobrazené japonské znaky. Do rohu izby si kúpte tradičnú vysokú lampu z ryžového papiera a pridajte paravány s motívmi japonského písma alebo kvetinové aranže ikebana.

Izbový nábytok kúpte tmavý a steny môžu byť naopak v kontraste vo svetlých farbách. Je tu miesto aj pre drobnejšie dekorácie, vázy, sviečky a rastliny. Pre obývaciu izbu sa hodia neutrálne zemité tóny, teda okrová, žltá alebo odtiene hnedej a bordovej. Kvôli celkovej vyváženosti priestoru pridajte vhodnú jasnejšiu a výraznú farbu.

Jedinečnú atmosféru dá bytu vaša remeselná práca

Prírodné materiály veľmi dobre uplatníte na podlahe, stole, koberčekoch alebo lôžkovinách. Skúste si tiež vyrobiť stoličku, opraviť stoličku či namaľovať obraz. Vaša remeselná práca totiž prepožičiava domu jedinečnú atmosféru. Udržať interiér v kontakte s vonkajšou prírodou vám pomôžu aj rastliny, drevené samorasty alebo kamene.

V spálni inšpirovanej japonským štýlom dbajte na jemne ozdobený interiér a nízku, širokú posteľ. Vyberte si matrac z prírodných materiálov-futony. Vďaka prírodným materiálom ako bavlna, konope, konské vlásie alebo kokos sa lepšie tvarujú a vaša chrbtica aj svaly sa v noci lepšie uvoľnia. Futónové výplne sú navyše vzdušné a dobre izolujú. Japonci ich pokladajú rovno na podlahu, pokrytú tatami.

Typické japonské vybavenie bytu:

• Bambusové rohože, posuvné steny
• Nízke podušky, vankúšiky
• Rohože tatami
• Futónové matrace

Základným materiálom v spálni je rovnako ako inde v japonskom interiéri drevo. Doplňte trebárs bambusovým obložením stien skrine alebo pracovný kút oddeľte ľahkými posuvnými stenami alebo paravánmi. Farby v spálni majú mať upokojujúci efekt, použite preto neutrálne a tlmené tóny, napríklad svetlé odtiene zelenej alebo šedej či béžovej.

K japonskému štýlu bývania patria neodmysliteľne záhrady, v ktorých úpravách sú Japonci majstrami. Ich základným prvkom je poňatie ľudskej rovnováhy. Veľkosť, tvar a umiestnenie všetkých ozdobných predmetov starostlivo zvážte a nesnažte sa o minimalizáciu za každú cenu. Japonskú záhradu doplňte o jazierka a vodopády, ktoré vám pomôžu vytvoriť príjemné a upokojujúce prostredie.

Preplnený interiér pôsobí neohrabane, buďte triezvi

Ak sa chcete do japonského štýlu ponoriť na sto percent, dajte každému kúsku nábytku svoj ​​účel. Steny dolaďte tapetami alebo nástennými obrázkami s prírodnou tematikou a nezabudnite na to, že preplnený interiér bude pôsobiť neohrabane. Naopak celkom na mieste sú otvorené a vzdušné priestory trebárs s pridanou zlatou farbou, znakom hojnosti a bohatstva.

Nehodláte radikálne meniť tvár vášho bytu či domu a japonský štýl sa vám páči? Stačí si ho doma pripomenúť. Pridajte napríklad pár vankúšikov, zaveste na stenu japonské meče alebo obrazy s vhodnou tematikou. Osvietenie lampiónmi presvetlí váš byt a navodí príjemnú atmosféru. Pocit pokoja, intimity a vyrovnanosti potom podčiarkne farebné ladenie miestnosti v tónoch zelenej, šedej, bielej a svetlo hnedej.

Páči sa vám japonský štýl bývania a zariadili ste si podľa neho byt? Podeľte sa s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom, aké máte skúsenosti.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť