Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Kuchyňa v paneláku – ako ju zariadiť funkčne?

Kuchyňa v paneláku – ako ju zariadiť funkčne?

by Martin

Zariaďovanie panelákovej kuchyne je ako logická hra, na konci ktorej je výhra v podobe plne funkčnej miestnosti, v ktorej bude radosť variť. V paneláku býva problém hlavne s nedostatkom miesta, a preto si dobre rozmyslite, čo všetko v kuchyni potrebujete, a koľko času v nej budete tráviť.

kuchyňa virion

Tvar linky a organizácia práce

Do úzkych miestností je ideálna dvojradová kuchyňa, pretože poskytne dostatok miesta pre skrinky i spotrebiče. Ulička však musí byť široká aspoň 120 cm. Vďaka tomu sa do kuchyne vlezie viac ľudí, všetko budete mať po ruke a pohodlne otvoríte všetky skrinky a zásuvky. Ak máte k dispozícii len jednu stenu, kúpte kuchyňu jednoradovú. Tá však neposkytuje príliš pohodlia a je vhodná skôr pre tých, čo veľmi nevaria. Nie je možné dodržať odporúčaný trojuholník sporák-chladnička-drez a všetko sa zdá byť ďaleko. Dĺžka pracovnej plochy nesmie klesnúť pod 70 cm, aby ste mali dosť miesta na prípravu potravín.

Kuchynská linka má byť zariadená logicky. Cesta začína pri chladničke a skrinke na potraviny, pokračuje cez pracovnú plochu pre odloženie potravín, drez, väčšiu pracovnú plochu na prípravu jedla, sporák a končí plochou pre odloženie horúcich nádob. Do malých kuchýň sa hodí aj kuchynská linka v tvare písmena L. V miestnosti bude totiž voľný roh pre jedálenský stôl. Sporák, chladnička a drez by mali tvoriť trojuholník, ktorého strany majú byť dlhé 90 – 275 cm. Súčet dĺžok by nemal byť menší ako 366 cm, ani väčší ako 793 cm. Inak sa v kuchyni dosť nabeháte. Cesty trojuholníka nesmie narušovať žiadny predmet ani priechodné koridory. Tiež je nutné vyriešiť dobre rohovú skrinku tak, aby veci v nej uložené boli ľahko prístupné. K tomu pomôže otočný turniket.

kuchyňa oran

Chytré doplnky a kuchyňa

Množstvo voľného priestoru ovplyvňuje tvar linky, použité farby aj spôsob otvárania skriniek. Do malého priestoru patria svetlé odtiene, tmavé ho zmenšujú. Výmaľba by navyše mala ladiť s ostatnými prvkami kuchyne. Priestor opticky zväčšíte lesklými povrchmi. Pre horné skrinky sú lepšie výsuvné dvierka, o ktoré sa nebudete búchať do hlavy. Ak sa do kuchyne zmestí jedálenský stôl, je k nemu výhodná rohová lavica, ktorá poskytne ďalší úložný priestor.

kuchyňa sylrona

V panelákovej kuchyni je tiež všetko počuť. Aby ste nebudili prípravou raňajok rodinu ani susedov, je potrebné vzniku nežiaducich zvukov zabrániť. Ku skrinkám kúpte tiché dojazdy zásuviek a tlmiče dvierok s automatickým dovieraním. Dôležité je tiež dobré rozmiestnenie všetkého kuchynského riadu. K tomu pomôže napríklad drôtený program a rôzne vnútorné organizátory.

kuchyňa fayra

Kuchynské spotrebiče do malého priestoru

Miesto ušetria chytro zvolené a vhodne umiestnené spotrebiče. Tie vyberajte skôr zabudované. Sporák vymeňte za varnú dosku. Ak veľmi nevaríte, postačí vám troj i dvojplatničkový. Kuchyňa by mala mať nad varnou doskou digestor. Ak nemáte centrálne odsávanie, vyberte recirkulačné bez odťahu do komína. To odsáva iba pachy a para v miestnosti zostáva, takže je potrebné vetrať, aby sa nezačali tvoriť plesne. Tiež nezabudnite na pravidelnú výmenu filtrov. Voľte digestor vstavaný do hornej skrinky, prípadne výsuvný. Voľbou komínového by ste sa totiž pripravili o jednu hornú skrinku.

kuchyňa arryn

Rúru a mikrovlnku umiestnite nad seba. Dno rúry by malo byť maximálne 70 cm nad zemou, aby aj mikrovlnka bola v rozumnej výške. Vďaka umývačke potom nebudete potrebovať veľký dvojdrez a miesto pre odkladanie umytého riadu. Postačí vám len menšie umývadlo pre oplachovanie ovocia a zeleniny. Navyše ušetríte veľa času, ktorý by ste inak museli venovať umývaniu riadu. Ak nemáte na chodbe alebo v kúpeľni miesto na práčku, myslite aj na ňu. Aby v kuchyni nerušila svojím vzhľadom, kúpte práčku vstavanú.

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť