Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Svieti vaša stolná lampa poriadne?

Svieti vaša stolná lampa poriadne?

by Martin

Stolná lampa je predovšetkým pracovný nástroj, ktorý vám pri nedostatku svetla posvieti na stôl či knižku. Lampa sa však môže stať aj ozdobou miestnosti. Vyberajte podľa toho, kde bude postavená, a na aký účel bude slúžiť.

Kvalita a bezpečnosť predovšetkým

Pri výbere dbajte na bezpečnosť, a to hlavne pri lampe do detskej izby. Všetky informácie nájdete na štítku od výrobcu. Sú tam uvedené jej rozmery, použité materiály, druh zdroja, typ závitu objímky, maximálny výkon vo wattoch, stupeň izolácie, stupeň zabezpečenia proti úrazu elektrickým prúdom a informácie o maximálnom príkone žiarovky, ktorú môžete do lampičky naskrutkovať.

Dvojitá izolácia sa označuje dvojitým štvorčekom, ochrana proti vode a prachu písmenami IP a číselnou hodnotou. Čím je vyššia, tým je vyššia aj ochrana. Lampa do kúpelne by mala mať označenie aspoň IP 44. Dokonale vodotesné a prachotesné potom IP 68. Lampa musí mať homologáciu, teda vyhlásenie o zhode, ktoré povoľuje predaj výrobku na našom trhu.

Aká lampa je ideálna?

Dôležitý je zdroj a výkon svetla a druh závitu na objímke. Rozhodne nevymieňajte žiarovku za silnejšiu než udáva výrobca, pretože teplo, ktoré vydáva, by mohlo spáliť objímku a spôsobiť skrat. Dobrou žiarovkou znížite spotrebu energie. V súčasnej dobe sú najlepšou voľbou na úsporu LED žiarovky. Dajte však pozor na spektrálne zloženie svetla. Intenzita svetla na čítanie, kreslenie či štúdium by mala byť asi 300 luxov, na drobné a detailné ručné práce až 500 luxov. Teplota by mala byť 5000 – 7000 Kelvinov. Ak budete lampu používať na rôzne činnosti, mala by mať otočné tienidlo a ramenný kĺb, aby ste ju mohli nastaviť do potrebnej polohy.

Vhodná je tiež lampa so stmievačom, ktorým si nastavíte intenzitu svetla podľa želania. Vďaka tomu zbytočne nenamáhate oči a nemusíte často meniť žiarovku. Lampu nastavte tak, aby vás neoslňovala. Pri čítaní, písaní, rysovaní, aj práci na počítači stačí slabší zdroj, pretože ľudské oko znesie intenzívne umelé osvetlenie len po určitú dobu. Dizajn je čisto na vás. Vyberte si takú lampu, ktorá sa vám bude páčiť a bude sa hodiť do vášho interiéru. V prípade lampy postavenej na stole by nemal byť dizajn uprednostnený pred funkčnosťou. Ak viete, že sa vám všetko rýchlo omrzí, kúpte si lampu s vymeniteľným tienidlom.

Prečo záleží na farbe svetla

Svetlo má byť plnospektrálne a farebne čo najpodobnejšie slnečnému svetlu. Musí teda obsahovať správne farebné zložky. Denné svetlo obsahuje všetkých sedem farieb dúhy. Žiarovky a žiarivky majú nadbytok červenej, žltej a oranžovej a chýba v nich hlavne modrá a fialová. Žiarivky sú úzkospektrálne a nesvietia spojito. Blikajú asi 50x za sekundu, čo vedome nezaregistrujete, ale na váš mozog a oči to pôsobí negatívne.

Farby s väčšou vlnovou dĺžkou, teda práve tie, ktorých je v žiarovkách nadbytok, majú výrazné stimulačné účinky a udržujú organizmus v permanentnom strese. Tiež majú negatívny vplyv na zrak, psychickú pohodu a celkovú vitalitu. Plnospektrálne žiarovky majú index podania farieb (CRI alebo Ra) vyšší ako 90 a farbu denného svetla bielu. Ich svetlo má pozitívny vplyv na ľudské zdravie.

Modrá farba obsiahnutá vo svetle plnospektrálnych žiaroviek aj slnečného žiarenia obmedzuje tvorbu melatonínu. Ten sa tvorí pri nedostatku svetla. Jedná sa o hormón, ktorý tlmí organizmus a pripravuje telo na spánok. Vďaka obmedzeniu jeho tvorby sa tak budete cítiť menej unavení a lepšie sa budete sústrediť na prácu.

Akú žiarovku máte v stolnej lampe? Napíšte ostatným čitateľom, aké s ňou máte skúsenosti.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť