Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) 8 tipov, ako si vystaviť suveníry z dovolenky.

8 tipov, ako si vystaviť suveníry z dovolenky.

by Martin

Kľúč do zámku, odomknúť. „Konečne doma!“ Zbežná kontrola interiéru, upokojujúci pocit – všetko je v poriadku. Akonáhle začnete vybaľovať dovezenú batožinu, narazíte na suveníry, ktoré ste si doviezli z ciest. Spomienky sú tak živé, že nie je ťažké zasnívať sa a užiť si ešte na pár okamihov zapadajúce slnko za morský horizont. Ako si ale tieto spomienky udržať stále tak jasné?

Môžete zvoliť klasiku v podobe albumu na fotky alebo vystaviť väčšie suveníry do presklenej vitríny v obývacej izbe. Populárne sú tiež fotoknihy, s ktorými vytvoríte jedinečné vizuálne predstavenie. Čo ale so všetkými mušľami a remeselnými dielikmi cudzokrajných tvorcov?

Mušle od mora vozí každý. Pozor na niektoré chránené druhy

Letná dovolenka a more patria k sebe. Obzvlášť malé deti si chcú domov odviezť hromady mušlí a cudzokrajných živočíchov. Čo ale s nimi po návrate domov? Najkrajšie a najväčšie z nich umiestnite ako dekoráciu na krbovú rímsu alebo na hornú dosku nízkych komôd, ale kam so zvyškom?

Iste ste si okrem mušlí a suvenírov doviezli tiež nejaké fotografie. Stačí vziať fotorámik, taviacu pištoľ či kvalitné lepidlo a nalepiť na neho niekoľko lastúr. Polepiť mušľami samozrejme môžete každý príhodný povrch – hrnček, okraj taniera alebo obkladačky v kúpeľni.

Pri zbieraní ulít morských mäkkýšov a kôrovcov si však dajte pozor na to, čo si plánujete odviezť domov. To isté platí aj o suveníroch z mušlí. Pri colnej kontrole by vás policajti mohli prekvapiť tučnou pokutou a v krajnom prípade aj väzením. Preto radšej majte po ruke medzinárodný dohovor CITES, v ktorom nájdete zoznam ohrozených druhov živočíchov a rastlín.

Fotky a obrázky z dovolenky ako bytové dekorácie

Zaplnenie albumu fotkami z ciest je dnes tak jednoduché, že je častejší problém s nedostatkom albumov než fotiek. Navyše sú fotografie v digitálnej podobe a so slušnou tlačiarňou si ich vytlačíte, koľko chcete a koľkokrát chcete. Buďte kreatívni a zarámujte si vytvorenú koláž z ciest alebo si nechajte obľúbenú fotku vytlačiť na plátno.

Foto: ©Depositphotos.com/Maugli

Ďalšou možnosťou ako sa zbavíte fádnych albumov, ktoré vytiahnete raz za uhorský rok, sú štýlové cestovateľské boxy. Ľahko ich vyrobíte z klasických kartónových krabíc, do ktorých okrem fotiek uložíte aj drobné suveníry a ďalšie upomienky na vaše letné zážitky pri mori. Stačí vytlačiť napríklad vlajku či názov krajiny, ktorú ste navštívili a dať si trochu záležať pri práci s lepidlom. Nevzhľadné krabice polepte zo všetkých strán. Budú efektnejšie.

Nechajte si preto vytlačiť niekoľko fotografií v štýle vintage a zaveste ich po dome namiesto klasických obrazov, ku ktorým sa nespájajú žiadne spomienky. Vintage úprava evokuje staré časy a materiály, možno preto je veľmi výrazná a málokto takto upravenú vec prehliadne. Využiť môžete filtre vo Photoshope či inom grafickom editore alebo sa opäť vyhrať s lepidlom, ktoré jemným štetcom rozotriete na fotografiu. Tento postup niekoľkokrát opakujte, a akonáhle zaschne posledná vrstva, upravenú fotografiu prestriekajte priehľadným akrylovým sprejom.

Staňte sa dovolenkovými zberateľmi. Zbierajte známky či keramiku

Mušle sú anonymné a miesto, kde ste strávili dovolenku, si podľa nich vybavíte len ťažko, nieto aby si ho predstavili vaši priatelia. Fotografie síce obsahujú konkrétnu informáciu, ale prejsť stovky fotografií dá mnohokrát zabrať. Premýšľali ste o tom, že by ste sa stali zberateľmi? Vyberte si nejaký predmet dennej potreby, ktorý nájdete v každej destinácii a začnite zhromažďovať vašu zbierku.

Skvelou možnosťou sú poštové známky. Nemusíte sa filatelii nutne venovať aj doma, stačí, že si nejaké známky doveziete z každej dovolenky. Ich získanie nemusí byť práve ľahké, na druhú stranu sa vám možno pošťastí kúpiť nejaký chybný kúsok, ktorý predáte za milióny. Hlavne však získate originálnu pamiatku na navštívenú krajinu, ktorú využijete pri tvorbe fotografickej koláže vašich zážitkov alebo ju necháte zaskliť s ostatnými známkami a vystavíte v obývacej izbe.

Rovnako bežnými suvenírmi ako mušle je tiež maľovaná keramika. Vyrobiť si nástenný panel na zavesenie hrnčekov nie je nič zložité, ak navyše nájdete doma trochu miesta, môžete si vytvoriť cestovateľský kútik s tematicky potlačeným nábytkom. Vybavenie a suveníry tu umiestnené, môžete po každej dovolenke meniť.

Neviete kam? Zaveste to na stenu

Využite k vystaveniu suvenírov steny vášho interiéru, získate veľa miesta navyše. Štýlovým bytovým doplnkom je tapeta s fotografiami z dovolenky. Nemusíte nechávať tlačiť celé role tapety za stovky eur, aj jeden vhodne umiestnený pruh urobí v interiéri veľa parády. Predovšetkým si dajte záležať na vhodnom formáte fotografií, ktoré môžete usporiadať chronologicky do foto príbehu. Na jeden pruh tapety so šírkou 53 cm je ideálne umiestniť 6 stĺpcov fotiek s medzerami, a aspoň 2 centimetrovým okrajom z každej strany.

Originálnym spôsobom, ako mať spomienkové predmety z dovolenky stále na očiach, je presklená skrinka. Nemusí to byť žiadna luxusná vitrína, stačí závesná hliníková konštrukcia s predným sklom. Na zadnú stenu prilepte korkovú dosku. Do nej zapichajte špendlíky a zaveste obľúbené suveníry. Voľný priestor môžete vyplniť zvyšnými fotografiami, mušľami a drobnými mincami – tie už nevešajte do korku, jednoducho ich len nahádžte na dno. Myslite na to, že skrinka by mala mať hĺbku aspoň 5 cm, inak sa vám tam veľa vecí nezmestí.

Kam ukladáte suveníry z letnej dovolenky? Pochváľte sa so svojimi výtvormi v komentároch pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť