Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Koniec celopodlahových kobercov? V móde sú teraz kusové koberce. V čom sú lepšie?

Koniec celopodlahových kobercov? V móde sú teraz kusové koberce. V čom sú lepšie?

by Martin

Nadišiel koniec celoplošných kobercov? V bytoch a domoch sa najčastejšie stretnete s hladkou plávajúcou podlahou, parketami, vinylom alebo dlažbou. Síce vyzerajú moderne a pomerne ľahko ich vyčistíte mopom, ale ak nemáte podlahové kúrenie, tak vás budú chladiť do nôh. V tom prípade si kúpte kusové koberce, ktoré vás budú hriať, a navyše sa stanú výrazným dizajnovým prvkom izby.

Prečo si kúpiť kusový koberec?

Koberec zmení celý vzhľad miestnosti, znižuje hlučnosť (vrátane krokového hluku) a dokáže zabrániť poletovaniu prachu i chlpov domácich maznáčikov. Všetko nasajú do seba a prachové častice potom vyčešete a vysajete. Preto sú vhodné pre alergikov. Pomocou kusového koberca opticky vymedzíte časť priestoru v izbe alebo miestnosti. Podelíte tak napríklad dve časti s odlišnou funkciou. Koberec tiež preteplí chladnú miestnosť.

Oproti studenej podlahe udržia vaše nohy v teple. Sú veľmi komfortné, hlavne keď nemáte podlahové vykurovanie. Jedná sa o nápadný prvok, ktorý rozžiari a zútulní každý interiér. Kusové koberce ľahko vyčistíte a môžete ich pohodlne vetrať vonku. Navyše ich ľahko vymeníte za nové, ak sa náhodou zmení váš vkus.

Ako si vybrať kusový koberec?

Kusové koberce zaobstaráte v mnohých rozmeroch. Ich šírka sa bežne pohybuje od 40 do 200 cm a na dĺžku môžu merať od 60 do 290 cm. Nájdete však aj menšie alebo väčšie, stačí hľadať alebo sa opýtať predajcu. V obývacej izbe sa bude koberec vynímať pred sedačkou, v jedálni pod stolom a v spálni zase u manželskej postele. V detských izbách nimi vymedzíte priestor pre hranie na zemi.

Kusové koberce s dlhším vlasom sú ideálne iba ako doplnok do menej zaťažovaných miestností, ako je obývacia izba alebo spálňa. Koberce s krátkym vlasom naopak použite do veľmi frekventovaných priestorov. Mávajú totiž vyššiu odolnosť a ľahko ich vyčistíte.

Aby ste na kusovom koberci nešmykli a nezranili sa, dajte pod neho protišmykovú podložku.

Do spoločenských miestností sa hodia farebne stále koberce, ktoré sú odolné proti zašpineniu a dobre sa udržujú. Husté a bohaté koberce zase vyniknú vo vašej spálni, ktoré pridajú na útulnosti. Koberce s dlhým vlasom sú veľmi moderné a dajú sa ľahko kombinovať s nábytkom z dreva, skla i kovu. Kusové koberce v tradičnom prevedení s orientálnymi vzormi sa hodia pre kombináciu so starožitným a rustikálnym nábytkom.

Dizajn koberca zlaďte nielen s nábytkom, ale aj so stenami miestnosti, farbou a materiálom podlahy a s ďalšími textíliami v miestnosti. Ideálne je zaobstarať si koberec trebárs vo farbe závesov alebo v odtieni, ktorý bude dokonale ladiť s obrusom. Veľké vzory a tmavá farba koberca miestnosť zmenšia, drobné dekóry a svetlá farba ju naopak opticky zväčšia.

Umelé materiály sú cenovo dostupné

Cenovo najdostupnejšie sú koberce z umelých vlákien, ako je polyamid, polypropylén, akryl, polyakryl alebo nylón. Sú jednoduché na údržbu a odolné voči roztočom. Vlákna sa ľahko lámu, takže majú nižšiu životnosť. Komfortnejší, ale náročnejší na údržbu je strihaný vlas, ktorý je aj hustejší. Kobercová slučka sa lepšie udržuje, a je tak vhodnejšia do viac zaťažovaného priestoru.

Kvalitu koberca spoznáte podľa hmotnosti metra štvorcového aj množstva uzlíkov (nopkov). Najkvalitnejšie koberce vážia aj šesť kíl a majú až milión uzlíkov.

Polyamidové vlákno (nylón) je pružné a trvanlivé. U celoplošných kobercov je najpoužívanejšie a zvyčajne má aj nešpinivú úpravu. Hodí sa do zaťažovaných miestností, napríklad obývačky alebo detskej izby. Cena sa pohybuje od 18 Eur za m², pri nešpinivej úprave od 35 Eur za m². Polypropylén je lacnejší. Predáva sa vo slučkovej konštrukcii, dobre odoláva vlhku a je farebne stály. Má však nižšiu pružnosť, je drsnejší a ťažko sa vysáva. Stojí od 16 Eur za m².

Prírodné materiály sú EKO

Koberce z prírodných materiálov, teda vlny, bavlny, sisalu, morskej trávy, konope alebo kokosových vlákien, sú drahšie, ale aj odolnejšie a znesú väčšie zaťaženie. Najčastejšie sa vyrábajú ručne, takže každý kúsok je originál. Medzi dizajnové kúsky patria aj kožené koberce.

Výhodou prírodných materiálov je, že vedia prijímať a odovzdávať vzdušnú vlhkosť. Ich cena je však omnoho vyššia. Obľúbené sú hlavne koberce z vlny, ktoré sú nenáročné na údržbu. Dobre absorbujú hluk a udržujú prirodzenú vlhkosť ovzdušia. Ich vysoký vlas sa nezošlape a nezľahne. Cena sa pohybuje od 1 39 Eur za m2.

Koberce z rastlinného vlákna majú teplý a prirodzený vzhľad a možno ich ekologicky likvidovať. Obľúbená je na dotyk jemná morská tráva. Cena je okolo 54 Eur za m2. Sisal je odolnejší a predáva sa v mnohých farbách i vzoroch. Meter štvorcový stojí zhruba 70 Eur. Koberce z kokosu sú hrubšie a majú prírodnejší vzhľad. Cena je pritom najnižšia, a to od 37 Eur za m2.

Orientálne koberce – čo kus, to originál

Orientálne koberce patria medzi umelecky cenné starožitnosti. Bývajú ručne viazané a ich remeselné spracovanie je veľmi náročné. Výroba vyžaduje zručnosť, precíznosť a trpezlivosť. Ručná väzba trvá rádovo mesiace i roky. Od toho sa odvíja aj pomerne vysoká cena (od niekoľko stoviek Eur vyššie).

Na cenu má vplyv rozmer, hustota viazania, výška vlasu, počet použitých farieb, nápaditosť motívu, symetria väzby a harmónia farebných kombinácií. Vyrábajú sa z vlny, hodvábu alebo ich kombinácie. Hodvábne koberčeky sú jemné, majú vysoký lesk a sú najviac cenené.

Ako sa starať o koberec

Koberce stačí občas vysať, najlepšie po smere vlasu. Raz za čas použite práškové, mokré alebo strojové čistenie pre obnovenie pôvodného vzhľadu. Práškové čistenie je vhodné pre všívané a tkané koberce, neodporúča sa však u bavlny. Čistenie mokrou cestou pomocou špeciálneho prostriedku sa hodí na väčšinu kobercov, koberec však potom dlho schne.

Chemické čistenie je vhodné pre veľmi špinavé koberce. Vykonáva sa špeciálnym strojom, ktorý vstreknutím čistiaceho roztoku okamžite odsáva špinu z vlákien. Tento stroj si môžete za poplatok požičať alebo si na čistenie priamo najať odbornú firmu. Firme zaplatíte za čistenie koberca od 0,40 Eur za meter štvorcový, za požičanie stroja zaplatíte zhruba 12 Eur za deň.

Vlas vlneného koberca je vďaka tuku elastický, takže sa sám narovnáva. Pri odstraňovaní škvŕn nepoužívajte šampón na koberce, pretože by ste tak odstránili tuk odpudzujúci nečistoty. Znečistenie odsajte savou utierkou. Použite studenú alebo vlažnú vodu s prostriedkom na pranie vlny. Koberec nikdy netrite. Pri bežnom upratovaní použite na vysatie prachu hladkú trysku vysávača, nikdy rotačnú kefu.

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť