Home Detská izba inšpirácie Ako zariadiť detskú izbu funkčne a útulne?

Ako zariadiť detskú izbu funkčne a útulne?

by Martin

Zariaďujete detskú izbu a premýšľate, ako ju najlepšie vybaviť? Vedľa miesta na spanie a hry počítajte s priestorom pre ukladanie narastajúcej hromady hračiek, vecí a oblečenia. Detská izba totiž postupne prejde v miestnosť pre predškoláka, školáka a prípadne ešte neskôr pre študenta. Pomôžete si s policami či regálmi na stenu, ale na trhu je aj obrovská škála najrôznejších detských stien a zostáv.

Zútulnenie detskej izby môže pomôcť vytvoriť príjemnejšie a pohodlnejšie prostredie pre vaše dieťa. Môžete použiť závesy na zatemnenie izby, koberce pre príjemnú atmosféru, vankúše a deky pre pohodlie, osobné predmety ako sú fotografie, obľúbené hračky a svietidlá pre útulnú atmosféru. Tieto prvky môžu pomôcť dieťaťu cítiť sa príjemne a pohodlne v jeho vlastnom priestore.

Základom je dostatok odkladacích priestorov na všemožné veci

Moderné detské izby zariaďujte nadčasovo a hlavne jednoducho. Základom je dostatok odkladacích a úložných priestorov pre detské veci, knižky, či hračky, netradične riešené postele a zladená farebnosť. Orientujte sa pri nákupe skôr na prírodný materiál, ale aj lacnejšie dostupnejšie lamino. Rustikálny detský nábytok v modernej podobe pôsobí elegantne, čisto a štýlovo.

Je zrejmé, že nábytok do detskej izby neobstarávate raz a navždy. Počítajte s jeho obmenou aspoň raz do osamostatnenia vášho potomka. Okrem postele teda počítajte s kúpou pracovného stola, ideálne v rozmere 120 × 70 centimetrov. Ďalej potrebujete stoličku, skrinku na oblečenie a ako už bolo povedané, veľa úložných miest. Prídu vhod aj v prípade koníčkov, náročných na priestor.

Príliš vás neláka postupné nakupovanie a zároveň starosť, aby jednotlivé kusy k sebe vzájomne zodpovedali odtieňom, kovaním a materiálom? Najjednoduchším riešením sú detské nábytkové zostavy z masívu alebo lamina. Pri správnej starostlivosti vydržia aj počiatočné vyčíňanie vašich najmenších ratolestí a úspešne „prežijú“ až do ich staršieho veku.

Predovšetkým budúci vzdelanci ale ocenia vybavené študentské izby, ktoré sa dajú poskladať podľa aktuálnej potreby. Zostavy v mnohých variantoch sú vhodné pre dievčatá i chlapcov. Dobré študentské zázemie utvorí napríklad rohový písací stôl so zásuvkami a narastajúcu garderóbu skryje poriadna šatníková skriňa. Dôležitou súčasťou izby je aj koberec, ktorý tlmí nárazy aj zvuky a miestnosť zatepľuje.

Zrkadlá dodajú detskej izbe potrebné svetlo

S fyzickým rastom dieťaťa rastie aj potreba primeraných úložných priestorov pre veci. Nové komody či skrinky sú ideálne, pričom v dievčenských izbách ich doplňte zrkadlom. Slúžia nielen parádniciam, ale dodajú izbe aj potrebné svetlo. Chcete svojim potomkom podstatne vylepšiť dýchanie? Zvážte kúpu nového posteľného matraca, prípadne i podlahovej krytiny. Vyberajte radšej jasné a teplé farby.

Zapojte svoje deti do vyberania nábytku i farieb. Trebárs si budú chcieť pripomenúť letné prázdniny a blankytne modrá, kamienkovo sivá alebo mätová zelená im navodí presne tú príjemnú, veselú a zároveň pokojnú atmosféru. Voľte radšej teplejšie ako príliš studené tóny, prípadne kombináciu dvoch jemnejších farieb. Nábytok dobre zladíte aj s ďalšími doplnkami, kobercami, vankúšikmi alebo tapetami.

Myslite na 5 základných pravidiel pre ideálnu detskú izbu:

  • Nevyhnutnou súčasťou vybavenia detských izieb sú pestré farby.
  • Hľadajte praktickosť, jednak pri využití deťmi, jednak pri vašom upratovaní a údržbe.
  • Nezabudnite na dostatok kvalitných úložných priestorov, úložné kontajnery a škatule.
  • Zaistite v izbičke voľný priestor a dostatok miesta, nezahlťte všetko okolo.
  • Multifunkčný nábytok skvele rozvíja predstavivosť, obľúbené sú napríklad truhly.

Všetky interiéry podliehajú módnym vplyvom. Chcete aj v prípade detskej izby zostať „in“? V tomto roku zostali hlavným trendom prírodné materiály, ako kameň, drevo alebo korok. Doplnky kúpte najlepšie v tónoch pieskovej, zelenej, horčicovo žltej či hnedej. To sa týka hlavne izieb pre staršie deti a študentov. Nezabudnite ani na rastliny, veľké, malé, zavesené či v kvetináčoch.

Prednosť dajte skôr svetlejším odtieňom nábytku. Krásne vyzerá napríklad biela farba v kombinácii so svetlým alebo naopak s kontrastným tmavším drevom. Doplňte ho rôznymi veselými a farebnými dekoráciami, podľa veku dieťaťa. Trendy farieb pre detské izby sa môžu meniť z roka na rok, no niektoré farby a odtiene zostávajú populárne a často sa používajú. Niektoré z najnovších trendov zahŕňajú pastelové odtiene modrej, žltej či ružovej, sivú farbu, prírodné zemité farby, ale aj metalické farby ako je strieborná a zlatá. Trendom zostáva rastúci nábytok, slúžiaci malým i väčším deťom. Najčastejšie ide o variabilné rastúce stoly pre deti alebo stoličky.

K izbičkám pre deti patria veselé, živé farby s pestrými vzormi

Ak môžete, pamätajte už pri malých drobcoch na aspoň nejakú voľnú hraciu plochu uprostred miestnosti. Doplňte ju o úložné boxy, skrinky pre oblečenie a iné nevyhnutné poklady. K izbičkám pre malé deti patria veselé a živé farby vrátane pestrých vzorov. Určite nič nepokazíte svetlomodrou, svetlozelenou alebo krémovou farbou, doplnenou svetlým drevom.

Vytvoriť detskú izbu nie je jednoduché, ale všetko sa dá s trochou času zvládnuť. V každom prípade myslite vždy na bezpečnosť a presvedčte sa najmä o stabilite kúpeného nábytku. Nemal by mať ostré rohy alebo hrany a na škodu určite nie je skontrolovať zdravotnú neškodnosť použitých náterov. K dispozícii máte množstvo vzorov, rozmerov, dizajnových a tematických radov i farieb.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť