Home Obývačka inšpirácie Obývacia stena – praktický a moderný doplnok

Obývacia stena – praktický a moderný doplnok

by Martin

Obývacia stena je praktickým doplnkom, ktorý vypĺňa izby už niekoľko rokov a nedá sa povedať, že čas obývacích stien úplne pominul. Naopak dostávajú sa opäť do módy a vzhľadom k obrovskej ponuke si môžete vybrať ako luxusné, tak aj lacné výrobky. Na rozdiel od mohutných stien zo 70. rokov minulého storočia, sa ale orientujte dnes skôr na niekoľko skriniek, komôd a presklených vitrín. Zabezpečíte si tým vzdušnú miestnosť.

Stálym trendom je možnosť variability. Môžete si teda meniť zloženie zostavy, prípadne dokupovať podľa vlastnej chuti a potrieb ďalšie kusy. Mnoho obchodov vám ponúkne aj dizajnovo zhodný konferenčný stolík. Kúpte si skrinky s veľkým počtom políc a uzavretých i otvorených úložných priestorov. Vašu obývačku tak nepreplníte voľne položenými vecami a získa šmrnc čistého štýlu a originality.

Moderné obývacie steny sú teraz menej robustné a odľahčené. Rozhodujete sa medzi masívom a laminom? Lamino je lacnejšie, ale pri výbere vychádzajte zo štýlu izby a ďalších nadväzujúcich miestností v byte. Obzvlásť to bude vidieť, ak máte obývačku spojenú s kuchyňou, vytvorenou napríklad v rustikálnom štýle. Výsledný dojem by nemal pôsobiť rušivo.

Lamino sa ľahko udržuje, masív vydrží takmer všetko

Rozhodli ste sa pre lamino? Skontrolujte si oblepenie hrán, ktoré musia „sedieť“. Nečistoty stačí utrieť suchou alebo mierne navlhčenou handričkou. Obývacia stena z masívneho dreva zase vydrží takmer nemožné a jej povrch sa nelúpe. Ochranná vrstva proti UV žiareniu potom zabezpečí, aby jednotlivé kusy nemenili na svetle farbu.

Mohutné obývacie steny dnes nájdete skôr v starších bytoch alebo vilách. Vy si môžete vybrať medzi typizovanou a sektorovou. Pri prvej možnosti máte možnosť spravidla vybrať si farbu, ale jednotlivé kusy nábytku osobitne nedostanete. Sektorový rad vám umožní výber rôznych dielov, ktoré sa presne hodia do vašej obývačky. Navyše k sebe budú typovo aj farebne ladiť.

Sektorový rad vám umožní postupne dokupovať ďalšie diely

V ponuke sú televízne stolíky, najrôznejšie komody, skrinky, knižnice, vitríny aj otvorené police. Máte na výber či ich postavíte na zem, alebo zavesíte na stenu. Nebojte sa postupne dokupovať ďalšie diely. Táto možnosť spolu s ľahkou prestaviteľnosťou vám pomôže v prípade, ak chcete interiér obývačky zmeniť alebo vám nábytok „zovšednel“.

Veľké tmavé steny od podlahy k stropu už dnes rozhodne nie sú to pravé. Doma by ste mali len stiesnený dojem a neforemný nábytok by vám zabral väčšinu miestnosti. Ľahké a variabilné vybavenie si kúpte v retro, rustikálnom alebo luxusnom štýle podľa vašej preferencie.

Zdá sa vám vybraná stena príliš dlhá? Opticky ju skrátite niekoľkými vertikálnymi nábytkovými prvkami a rozčlenením. Počítajte v celkovom návrhu aj s uhlopriečkou vašej televízie a nutnú vzdialenosťou od obrazovky. Má dva a pol násobku jej uhlopriečky. Nezabudnite ani na vhodné tieniace prvky, teda záclony, závesy alebo žalúzie.

Ťažisko všetkých úložných priestorov v byte väčšinou nie je v obývačke. Naopak podľa posledných trendov ich tu skôr ubúda. Postačí vám niekoľko kusov nábytku, políc alebo vitrín na stenu a trebárs televízneho stolíka. Veľmi časté je usporiadanie bytovej plochy do zón, napríklad pre spoločné jedlo. V tom prípade do izby pribudne ľahká priečka alebo stena z rastlín.

Ku tmavšej podlahe patrí svetlejší nábytok a naopak

Nábytkové vybavenie obývačky samozrejme nie je všetko. Dôležité je tiež to, ako celú miestnosť vymaľujete. Použite teplé farby, žltú, oranžovú alebo červenú, v kombinácii s bielou na strope. Priestor tým výrazne rozjasníte. Bielu môžete nechať jednu i viac stien. Farbu nábytku zvoľte podľa podlahy a stien, teda na tmavšiu podlahu svetlý nábytok a naopak.

Máte radi netradičné interiéry? Nemusíte mať obývaciu stenu iba v rôznych variantoch drevených dizajnov. Na trhu moderných izieb nájdete aj nábytok čierny, biely, ale aj červený či zelený. Okrem toho môžete samozrejme zostať pri klasike, napríklad wenge, orech, javor, dub alebo gaštan.

Skombinujte farby v izbe s farebnými sklami v skrinkách

Efektná je obývacia stena so vstavaným podsvietením LED. V izbe vám vytvorí príjemnú atmosféru a zaujmete aj návštevu. Farby v izbe skombinujte s rôznymi farebnými sklami v skrinkách a vytvorte si iba vaše dielo, s ktorým sa pochválite. Každú miestnosť ozdobia izbové kvetiny, ak si dáte prácu s ich výberom a vytvoríte im dobré podmienky k životu.

Jednotlivé prvky vašej obývacej steny nesmú izbu príliš zahltiť a priestor tým príliš vizuálne zaťažiť. Myslite na to, že stena z tmavých matných materiálov opticky približuje a svetlých lesklých zase rozširuje. Čím menšia je obývačka, tým subtílnejšie by ste si mali zaobstarať obývaciu stenu.

Variabilný a moderný nábytok urobí vašu izbu vzdušnou a ľahkou

Obývačka býva výkladnou skriňou každej domácnosti. Posadíte sem spravidla všetky návštevy, priateľov a známych. Ak chcete, aby sa všetci cítili vo vašom byte príjemne, kúpte si variabilný a moderný nábytok. Interiér zbytočne neprepĺňajte a pokúste sa vytvoriť dojem ľahkosti a tiež vzdušnosti. Nezabudnite, že obývačka musí byť predovšetkým pohodlná a útulná.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť