Home Detská izba inšpirácie Ako vybrať moderný detský nábytok?

Ako vybrať moderný detský nábytok?

by Martin

Riešite, ako vybaviť pre dieťa alebo deti priestor ich izbičky? Dobre premyslite nákup nábytku na spanie, ku hrám na zemi aj k učeniu pri pracovnom stole. Aj keď sa ponúka tradičný model „modrá pre chlapcov a ružová pre dievčatká“, skúste radšej niečo iné. Tieto farby sú síce stálicami, ale v detských izbách majte radšej zaujímavé kombinácie v jemných pastelových farbách a nadčasový dizajn.

Do detských izieb patria skôr teplejšie tóny či kombinácie jemnejších farieb

Zapojte svoje deti do vyberanie nábytku i farieb. Trebárs si budú chcieť pripomenúť letné prázdniny a blankytne modrá, okruhliakovo sivá alebo mätová zelená im navodí presne tú príjemnú, veselú a zároveň pokojnú atmosféru. Voľte radšej teplejšie ako príliš studené tóny, prípadne kombináciu dvoch jemnejších farieb. Nábytok dobre zladíte aj s ďalšími doplnkami, kobercami, vankúšikmi alebo tapetami.

S fyzickým rastom dieťaťa rastie aj potreba primeraných úložných priestorov pre veci. Nové komody či skrinky sú ideálne, pričom v dievčenských izbách ich doplňte zrkadlom. Slúži nielen parádniciam, ale dodá izbe aj potrebné svetlo. Chcete svojim potomkom podstatne vylepšiť dýchanie? Zvážte kúpu nového posteľného matraca, prípadne i podlahového koberca. Vyberajte radšej jasné a teplé farby.

Podstatou každej detskej alebo študentskej izby sú tri základné prvky. Teda kvalitná posteľ, úložné priestory (skrinky, skrine, zásuvky, police) a stôl. Detský nábytok vhodne rozmiestnite a pridajte nejaké textilné doplnky. V tomto priestore sa bude vaše dieťa cítiť dobre.

Moderné detské izby zariaďujte nadčasovo a hlavne jednoducho. Základom je dostatok odkladacích a úložných priestorov, netradične riešené postele a zladená farebnosť. Orientujte sa pri nákupe skôr na prírodný materiál, ale aj lacnejšie a dostupnejšie lamino. Zaujímavé kombinácie dostanete tiež z farebného plastu. Rustikálny detský nábytok v modernej podobe pôsobí elegantne, čisto a štýlovo.

Prednosť dajte skôr svetlejším odtieňom nábytku. Krásne vyzerá napríklad biela farba v kombinácii so svetlým, alebo naopak kontrastným tmavším drevom. Doplňte ho rôznymi veselými a farebnými dekoráciami, podľa veku dieťaťa. Trendom zostáva rastúci nábytok, slúžiaci malým i väčším deťom. Najčastejšie ide o variabilné rastúce stoly pre deti alebo stoličky.

Uspejete so šmýkačkou pri posteli alebo s horným spaním

Veľmi obľúbené sú u detí zvýšené postele so šmýkačkou, so schodíkmi, alebo posteľ s horným spaním. Také postele majú aj rôzne textilné doplnky, ktoré zaisťujú dieťaťu bezpečnosť a vytvoria aj príjemné prostredie pre jeho pokojný spánok. Určite nebude vadiť ani klasické nízke jednolôžko, poschodová posteľ alebo kombinácia nízkeho a zvýšeného variantu postelí. Kvalitný matrac a rošt sú pritom základom.

U detského nábytku v každom prípade strážte zdravotnú neškodnosť použitých materiálov a tiež ich odolnosť. Nakupujte len u kvalitných výrobcov a krajina pôvodu by mala byť jednou z hlavných informácií, ktoré si pri nákupe detského nábytku všímajte. Myslite tiež na 5 základných pravidiel, a izbička pre vaše dieťa bude takmer ideálna:

  • Nevyhnutnou súčasťou vybavenia detských izieb sú pestré farby
  • Hľadajte praktickosť, jednak pri využití deťmi, jednak pri vašom upratovaní a údržbe
  • Nezabudnite na dostatok kvalitných úložných priestorov, úložné kontajnery a škatule
  • Zaistite v izbičke voľný priestor a dostatok miesta, nezaskladajte všetko okolo
  • Multifunkčný nábytok skvele rozvíja predstavivosť, obľúbené sú napríklad truhlice

Ani v detskej izbe nezabudnite na zelené izbové rastliny

Všetky interiéry podliehajú módnym vplyvom. Chcete aj v prípade detskej izby zostať „in“? Aj v tomto roku sú hlavným trendom prírodné materiály ako kameň, drevo alebo korok. Doplnky kúpte najlepšie v tónoch pieskovej, zelenej, horčicovo-žltej či hnedej. To sa týka hlavne izieb pre staršie deti a študentov. Nezabudnite ani na rastliny, veľké, malé, zavesené či v kvetináčoch.

Všeobecne má farebné riešenie detskej izby jedno pravidlo, že vlastne žiadne striktné nie je. Pre detičky do izbičiek vyberajte veselé a živé farby vrátane pestrých vzorov. Určite nič nepokazíte svetlomodrou, svetlozelenou alebo krémovou farbou, doplnenou svetlým drevom. Počítajte aj s miestom pre ukladanie hromád hračiek a oblečenia. Pomôžte si s úložnými priestormi pod posteľou.

Zariaďovanie izby pre najmenších je v našich podmienkach práca na etapy. Detská izba totiž prechádza postupne na miestnosť pre predškoláka, školáka a prípadne ešte neskôr pre študenta. So zvyšujúcim sa vekom vašich potomkov počítajte s tým, že si do vybavenia a farebnosti nechajú hovoriť čím ďalej tým menej.

Zaobstarali ste svojim ratolestiam trendy nábytok do detskej izby? Napíšte do komentára pod článkom, aký ste mali úspech, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť