Home Ako sa starať o nábytok Ako usporiadať veci v malej kúpeľni? Poradíme Vám!

Ako usporiadať veci v malej kúpeľni? Poradíme Vám!

by Martin

Máte malú kúpeľňu a v nej toľko drobností, že sa každé hľadanie toho či onoho zmení v dvojhodinovú detektívnu prácu? Ste z každodenného hľadania unavení a nebaví vás, že kúpeľňa vôbec nevyzerá ako kúpeľňa, ale skôr ako neupratané skladisko? Je načase s tým niečo urobiť, a to najlepšie hneď. Ako dať svojej kúpeľni vytúžený poriadok?

Foto: ©Depositphotos.com/MrHamster

Začnite dôkladným prieskumom

Pred výberom nábytku, poličiek a rôznych doplnkov si vyložte všetku kozmetiku, drogériu a ďalšie skrášľovacie pomôcky na stôl, aby ste vedeli, koľko ich máte a koľko úložného priestoru potrebujete. Túto situáciu využite tiež k prebratiu všetkých fľaštičiek a všetkého, čo nepoužívate alebo má skončenú expiráciu (čo zmenilo vôňu, farbu alebo konzistenciu), bez milosti vyhoďte.

Veci, ktoré používate každý deň, dajte tak, aby ste ich mali stále po ruke. Po použití ich vždy vráťte na rovnaké miesto, aby ste ich nemuseli hľadať. Do poličiek môžete postaviť napríklad zaváracie poháre, ktoré využijete na odkladanie drobnejších a v kúpeľni bežne využívaných predmetov.

Kam s drobnosťami, ktoré denne používate?

Na rôzne drobnosti môžete použiť poličky alebo závesné organizéry či košíčky. Dáte do nich toaletný papier, hrebene, make-up, žehličku na vlasy a ďalšie nevyhnutnosti, ktoré potrebujete neustále po ruke. Zoženiete ich v mnohých farebných a tvarových prevedeniach, takže vyberajte hlavne podľa svojho vkusu a štýlu kúpeľne.

Chcete sa vyhnúť vŕtaniu, alebo vŕtať nemôžete, pretože ste v prenájme? Pripevnite háčiky a rôzne držiaky k stene pomocou prísaviek, samolepiacich magnetov alebo lepidla. Niektoré háčiky sú samolepiace. Vždy dbajte na nosnosť udávanú výrobcom, aby vám preťažený držiak nespadol na zem, v horšom prípade potom na hlavu.

Na šampóny, sprchové gély a ďalšie prípravky použite závesnú policu alebo stojan určený do sprchovacieho kúta. Máva niekoľko poličiek nad sebou, takže fľaštičky s kozmetikou lepšie usporiadate. Stojan aj police môžu byť drôtené, plastové aj v kombinácii so sklom či drevom. Držiak väčšinou máva háčik na zavesenie, prípadne prísavky.

Čo robiť s uterákmi a špinavou bielizňou

Čisté uteráky a textil radšej uložte mimo kúpeľňu. Znížite tak pravdepodobnosť toho, že navlhnú a vytvorí sa na nich pleseň. Použité uteráky môžete vešať na rebrinový radiátor. Ak je však ďaleko od sprchy či vane, použite radšej držiak na uteráky alebo háčiky, nech máte uterák po ruke a nemusíte mokrí a nahí behať po kúpeľni. Držiak môže byť voľne stojaci alebo určený na pripevnenie na stenu pomocou prísaviek. Niektoré zavesíte za háčik na sprchovací kút. Na držiaku väčšinou uteráky uschnú lepšie ako na háčikoch.

V kúpeľni by ste mali nájsť miesto aj na nádobu či kôš na špinavú bielizeň. Nádoba môže byť napríklad súčasťou kúpeľňovej skrinky, či už samostatne stojacej, alebo tej pod umývadlom. V malom priestore je to vhodnejšie riešenie, pretože samostatne stojaci dizajnový kôš či nádoba zaberá zbytočne veľa miesta.

Ako využiť priestor okolo umývadla

Pod umývadlo dajte spodnú kúpeľňovú skrinku s policami, do ktorej uložíte napríklad drogériu. Aby kúpeľňa pôsobila upratantejšie, voľte skrinku s plnými dvierkami. Na uloženie drogérie sú lepšie poličky s dostatočným priestorom medzi sebou. Ak zvolíte skrinku so zásuvkami, využite organizéry pre prehľadnejšie usporiadanie priestoru. Ako organizér poslúžia napríklad plastové priehľadné krabičky.

Na dvierka skrinky môžete prilepiť magnety, na ktoré potom zavesíte sponky, nožnice na nechty, gumičky, pilníky a iné drobnosti. Pre ukladanie vecí využite aj priestor nad umývadlom. Ak máte možnosť, zaveste nad umývadlo zrkadlovú skrinku s poličkami alebo zrkadlo s poličkou.

Kefky uložte do držiaka, prípadne do nejakého pekného pohára. Držiak na kefku môžete vytvoriť napríklad aj z plastového dinosaura. Stačí do jeho tela vyvŕtať otvory správnej veľkosti. Počítajte však s tým, že zaberie pomerne dosť miesta na umývadle. Ak máte malé umývadlo, voľte radšej závesný držiak na kefky a rovnako tak aj na mydlo (či už používate tuhé alebo tekuté). Držiak kefky aj dávkovač na mydlo by mali mať rovnaký dizajn.

Foto: ©Depositphotos.com/belchonock

Viete o ďalších vychytávkach do malej kúpeľne? Napíšte svoj tip do komentára pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť