Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Ako vybrať pracovnú dosku do kuchyne?

Ako vybrať pracovnú dosku do kuchyne?

by Martin

Vybrať si ideálnu kuchynskú linku je niekedy náročné, ale obvykle je pre nás dôležitý hlavne dizajn a funkčnosť.  O nič jednoduchšie to nebude ani s pracovnou doskou, ktorá je mimoriadne zaťažovaným povrchom. To znamená, že musí nie len ladiť s linkou, ale mala by byť aj odolná voči poškodeniu.  Poradíme vám, ako vybrať pracovnú dosku, s ktorou budete spokojný dlhé roky.

Odolná, estetická a nenáročná na údržbu

Presne taká by mala byť pracovná doska. Aj keď pri krájaní alebo naklepávaní surovín obvykle používame dosku na krájanie, napríklad pri rozvaľkaní cesta na medovníky pracujeme priamo na doske. Pracovná doska v kuchyni sa dennodenne dostáva do kontaktu s rôznymi potravinami alebo horúcimi hrncami a podobne. Je teda dôležité, aby bola odolná, hygienická, ľahko sa čistila a samozrejme by mala byť aj dizajnovo zladená s kuchynskou linkou. Pracovné dosky sa vyrábajú z rôznych materiálov, niekedy sú súčasťou kuchynskej linky a niekedy je nutné dokúpiť si ju samostatne. Keď je súčasťou linky aj pracovná doska, vo väčšine prípadov je možné objednať si aj inú než  tú, ktorá je v štandardnej výbave. Vždy máte teda možnosť rozhodnúť sa, ktorá bude pre vás tá najvhodnejšia.

Laminátové pracovné dosky

Pracovné dosky sa dnes najčastejšie vyrábajú z laminátu, ktorý má nesporne svoje výhody. Ide o drevotrieskové dosky potiahnuté odolným laminátom, ktorý môže mať rôzne farebné prevedenia. Pracovná doska tak môže byť jednofarebná, často sa používa imitácia dreva, betónu či kameňa. Najväčšou výhodou je ich dostupná cena. Laminátové kuchynské dosky obvykle odolávajú teplotám do 180° C, sú nenáročné na údržbu, ale v prípade poškodenia alebo poškriabania sa povrch nedá opraviť. Pri krájaní by ste mali vždy používať doštičku.  Silnou stránkou nie je ani odolnosť voči vode a treba si dávať pozor na ošetrenie hrán dosky. Pri lamináte sa zamerajte na kvalitné ASB hrany, aby sa vám po niekoľkých mesiacoch nezačali odliepať. Hrúbka dosky býva od 40 do 100 mm, pričom hrubšie sú samozrejme pevnejšie a odolnejšie.

Kuchynské dosky z dreva

Drevo do domácnosti jednoznačne patrí a preto je veľmi obľúbeným materiálom na výroby nábytku. Svoje miesto má rozhodne aj v kuchyni. Drevené kuchynské dosky je potrebné pravidelne ošetrovať olejmi, aby si udržali požadované vlastnosti. Pri správnej starostlivosti je drevo ideálny materiál na kuchynskú dosku, pretože povrch je hygienicky, odolný voči vlhkosti, nenáročný na údržbu a v prípade poškodenia sa dá prebrúsiť a znova nalakovať alebo napustiť olejom.  Počítajte ale s tým, že drevo je prírodný materiál, ktorý neustále pracuje a tak potrebuje aj určitý priestor. Od steny a skriniek by doska mala mať určitý malý odstup.  Nevýhodou masívneho dreva je samozrejme jeho cena, pretože je niekoľkonásobne drahšie ako lamino, na druhej strane má aj viacero výhod.

Foto: © pixabay.com

Kameň, sklo a keramika

Tieto materiály v kuchyni až tak často nevidieť, ale určite stoja za povšimnutie. Keramické dosky sú veľmi odolné a to aj v prípade, že krájate suroviny priamo na nich. Pri pravidelnom umývaní nemusíte mať obavu ani o hygienickosť povrchu. Keramika je odolná nie len voči poškodeniu ale tiež voči vysokým teplotám.  Najtenšie keramické dosky majú hrúbku len 3 mm.

Foto: © pixabay.com

Na zahodenie nie sú ani kamenné dosky, aj keď nepatria k tým najobľúbenejším. Ak prírodný kameň tak určite žula alebo kremenec, ktoré nie sú nasiakavé a majú aj dostatočnú tvrdosť. Dosky z bezpečnostného skla sú hlavne štýlovou záležitosťou, pretože môže mať potlač s najrôznejším motívom a okrem toho je možné inštalovať pracovnú dosku aj s podsvietením. Bezpečnostné sklo má hrúbku cca 10 mm, je odolné voči poškodeniu aj teplotám. Čistí sa jednoducho prípravkami na sklo.

Foto: © pixabay.com

Akú pracovnú dosku máte doma vy? Aký materiál vás oslovil viac – klasický laminát alebo moderné bezpečnostné sklo?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť