Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Užitočné tipy, ako správne zavesiť záclony

Užitočné tipy, ako správne zavesiť záclony

by Martin

Záclony a závesy si aj dnes našli svoje miesto v našich domovoch, pretože moderné látky, vzory a prevedenia dokážu izbu zútulniť a navyše vás aj ochránia pred neželanými pohľadmi zvonka. Vešanie závesov a záclon síce nie je žiadna veľká veda, ale niektoré veci si musíte ujasniť skôr, ako si vyberiete závesný systém.

Koľajnice, tyče alebo lanká

Systém vešania závisí od typu závesu, ktorý chceme vešať aj od možností uchytenia závesného systému. Závesné tyče sa najčastejšie vyrábajú z dreva alebo kovu a často krát sú skutočnou ozdobou. Kúpiť môžete úplne jednoduché tyče rôznej povrchovej úpravy a farby ale tiež tyče s ozdobnými koncami. Niektoré závesy a záclony majú očká alebo putká a dajú sa zavesiť priamo na tyč, iné sa vešajú pomocou štipcov alebo iných úchytov. Tyč na závesy môže mať pevnú dĺžku, ale dostupné sú aj teleskopické. Dávajte si ale pozor na hmotnosť závesov a nosnosť tyče.

Pre záclony a závesy s vyššou hmotnosťou sú vhodnejšie závesné koľajnice. Závesný systém môže mať 1-4 koľajnice a tak na ne môžete zavesiť záclony aj závesy, prípadne viacero typov závesov. Záclony sa v tomto prípade vešajú na háčiky alebo iné úchyty. Na ľahké záclony je vhodný tzv. lankový systém. Ide v podstate o oceľové lanko, na ktoré sa záclony vešajú pomocou háčikov alebo štipcov. Pri všetkých troch prípadoch platí, že sa dajú uchytiť do steny aj stropu. Skôr ako začnete vŕtať otvory uistite sa, že sa vyhnete stupačkám, rozvodom a podobne.

Na čo si dať pozor

Ak sa chcete chrániť pred zimou vyberte si také závesy alebo záclony, ktorých dĺžka siaha pod spodný rám okna, resp. pod parapetnú dosku a od okna vám bude menej ťahať. Pozor na dĺžku si dajte v prípade, že máte pod oknom radiátor. Ak by ho záves prekrýval, nebolo by teplý vzduch prúdiť do miestnosti a tá by sa dostatočne nevyhriala. Závesný systém by mal umiestnený cca 10 cm nad horným rámom okna, ak sú závesy príliš dlhé radšej ich skráťte. Závesy siahajúce od stropu až po zem nie vždy vyzerajú dobre.

Závesný systém by mal mať väčšiu šírku ako okno, aby ste mohli závesy či záclony úplne odhrnúť na kraj a mali tak celé okno voľné. Zo šírkou okna súvisí aj šírka závesu. Záleží na tom ako veľmi a či vôbec chcete mať záves nariasený keď je zatiahnutý. Obvykle sa odporúča voliť záves dvojnásobnej šírky okna, teda ak máte okno šírky 90 cm, záves by mal mať 180 cm. Ako už bolo spomínané, overiť si treba nosnosť závesného systému a hmotnosť závesu, aby ste tyč nepreťažili. Pokiaľ chcete záclony ako dekoráciu výber je v podstate len na vás. Ak majú alebo fungovať aj na zatemnenie miestnosti, napríklad spálne potrebné budú hrubšie látky a ideálne tmavšie farby.

Máte doma záclony alebo závesy? Aký závesný systém ste použili?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť