Home Bývajme zdravo! Zjednodušte si umývanie riadu

Zjednodušte si umývanie riadu

by Martin

Málokto si užíva umývanie riadu po obede alebo večeri. Hrnce, panvice, taniere aj príbory ale treba pripraviť na ďalšie použitie bez ohľadu na to, či nás táto činnosť baví alebo nie. Pokiaľ máte umývačku riadu zrejme takéto starosti nemáte. Ak umývate riady v rukách poradíme vám, ako si to čo najviac uľahčiť.

Foto: © pixabay.com

Riady vždy opláchnite

Ak si chcete uľahčiť prácu určite v hrncoch ani v tanieroch nenechávajte zaschnúť zvyšky jedla. Aj keď riady neumyjete hneď, aspoň ich opláchnite a neskôr budete mať prácu uľahčenú. Nie je predsa nič horšie, ako drhnúť zasušené zvyšky jedla. Okrem toho je dobré odstrániť olej, masť a väčšie zvyšky ešte pred umývaním, aby ste sa vyhli upchatiu odtoku.

Napustený riad vs. tečúca voda

Niekto umýva riad pod prúdom tečúcej vody a niekto uprednostňuje umývanie v napustenom dreze. Obe tieto metódy majú výhody aj nevýhody. Umývaním riadu v napustenom dreze ušetríte množstvo vody aj prípravku na umývanie v porovnaní s umývaním pod tečúcou vodou. V tomto prípade je ideálne mať dvojitý drez, aby ste mali aj priestor na oplachovanie riadov od peny. Prípravok na umývanie riadu pridajte až keď je napustená voda, inak by ste v dreze mali viac peny ako vody. Dbať by ste mali aj na to, v akom poradí umývate jednotlivé druhy riadu. Najlepšie je začať sklenenými pohármi, porcelánom, plastovými riadmi a nakoniec si nechajte príbory, panvice, hrnce, teda najviac špinavý riad. Niekomu sa ale tento spôsob umývania zdá nehygienický a radšej umýva pod tečúcou vodou.

Foto: © pixabay.com

Umývanie riadu pod prúdom vody je naozaj hygienickejšie, ale miniete výrazne viac vody aj čistiaceho prostriedku. Spotreba vody je v porovnaní s prvou metódou zhruba dvojnásobná. Nanášať prípravok na čistenie musíte na špongiu alebo kefku nanášať aj niekoľko krát, pretože sa vymyje. Ušetriť vodu môžete aspoň tak, že ju zastavíte, kým riadu drhnete a pustíte až keď ich potrebuje opláchnuť.

Foto: © pixabay.com

Čo s umytým riadom

Pokiaľ sa chcete vyhnúť fľakom od vody hlavne na skle, ideálne je umyté poháre nechať uschnúť hore dnom. Ak nechcete mať po hornom obvode pohára stopy vody nedávajte ich do odkvapkávača, ale položte ich na papierovú utierku. Ostatné riady nechajte uschnúť v odkvapkávači tak, aby taniere, misky a podobne boli poukladané zvislo a voda z nich pekne stiekla. nezabudnite ale pravidelne utierať priestor pod odkvapkávačom, aby sa nezačal tvoriť vodný kameň, ktorý sa odstraňuje dosť ťažko.

Foto: © pixabay.com

Pripálené hrnce a panvice  

Z času na čas sa aj tej najskúsenejšej gazdinke podarí niečo pripáliť. Vyčistiť potom hrniec, panvicu alebo plech je veľakrát nadľudský výkon. Nechať riady odmočiť nie vždy pomôže, a tak si budete musieť zobrať na pomoc aj ocot alebo citrón. Do pripáleného hrnca napustite vodu, pridajte ocot a postavte na sporák. Ako sa voda začne zohrievať, pripálené zvyšky v hrnci sa začnú odlupovať. Ak nemáte poruke ocot, môžete použiť citróny. Rozkrojte 2 citróny, vložte do hrnca s vodou a nechajte vodu vrieť niekoľko minút. Nakoniec nechajte vodu vychladnúť a pripálené zvyšky odstráňte drevenou varechou.

Umývate riady v napustenom dreze alebo pod tečúcou vodou? Ako ste si poradili s pripálenými hrncami?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť