Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Viete z čoho sa vyrába nábytok?

Viete z čoho sa vyrába nábytok?

by Martin

Kupujete nový nábytok a neviete si vybrať z množstva materiálov? Okrem masívneho dreva, skla a plastu sa stretnete aj s materiálmi označovanými ako MDF, LDT či DTD. Aby ste sa v skratkách a vlastnostiach jednotlivých materiálov lepšie zorientovali pripravili sme pre vás praktického sprievodcu.

Drevotrieskové a drevovláknité dosky

Drevotrieskové a drevovláknité dosky sú najpoužívanejším materiálom na výrobu nábytku. Existuje ale viacero doskových materiálov a označujú sa spomínanými skratkami.

Drevotriesková doska – DTD – označuje dosky, ktoré nemajú povrchovú úpravu. DTD dosky sa vyrábajú lisovaním drveného dreveného materiálu, ale na výrobu nábytku sa používajú len veľmi málo. Problémom je, že keď navlhnú nie sú tvarovo stále a do pôvodného stavu sa nevrátia ani po vyschnutí.

Foto: © pixabay.com

Z tohto dôvodu sú drevotrieskové dosky upravované. Používa sa predovšetkým laminovací papier, ktorý sa na dosku lepí a následne zalieva živicou. Takéto laminované dosky poznáte podľa skratky LTD alebo DTD-L. Vďaka tejto úprave je drevotrieska odolná voči vode a vlhkosti a zvykne sa použiť aj na nábytok do kuchyne alebo kúpeľne.

Drevovláknité dosky majú označenie MDF alebo HDF pričom rozdiel je v ich tvrdosti. MDF (medium density fibreboard) je stredne tvrdá a HDF (high density fireboard) veľmi tvrdá drevovláknitá doska. Vyrábajú sa lisovaním drevených vlákien pod veľkým tlakom a tým vznikne hladká, odolná a tvrdá doska.  Hlavný rozdiel medzi drevotrieskovou a drevovláknitou doskou je hustota. MDF a HDF dosky majú podstatne vyššiu hustotu a z toho plynie aj vyššia pevnosť a odolnosť.

Vďaka laminu môže mať nábytok najrôznejšie farby a motívy, hrany bývajú olepené laminom alebo ABS hranami. ABS hrany sú plastové a chránia nábytok pred poškodením aj vlhkosťou a sú farebne stále. V porovnaní s laminovanými sú síce drahšie, ale odolnejšie a kvalitnejšie.

Masívne drevo

Nábytok z masívneho dreva je síce podstatne drahší ako z drevotriesky, ale á výrazne dlhšiu životnosť a navyše ide o prírodný materiál, ktorý mnohí milujú. Drevo v interiéri predsa len pôsobí inak ako lamino alebo plast. Aj keď má takýto nábytok nezameniteľné čaro, drevo neustále pracuje a vplyvom vlhkosti alebo vysychania môže meniť svoj tvar a rozmery. Tomuto javu sa nedá úplne zabrániť, alebo vhodnou technológiou sa dá minimalizovať.

Foto: © pixabay.com

Nábytok sa vyrába z dreva rôznych stromov a od toho závisí aj jeho tvrdosť. Čím je drevo tvrdšie, tým je odolnejšie a má dlhšiu životnosť. K tým najtvrdším patrí drevo z exotických drevín ako teak, eucalyptus, padauk a pod, ktoré sa používa hlavne na výrobu záhradného nábytku. Tvrdé drevo má aj dub, buk, jaseň, javor, agát, gaštan. Mäkšie a menej odolné voči poškodeniu je smrekové, borovicové, topoľové alebo jedľové drevo.

Borovicové drevo sa využíva veľmi často hlavne kvôli jeho nízkej cene, ale je málo odolné voči poškriabaniu a mechanickému poškodeniu. Taktiež je tvarovo nestále pri zvýšenej vlhkosti alebo naopak pri vysokých teplotách.

Obľúbené je aj bukové a dubové drevo, ktoré je o poznanie tvrdšie a teda aj odolnejšie voči mechanickému poškodeniu. Pri vyššej vlhkosti, napríklad v kúpeľni, drevo síce napučí alebo vyschnutí opäť spľasne. Veľmi luxusne pôsobí drevo z čerešňového dreva, ktoré vzhľadom pripomína mahagón. Keďže ide o tvrdé drevo je veľmi kvalitné a odolné.

Dyhovaný nábytok

Dyhovaný nábytok je vlastne niečo medzi masívnym a drevotrieskovým. Ide o drevotrieskovú alebo drevovláknitú dosku na ktorú sa lepí dyha, teda tenká vrstva masívneho dreva. Takýto nábytok je lacnejší ako ten z masívneho dreva a pritom si môžete užívať jeho originálny dizajn. Výhodou dyhovaných dosiek je aj to, že sa nedeformujú vplyvom vlhkosti. Dyhu je možné rovnako ako drevo lakovať alebo moriť, takže sa dá dosiahnuť široká škála odtieňov a farieb. Ak sta mali v minulosti zlé skúsenosti a dyha sa časom odlepila dnes sa už obávať nemusíte. Technológia pokročila a lepidlá udržia všetko pokope podstatne dlhšie a spoľahlivejšie.

Z akého materiálu je váš nábytok? Vybrali by ste si novú kúsok z drevotriesky alebo masívu?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť