Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Aj v malom byte môžete mať jedáleň

Aj v malom byte môžete mať jedáleň

by Martin

Bývate v malom byte a radi by ste si vychutnávali spoločný obed v príjemnom jedálenskom kúte? Jedáleň si môžete zariadiť aj keď nemáte miesta nazvyš. Stačí vám zopár dobrých tipov a štipka kreativity.

Foto: © pixabay.com

Zabudnite na odporúčané rozmery

Keď si zariaďujete jedáleň je dobré držať sa overených rád, odporúčaných rozmerov a ergonomických pravidiel, aby bolo posedenie pohodlné a každý mal za stolom dostatok priestoru. Lenže ak nemáte dosť miesta, budete sa musieť uskromniť s malou a útulnou jedálňou, resp. jedálenským kútom. Všetko závisí od dispozície bytu alebo miestnosti a plochy, ktorú môžete využiť. Myslite ale na to, že jedna osoba potrebuje priestor pri stole minimálne 0,4 -0,5 m. Jedálenský stôl pre dve osoby by tak mal mať aspoň 60 x 90 cm alebo 60 x 60 cm. Tieto rozmery vám pri spoločnom stolovaní zabezpečia prijateľný komfort.

Jedáleň môže byť spojená s kuchyňou alebo s obývačkou. Pokiaľ ale máte to šťastie a vlastníte priestrannejšiu kuchyňu spojte ju s jedálňou. Všetko potrebné budete mať pri ruke, jedlo a riady nebudete musieť nosiť do inej miestnosti.

Foto: © pixabay.com

Ak bývate v malom byte, kuchyňa ako samostatná miestnosť vám pravdepodobne nebude poskytovať dostatok priestoru na jedálenský stôl. V takom prípade spojte jedáleň s obývačkou. Koniec koncov obývačka je centrom diania v každej domácnosti a stretáva sa tu celá rodina. Navyše ak nebude jedálenský stôl využívaný na stolovanie, dá sa využiť ako pracovný alebo písací stôl.

Foto: © pixabay.com

Aký jedálenský stôl je najvhodnejší

Do malého bytu je najlepšou voľbou jedálenský stôl obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru. Rozmery samozrejme závisia od počtu osôb, ktoré pri ňom budú naraz sedieť. Ak uvažujete o okrúhlom stole, mali by ste si svoju voľbu dobre zvážiť. Takýto stôl zaberie veľa miesta a neposkytne vám až toľko miesta na stolovanie. Okrúhly stôl si vyberte v prípade, že bude umiestnený v strede miestnosti alebo tak, že k nemu bude prístup zo všetkých strán.

Foto: © pixabay.com

Najlepšou voľbou sú ale rozkladacie alebo sklápacie stoly. Rozkladací stôl je skvelý ak potrebujete občas pohostiť aj iných členov rodiny alebo návštevy. V prípade potreby ho jednoducho roztiahnete a získate ďalšie miesto na sedenie, inak ho môžete nechávať zložený, aby vám zbytočne nezaberal miesto.

Sklápacie stolíky sa využívajú pri skutočne stiesnených priestoroch, kedy by vám zavadzal aj rozkladací stôl. Tieto stolíky sa upevňujú do steny a potom ako sa najete ich sklopíte a nezaberajú vám žiadne miesto.  Je to ideálne riešenie do jednoizbového bytu, garzónky alebo aj na chatu. Jedálenský stôl v kuchyni môžete získať aj tým, že predĺžite kuchynskú linku a vytvoríte niečo ako pult. Stačí už len pridať zopár stoličiek a  môžete si vychutnať spoločné stolovanie alebo kávu.

Stoličky alebo lavica?

Každý pri stole má mať vlastné miesto a vlastnú stoličku. Lenže ak zvádzate boj s nedostatkom miesta nebude to také jednoduché. Minimálne rozmery sedadla stoličky sú 40 x 40 cm. Medzi dvoma stoličkami by mala byť medzera asi 20 cm. Pokiaľ potrebujete miesto pre 2-3 osoby dá sa to zvládnuť aj v malom byte. V modernej domácnosti sa určite nestratia ani moderné skladacie stoličky, ktoré taktiež ušetria vzácne miesto.

Pokiaľ ale chcete viac miest na sedenie výhodnejšia bude lavica alebo rohová lavica.  Niekedy môže byť lavica dokonca pohodlnejšia ako malá stolička a okrem toho môže byť aj zaujímavým dizajnovým kúskom do vášho bytu.

Ako máte zariadenú jedáleň vy? Máte priestrannú jedáleň alebo premýšľate ako zariadiť stolovanie v malom byte?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť