Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Zamilujte sa do parížskeho štýlu bývania a francúzskeho nábytku

Zamilujte sa do parížskeho štýlu bývania a francúzskeho nábytku

by blog.novynabytok.sk

Aj vy obdivujete francúzsku eleganciu a nenapodobiteľný parížsky šarm? Aj vy by ste sa chceli kedykoľvek prechádzať uličkami Paríža s voňavou bagetou v ruke a nasávať atmosféru tohto prekrásneho mesta? Vďaka interiéru zariadenému v parížskom štýle si budete môcť Paríž vychutnávať denno-denne pokojne aj na Slovensku.

Aký je rozdiel medzi štýlom francúzskeho vidieka a parížskym štýlom?Commode_with_Urns_and_Flowers

Na našom blogu sme vám už francúzsky interiérový dizajn priblížili, a to najmä oblasť francúzskeho vidieka a Provensálska. V tomto článku sa však od vidieckeho štýlu prenesieme k pompéznemu parížskemu štýlu, ktorý má modernejší a nepochybne aj luxusnejší charakter. Čo teda majú tieto dva štýly spoločné a v čom sa, naopak, líšia?

V prvom rade je odlišná farebnosť. Kým provensálsky štýl dáva prednosť pastelovým farbám, ako je ružová, zelená či jemná fialová, farby parížskeho štýlu sú o čosi dramatickejšie a výraznejšie. Najviac využívané sú farby ako terakotová, smaragdovozelená a dokonca aj výrazná čierna. Základom však, podobne ako v provensálskom štýle, zostáva najmä smotanová biela, ktorá sa nachádza poväčšine na veľkých plochách stien.

Vyrezávaný tmavý francúzsky nábytok doplnený o kovové prvky

Odlišný je, samozrejme, aj francúzsky nábytok typický pre Provensálsko a pre Paríž. Vidiecky nábytok levanduľou rozvoňaného Provensálska uprednostňuje biely či smotanovobiely nábytok s jemnou patinou, ktorý pôsobí mierne opotrebovane a často býva zdobený kvetinovými vzormi.

Pyka_jedalensky_stol_LudwigPre parížsky štýl je typický krásny tmavý vyrezávaný nábytok, ktorý je odľahčený kúskami z tepaného kovu. Tie mu dodávajú špecifický pompézny charakter, presne taký, aký má samotný Paríž. Výnimkou však nie je ani vyrezávaný biely nábytok, ktorý má často ozdobné nožičky. Či už na stoličkách, skriniach, stole alebo na čalúnenom gauči.

Veľký jedálenský stôl je gro

Je všeobecne známe, že Francúzi sú veľkými milovníkmi dobrého jedla. Z toho, prirodzene, plynie aj to, že práve kuchyňa má pre nich mimoriadny význam. Veľký masívny jedálenský stôl je teda nevyhnutnou súčasťou každého francúzskeho interiéru. K nemu patrí tiež kvalitný zdobený porcelánový servis, vďaka ktorému sa aj z bežných obedov stanú výnimočné chvíle.

Luster dodá interiéru požadovaný glancchandelier

V interiéri v štýle elegantného Paríža nesmie nad jedálenským stolom chýbať krásny krištáľový luster. Siahnite však po pravom krištáľovom lustri, nie lacnej napodobenine. Namiesto požadovaného luxusného vzhľadu by ste niečím takým mohli dosiahnuť pravý opak v podobe gýča. Krásne originálne krištáľové lustre môžete nájsť aj v starožitnostiach a v bazároch.

Luxus v odraze zrkadiel

Veľkoleposť interiéru s charizmou Paríža sa odráža v prekrásnych starožitných zrkadlách v zdobených bielych, strieborných či zlatistých rámoch. Žiadané sú aj dekorácie v podobe kovových svietnikov, stojacich lámp s tienidlami či starých nástenných hodín.
specchiera-stile-legno-style-wood-mirror-augustaParíž, podobne ako Provensálsko, taktiež miluje tkaniny a kvetiny. Hodváb, zamat, ženilka, organza, tieto materiály sa objavujú v parížskom interiéri azda najčastejšie, a to najmä na oknách v podobe záclon a závesov, ktoré bývajú neraz zdobené volánmi a strapcami. Kvetinový vzor sa objavuje často na tapetách, ale aj čalúnení pohovky či stoličiek. Kvety by sa však vo francúzskom interiéri mali objavovať nielen ako vzory na textíliách, ale aj vo vázach ako príjemný voňavý doplnok.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť