Home Obývačka inšpirácie Vyrobte si konferenčný stolík z debničiek

Vyrobte si konferenčný stolík z debničiek

by Martin

Hľadáte do svojho originálny nábytok, ktorý zaujme na prvý pohľad, je variabilný a je súčasne z prírodného materiálu? Vyrobte si do obývačky konferenčný stolík z drevených debničiek na ovocie či víno. Vaša vlastnoručná práca vás priestorovo nijako nezviaže, farebne ju sami ľahko prispôsobíte interiéru a stolík tiež ľahko kamkoľvek prenesiete. Transport je veľmi jednoduchý.
Debničkový materiál je pre tvorbu nábytku stále obľúbenejší, pretože prirodzená krása prírodného dreva je stále v kurze. Pre šikovný stolček k sedačke potrebujete len štyri drevené debničky, napríklad z vína. Potom kus preglejky, ktorá poslúži ako dno a súčasne aj spojovací prvok pre celú zostavu. Všetko drevené najskôr starostlivo obrúste dohladka brúsnym papierom.

Potom poskladajte celý debničkový kvartet na bok a dnom k sebe tak, aby debničky nikde neprečnievali. Podľa vzniknutého obrazca si odmerajte a odrežte preglejku, ktorá vytvorí zmieňované nosné dno celej konštrukcie a súčasne k sebe spojí všetky časti. Zoskrutkujte všetko dohromady, prípadne si vezmite na dôkladnejšie upevnenie lepidlo. Na preglejkové dno priskrutkujte do rohov pojazdné kolieska. Výsledkom bude ideálne doplnenie vašej sedacej súpravy v obývacej izbe.

Čo budete potrebovať pre výrobu originálneho konferenčného stolíka:

  • 4 rovnako veľké drevené debničky od ovocia alebo vína
  • Preglejku na spodnú stranu stolíka, dobré lepidlo na drevo
  • 4 kolieska s možnosťou upevnenia do dreva
  • Skrutkovač, skrutky do dreva a skrutky na pripevnenie koliesok
  • Hrubý a jemný brúsny papier na vybrúsenie dreva
  • Pílku, vŕtačku a lazúru so štetcom na konečnú úpravu stolíka

Celý hotový stolík potom otočte do prevádzkovej polohy kolieskami dolu a dokončite povrchové úpravy. Môžete drevo dobrúsiť, prípadne natrieť lazúrou v tóne, ktorý sa bude najlepšie hodiť do vášho interiéru. Vnútorný medzipriestor, ktorý vznikne po zostavení debničiek, vyplňte potrebnými drobnými kamienkami. Do tohto podkladu potom naaranžujte kvetináč s peknou izbovou rastlinou či vázou s čerstvými kvetmi.
Minimalistický pojazdný stolček si vyrobíte podobným postupom, ale iba z jednej debničky. Tu môžete popustiť uzdu svojej fantázii a „vyblázniť“ sa aj na farebnom poňatí celého výtvoru. Použite najlepšie vodouriediteľnú farbu v matnom prevedení. Debničku potom postavte na jednu z jej dlhších strán a namontujte do všetkých štyroch rohov kolieska. Vznikne tým pojazdný odkladací stolček s poličkou.

Stolček z rekultivovaných drevených debničiek na víno môžete kúpiť aj hotový. Ale vlastnoručný výrobok má v byte svoje čaro. Povrchovú úpravu si vyberte podľa vlastného interiéru. Buď necháte drevo prírodné, alebo namorené, prípadne si vyberte lazúru či zaujímavú patinu. Drevené debničky sa hodia takmer do každej izby, môžete ich aj nalakovať bezfarebnými alebo tónovanými lakmi.

Stolári vyrábajú debničky spravidla zo smrekového alebo borovicového brúseného dreva, s hrúbkou 18 a 20 mm. Sú tak dostatočne pevné a dlho vydržia. Spoje držia s pomocou sponiek a navyše bývajú aj lepené, v rohoch potom spevnené vloženým rožkom. Najčastejšie použitie drevených debničiek je na skladovanie v úložných priestoroch. Ideálne tak budú napríklad do šatní, predsiení aj komôr.

Drevené debničky sa hodia kamkoľvek, na záhradu i domov

Nábytok z debničiek nie je žiadna „rýchlovka“, ale možnosť zariadiť si domácnosť variabilne, rýchlo a tiež cenovo výhodne. Vzhľadom na povahu budúceho nábytkového kúsku sú prepravky od vína alebo ovocia pevný a povrchovo dobre upravený materiál. Môžete mať nábytok nielen na záhradu, ale pokojne aj na doma, či už je to stôl alebo veľmi zaujímavý súbor políc a poličiek.

Vyrobili ste si vlastnými rukami stolík z drevených debničiek? Napíšte do komentára pod článkom, aký ste mali doma úspech, a poraďte ostatným čitateľom najlepší postup.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť