Home Detská izba inšpirácie Premena detskej izby na funkčnú študentskú izbu

Premena detskej izby na funkčnú študentskú izbu

by Martin

Prechod z detskej izby na študentskú nie je len o zmene, ale aj o raste. Znamená to, že vaše dieťatko už nie je také malé a vyžaduje si priestor, ktorý sa dokáže prispôsobiť jeho vyvíjajúcim sa potrebám a preferenciám. Táto premena zahŕňa zváženie nových typov nábytku, skríň, stoličiek, komôd, postelí a rôznych doplnkov, aby sa vytvorilo priaznivé prostredie na učenie, odpočinok a snívanie.

Predtým, ako sa ponoríte do procesu prestavby, je nevyhnutné pochopiť, čo by mala študentská izba zahŕňať. Okrem estetiky by mala poskytovať priaznivý priestor na štúdium s dostatočným úložným priestorom, komfortom a personalizáciou, ktorá odráža jedinečnú identitu študenta.

Skrine a komody

Detské izby sú zvyčajne plné farebného, náladového nábytku, ale študentská izba si vyžaduje funkčnosť spojenú so štýlom. Začnite s modernizáciou šatníka – rozhodnite sa pre skrine s množstvom priehradiek a zásuviek, ktoré slúžia ako vynikajúce riešenie na dobré usporiadanie oblečenia a osobných vecí. Skvelým doplnkom môžu byť aj komody, ktoré ponúkajú ďalší priestor na knihy, písacie potreby a rôzne predmety. Dokonca môžete znovu použiť existujúcu komodu tak, že ju natriete novým náterom, ktorý bude ladiť s farebnou schémou novej izby.

Stoličky a písacie stoly

Keď sa miestnosť zmení na študentský priestor, pohodlná a ergonomická stolička sa stane nevyhnutnosťou. Investujte do stoličky, ktorá ponúka správnu oporu chrbta, pretože podporuje správne držanie tela a znižuje riziko bolesti chrbta počas dlhých hodín štúdia. Stoličku skombinujte s funkčným písacím stolom, dostatočne veľkým na to, aby sa naň zmestil notebook alebo počítač, učebnice a lampa.

Posteľ

Študentská izba neslúži len na štúdium, ale je to aj miesto na oddych a regeneráciu. Vymeňte detskú posteľ za väčšiu s rozmermi 80×200 cm alebo 90×200 cm. V závislosti od veľkosti izby môžete zvážiť klasickú jednolôžkovú alebo menšiu manželskú posteľ 140×200 cm. Hľadajte postele so zabudovaným úložným priestorom, aby ste ušetrili miesto.

Príslušenstvo a osobné prvky

Personalizácia je kľúčom k tomu, aby priestor skutočne patril študentovi. Pridajte doplnky, ktoré odrážajú jeho záujmy a osobnosť. Nástenné umenie, lampy, koberce a vankúše môžu vniesť pocit tepla a charakteru. Okrem toho zvážte pridanie funkčných doplnkov, ako je nástenka na pripomienky a tabuľa na rýchle zapisovanie poznámok. Police môžu slúžiť aj ako priestor na vystavenie trofejí, fotografií a obľúbených kníh.

Osvetlenie

Efektívne osvetlenie je pre študentskú izbu veľmi dôležité. Vyberte si stolnú lampu s nastaviteľným jasom na neskoré nočné štúdium. 

Podlahy a steny

Podlahy a steny sa pri rekonštrukcii miestnosti často prehliadajú, avšak majú významný vplyv na celkovú estetiku a funkčnosť priestoru. Drevená alebo laminátová podlaha je skvelou voľbou pre študentskú izbu, pretože sa ľahko čistí a udržiava. Pre zútulnenie a zníženie hluku pridajte koberec.

Pokiaľ ide o steny, odklon od detských pastelových alebo svetlých odtieňov smerom k neutrálnejším tónom môže vytvoriť upokojujúce prostredie podporujúce koncentráciu. Ak však váš tínedžer miluje živé farby, jedna akcentová stena by mohla dodať priestoru šmrnc bez toho, aby ho zahltila.

Okenné úpravy

Okenné úpravy sú dôležitou súčasťou každej študentskej izby. Zatemňovacie závesy alebo žalúzie môžu byť obzvlášť prospešné pre neskoré rána po štúdiu, ktoré trvalo dlho do noci. Navyše môžu poskytnúť potrebné súkromie pre dospievajúceho tínedžera.

Technológie a elektrické zásuvky

V digitálnom veku sa študenti pri štúdiu vo veľkej miere spoliehajú na technológie. Zabezpečte, aby bol v miestnosti dostatok elektrických zásuviek na nabíjanie notebookov, telefónov a iných zariadení. Okrem toho zvážte možnosť zaobstarať prepäťovú ochranu pre bezpečnosť ich prístrojov.

Vytvorenie zón

Trik funkčnej študentskej izby spočíva vo vytvorení rôznych zón pre rôzne činnosti. Jasné rozdelenie medzi priestorom na spanie, študijným priestorom a priestorom na odpočinok môže študentom pomôcť efektívne riadiť svoj čas. Toto rozdelenie môžu pomôcť dosiahnuť priečky, regály na knihy alebo rôzne koberce.

Udržateľnosť

Pri rekonštrukcii miestnosti myslite aj na našu planétu. Zvážte použitie udržateľného nábytku vyrobeného z recyklovaných alebo obnoviteľných materiálov. LED žiarovky sú lepšou voľbou na osvetlenie, vydržia dlhšie a spotrebujú menej energie.

Zapracovanie týchto nápadov pri prestavbe detskej izby na študentskú môže viesť k vyváženej kombinácii funkčnosti, pohodlia a štýlu. Nezabudnite do tohto procesu zapojiť aj svojho tínedžera. Koniec koncov, práve oni budú v tomto priestore tráviť väčšinu času.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť