Home Rôzne štýly a dizajny Kúsok Provensálska vo vašom byte – Povedzte “Oui” francúzkemu štýlu

Kúsok Provensálska vo vašom byte – Povedzte “Oui” francúzkemu štýlu

by blog.novynabytok.sk
chair-in-field-785232_1920

Foto: © 2015 Pixabay

Hoci provensálsky štýl vznikol vo Francúzsku, na levanduľou prevoňanom vidieku, teší sa veľkej popularite i v našich končinách a to predovšetkým u žien, ktorým nie je ľahostajné pekné bývanie. Niet divu, veď tento štýl priam dýcha ženskosťou a domáckosťou. Hoci na prvý pohľad pôsobí ako vidiecky štýl, vhodný predovšetkým do dedinských domčekov, pri troche fantázie a šikovnosti si v ňom môžete zariadiť aj bežný panelákový byt na sídlisku.

Foto: © 2015 Pixabay

Provensálsky nábytok je prevažne ladený do svetlých odtieňov. Interiéry, zariadené v provensálskom štýle, pôsobia svetlo, teplo, čisto a útulne. Je v nich priestor pre kvety, umenie a starožitnosti. Typickým znakom tohto štýlu je aj drevo, pomaľované pastelovými farbami, v odtieňoch krémovej, svetlozelenej a svetlej sivomodrej farby. V provensálskych domovoch často nájdeme drevenú dlažbu či keramické dlaždice a výrazné drevené okenice na veľkých oknách.

Ako vyčarujete vo vašom obydlí kúsok romantického Francúzska? Prečítajte si naše 4 tipy!

Elegantná posteľ

Typickou voľbou sú tradičné postele s kovovým rámom čiernej farby a pekným umeleckým kovaním. Do štýlu zapadne aj kovová posteľ s kovaním, natretým bielou farbou. Pre ešte väčší nádych romantiky si môžete zaobstarať posteľ s baldachýnom, ktorá vás naviac v lete ochráni pred dotieravými komármi. Ak nefandíte kovu, do provensálskeho štýlu zapadne aj klasická drevená posteľ zo svetlého alebo tmavého dreva, ktorá môže byť ladená do vidieckeho alebo rustikálneho štýlu. Posteľ by ste mali doplniť vhodnými obliečkami. Posteľná bielizeň v svetlých farbách a s kvetinovými vzormi bude to pravé orechové.

Manželská posteľ 160 cm - Halmar - Veronica 160

Manželská posteľ 160 cm – Halmar – Veronica 160

Zelená pre kvety

Súčasťou provensálskeho štýlu bývania sú krásne upravené záhrady. Niečo z úhľadnej záhradky môžete priniesť aj k sebe domov. Postavte na stolík vázu s rezanými kvetmi. Vyzdobte okná kvetinami a bylinkami v črepníkoch a pekne sa o ne starajte. Rastliny môžete umiestniť aj do závesnej kovovej poličky na stenu, s efektným umeleckým kovaním. Pestujte rastlinky v kuchyni aj na balkóne. Povestnú provensálsku levanduľu môžete aj v zimných mesiacoch využiť na výrobu príjemného, upokojujúceho čaju. Vyzdobte sedačky vankúšmi s potlačou alebo výšivkou kvetov. Porcelán s kvetinovým vzorom a ďalšie milé doplnky s kvetinovými motívmi výborne zapadnú do vidieckeho štýlu slnečného Provensálska.

lavender-247676_1920

Foto: © 2015 Pixabay

Čarovné zrkadlo

Provensálsky štýl fandí romantike a vaše zrkadlo by preto nemalo mať obyčajný, strohý rám. Čo tak osadiť ho do starožitného rámu? Ak nefandíte starožitnostiam, postačí aj elegantný oválny drevený rám, ktorý natriete bielou farbou. Zrkadlo môžete umiestniť nad komodu v spálni alebo nad toaletný stolík, prípadne do predsiene. Vintage zrkadlo by malo ladiť so zvyškom miestnosti, v ktorej sa nachádza. V podobnom štýle môžete zladiť aj rámiky na obrazy, ktorými vyzdobíte stenu vedľa zrkadla.

22

Šatníková skriňa - Famm - Royal Provensal

Šatníková skriňa – Famm – Royal Provensal

 

Štýlové kreslo

Do provensálskej obývačky môžeme zakomponovať príjemné čalúnené kreslo v svetlých farbách, zaobleného tvaru. Vhodné je aj pásikavé čalúnenie, v pastelových odtieňoch modrej alebo zelenej farby, prípadne zemitých odtieňov. Do provensálskeho štýlu pekne zapadne aj vysoký čalúnený ušiak, doplnený farebne zladenou, elegantnou taburetkou s drevenými nožičkami. Pre maximálne pohodlné sedenie pridáme zopár vankúšikov.

Kreslo - Tempo Kondela - Charlot rose

Kreslo – Tempo Kondela – Charlot rose 18

lavender-998718_1920

Foto: © 2015 Pixabay

Chcem si pozrieť PEKNÝ kancelársky nábytok (4)

Páči sa vám provensálsky štýl? Aké prvky provensálskeho štýlu využívate vo svojom bývaní vy?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť