Home Netradičné bývanie Ako si zariadiť interiér v štýle brutalizmu?

Ako si zariadiť interiér v štýle brutalizmu?

by Martin

Brutalizmus je moderný architektonický štýl, ktorý bol populárny hlavne v rokoch 1954 – 1970. Názov brutalizmus je pravdepodobne odvodený z francúzskeho slovného spojenia „béton brut“, čo znamená hrubý betón. Podľa inej interpretácie vychádza názov z počiatočných písmen Petra (mal prezývku Brut) a Ali Smithson, ale pravdepodobnejšie je súvislosť s hrubým „brutálnym“ charakterom stavieb. Podľa Jamesa Stirlinga (jedného z predstaviteľov brutalizmu) si brutalisti pred seba nekládli ani tak požiadavky estetické, ako predovšetkým etické. Stavba má mať zapamätateľný obraz, jasné vyjadrenie konštrukcie a materiálu a má odrážať „realitu daného miesta a doby“.

Obytný komplex Habitat 67 v kanadskom Montreale navrhol architekt Moshe Safdie.
Foto: ©Depositphotos.com/ClickImages

História brutalizmu

K hlavným brutalistickým tvorcom patril Le Corbusier, v ktorého diele sa náznaky brutalizmu objavovali už od tridsiatych rokov. Architekt nimi reagoval na prílišnú jednotvárnosť funkcionalistických stavieb. V súvislosti s Le Corbusierovými prácami so surovým betónom sa do brutalizmu začali zaraďovať stavby s priznaným neopracovaným a nijako neupravovaným betónovým povrchom.

Ďalšími významnými brutalistními architektmi boli napríklad Alison a Peter Smithson, Louis Kahn či James Stirling. Alison a Peter Smithson dokončili v roku 1 954 budovu strednej školy v britskom meste Hunstanton. Stavba zodpovedala bežnému poňatiu medzinárodného štýlu, ale autori smerovali ku konštrukčnej pravdivosti a použili surové betónové povrchy stien a stropov a voľne viditeľné vedenia potrubia. Sami autori začali v tomto období pojem brutalita používať v súvislosti s architektúrou.

V Česku je významnou stavbou brutalizmu napríklad správna budova podniku Merkuria v Prahe – Holešoviciach, hotel Intercontinental v Prahe, Obchodný dom Kotva v Prahe, Obchodný dom Prior v Olomouci alebo budova Novej scény Národného divadla v Prahe. Vo svete je to trebárs obytný komplex Habitat 67 v Montreale, Trellick Tower v Londýne, National Assembly Building of Bangladesh v Dháke alebo The Unité d’habitation v Marseille.

Ako spoznáte stavby brutalizmu?

Architekti brutalizmu uplatňujú zásadu uzavretého pôdorysu a obrysu a usilujú vytvoriť vyhranený obraz stavby a jasné zvýraznenie konštrukcie a materiálu. Zámerne ponechávajú stavebné materiály (obzvlášť betón) v surovom stave, pričom veľké plochy neopracovaných stien kontrastujú so zasklenou konštrukciou alebo malými oknami (častejšie). Stavby pôsobia uzavretou kompaktnou skladbou hmôt (často v podobe kvádra), členenie fasády je zvyčajne zvislé.

Štýl je bohatý na opakovanie a pravidelnosť, ale základná koncepcia je obohatená autorskými prvkami (často mohutne formovanými) a nepravidelnými betónovými plochami. Použitý betón má štruktúru získanú odlievaním do zámerne drsného a hrubého dreveného debnenia (pohľadový betón). Častým prvkom tohto smeru sú obnažené konštrukcie aj technické prvky a mohutné betónové rozširujúce sa piliere, na ktorých celá budova stojí.

Okrem betónu využívajú architekti aj neomietnuté tehly, sklo, oceľ, hrubý tesaný kameň a gabiony. Brutalistické stavby sú vždy výrazne autorským a tvorivým počinom, a preto majú známku exkluzivity. Zatiaľ čo architekti sú väčšinou týmito stavbami fascinovaní, široká verejnosť ich skôr odmieta. Ľudia totiž architektov a ich stavby často kritizovali pre ignorovanie architektonických či historických prvkov a štýlov okolitej zástavby.

Vybavte si interiér v štýle brutalizmu

Dnes sa už vyložene stavby brutalizmu skôr nestavajú, a ak áno, sú skôr mixom niekoľkých štýlov a iba pár prvkov odkazuje na brutalizmus. Brutalizmus pri výrobe nábytku a doplnkov propagoval napríklad Paul Evans alebo Curtis Jere. Väčšina kúskov však boli originály vyrobené na zákazku, takže sú dnes celkom drahé. Ak chcete nájsť nejaké originály alebo reprodukcie brutalizmu, budete sa musieť pozrieť skôr na zahraničné e-shopy.

Pri výrobe nábytku a bytových doplnkov sa používalo tmavé drevo, kov, ohýbané rúrky aj plechy, sklo, koža a betón. Nábytok bol väčšinou mohutný a s priznanou konštrukciou. Tvary boli geometrické, ale netradičné, povrch býval hrubý a plastický. Drevený nábytok býval dekorovaný geometrickým reliéfom alebo kúskami rezanej ocele a často bol potiahnutý roztaveným bronzom. Kov býval patinovaný a často vyzeral ako zhrdzavený.

Ak by ste chceli do svojho interiéru vniesť nádych brutalizmu, využite betónové stierky na steny, podlahy a strop a zaobstarajte si vhodný nábytok a bytové doplnky, ktoré odrážajú štýl brutalizmu. Ako doplnky voľte medené a mosadzné rámy zrkadiel, sochy hrubo vytesané z kameňa či vytvorené z hliny alebo kovu a industriálne prvky a svietidlá.

Zaujal vás štýl brutalizmu, alebo tiahnete k inému architektonickému smeru? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť