Home Praktické pracovne 7 krokov k správnemu zariadeniu domácej pracovne.

7 krokov k správnemu zariadeniu domácej pracovne.

by Martin

Nasťahovali ste sa do nového bytu či domu a zostala vám jedna miestnosť voľná? Ak pracujete z domu, tak neváhajte a vytvorte si z nej vlastnú pracovňu. Pri dobrom plánovaní urobíte pracovňu aj z naozaj malej miestnosti. Len si dajte pozor na to, aby bola dostatočne svetlá. Než sa pustíte do nakupovania, tak si dobre premyslite, čo všetko potrebujete a čo kam v miestnosti postavíte. A hlavne, postupujte systematicky, nech na nič nezabudnete.

Zariadenie pracovne v siedmich krokoch

  1. Výber správnej miestnosti – ideálne chladnejšiu miestnosť s oknom.
  2. Dostatočné osvetlenie – okrem prirodzeného svetla z okna či svetlíka nachystajte centrálne svietidlo a lampičku na stôl, oboje s plnospektrálnou žiarovkou.
  3. Voľba štýlu a farieb – podľa toho, čo sa vám páči. Štýl ani farby vás nesmú rušiť od práce.
  4. Výber nábytku – podľa zvoleného štýlu miestnosti. Vždy je potrebný kvalitný stôl, ergonomická pracovná stolička a úložné priestory.
  5. Relaxačná zóna – ak je miestnosť dostatočne veľká, kúpte si do nej aj sedací vak, leňošku alebo pohodlné kresielko.
  6. Iné využitie pracovne – pracovňa môže slúžiť aj ako knižnica alebo hostinská izba. Podľa toho do nej kúpte knižnicu, rozkladaciu pohovku alebo sklopnú posteľ.
  7. Zútulnenie pracovne – voľte decentné doplnky, ideálna je fontánka na stôl alebo akvárium, nezabudnite na kvet v kvetináči alebo vertikálnu záhradu.

1. krok – výber správnej miestnosti

Veľkosť pracovne väčšinou neovplyvníte, pretože ju urobíte z tej miestnosti, ktorá práve v byte zostala. Je však dobré vedieť, akú prácu budete z domu vykonávať a tejto činnosti miestnosť prispôsobiť. Niekomu bude stačiť maličká miestnosť s rozmermi 2 × 2 metre, niekto bude potrebovať miestnosť omnoho väčšiu. Programátor bude potrebovať iné vybavenie ako účtovník, a účtovníčka zase potrebuje iný nábytok než spisovateľ na voľnej nohe.

Pracovňa môže byť orientovaná na akúkoľvek svetovú stranu, ale ideálne sú skôr menej slnečné miesta, kde je chladnejšie. Pri nižšej teplote sa totiž budete lepšie sústrediť na prácu. Vyhnite sa miestnostiam bez okien, pretože pre prácu potrebujete čerstvý vzduch a veľa svetla.

Pohľad z okna do záhrady podporuje kreatívne myslenie. Záhradu vám vynahradí aj zelená vertikálna stena. Nikdy neseďte chrbtom k dverám a čelom k stene. Ak už musíte pozerať do steny, zaveste si na ňu pekný obraz alebo na ňu nalepte farebnú tapetu so vzorom, ktorý vás nebude rušiť od práce.

2. krok – voľba vhodného osvetlenia

V pracovni potrebujete kvalitné osvetlenie. Ideálne je prirodzené svetlo, takže stôl postavte čo najbližšie k oknu, tak aby ste si pri práci netienili. Zároveň dajte pozor na to, aby sa na obrazovke monitora netvorili odlesky svetla. Stôl by nemal stáť ani priamo pred oknom, pretože pri prudkom svetle by ste namáhali príliš svoj zrak. Ak nemôžete stôl postaviť inam, zatieňte okno závesom, žalúziami alebo roletou. Do miestnosti bez okien môžete denné svetlo priviesť pomocou svetlíka.

Na prácu po večeroch, keď už nie je dostatok prirodzeného svetla, použite centrálne svetlo a stolovú lampu. Pre umelé osvetlenie voľte zdroj svetla s čo najvyšším indexom podania farieb Ra a bielou farbou svetla. Jeho modrá zložka obmedzí tvorbu melatonínu, takže nebudete pri práci toľko unavení a budete sa na ňu lepšie sústrediť. Biele svetlo však u citlivých jedincov narušuje v neskorých denných hodinách biorytmus, takže sa vám môže horšie zaspávať.

3. krok – voľba štýlu a farieb

Pri zariaďovaní pracovne v samostatnej miestnosti máte voľnú ruku a môžete zvoliť akýkoľvek štýl. Dôležité je, aby ste sa v nej cítili dobre. Myslite však na to, že pracovňa má podporovať chuť do práce a podporovať myslenie. Nemá byť fádna, ale zároveň nesmie rušiť od práce.

Pre namaľovanie miestnosti voľte tlmené farby vo svojom obľúbenom odtieni, vyberajte však skôr zo svetlejších odtieňov. Ak trváte na tmavých farbách, oživte je svetlými doplnkami. Farba do pracovne môže byť teplá i studená, optimálna je žltá, zelená, oranžová, zemitá, hnedá alebo napríklad béžová. Menej vhodná je fialová, oranžová, červená a mihotavé vzory, úzke pruhy či špirály.

4. krok – výber nábytku

Nech už budete z domu vykonávať akúkoľvek činnosť, potrebujete v pracovni kvalitný stôl, pracovnú stoličku a odkladacie priestory vo forme poličiek, zásuviek, alebo kontajnerov. Čím menšiu miestnosť budete mať k dispozícii, a čím viac vybavenia budete potrebovať, tým viac budete musieť plánovať, aby sa vám do pracovne všetko vošlo. Nakoniec treba zistíte, že sa nezaobídete bez nábytku na mieru.

Pre prácu na počítači potrebujete iný stôl ako pre prácu na notebooku. Pri ňom totiž nepotrebujete priestor pre uloženie počítača a stačí vám menšia pracovná plocha. Pri veľkom monitore by ste mali dodržať sedenie vo väčšom odstupe, a to ideálne na vzdialenosť natiahnutej paže.

Pracovný stôl by mal mať zásuvky. Ak ich nemá, kúpte si k stolu úložný kontajner alebo zásuvkovú komodu. Štandardná výška pracovného stola sa pohybuje okolo 70 – 75 cm a šírka je závislá na priestore, ktorý máte k dispozícii. Hĺbka by mala byť pri počítači s klávesnicou minimálne 120 – 150 cm kvôli odkladacej ploche.

Výber stoličky je individuálny. Ideálna je však ergonomická otočná stolička s kolieskami. Opierky na ruky či hlavu vám sedenie spríjemnia. Ak nechcete, aby vás bolel chrbát, vyberte si stoličku pre zdravé sedenie. Tie mávajú hojdací mechanizmus. Niekto si vystačí s obyčajnou kancelárskou stoličkou, niekomu bude vyhovovať stolička na pružine alebo stolička so sedadlom pre sedenie v jóga polohe.

Potrebujete pre prácu telefón, tlačiareň, kopírku alebo skener? Potom si nezabudnite urobiť miesto aj na ne. Na veľké množstvo dokumentov si kúpte policovú skriňu, do ktorých sa zmestia šanóny alebo organizačné boxy. Vyhnete sa tak bezradnému prehrabovaniu v neprehľadných hromadách papierov pohádzaných všade možne po miestnosti.

5. a 6. krok – ďalšie využitie pracovne

Keď budete mať dostatočne veľkú miestnosť, tak si v nej zariaďte i odpočinkový kútik. Na relax môžete využiť pohodlné kresielko, sedací vak či leňošku. Keď si vyberiete rozkladaciu pohovku, môže pracovňa slúžiť aj ako hosťovská izba. Chcete svojich hostí rozmaznávať? Potom im do pracovne nachystajte sklopné lôžko ukryté v skriňovom ráme. Pracovňu môžete využiť aj ako veľkú knižnicu.

7. krok – zútulnenie pracovne

Pracovňu si zútulnite decentnými bytovými doplnkami a nezabudnite na živé kvety alebo vertikálnu záhradu. Pohľadom na ňu príjemne uľavíte svojim očiam unaveným od žiary monitora. Podľa učenia feng shui je ideálnym doplnkom do pracovne fontánka alebo akvárium.

Ku drevenému nábytku sa hodia metalické doplnky a štýlová keramika. S množstvom doplnkov to nepreháňajte. Nejedná sa o výstavnú sieň, do ktorej budú návštevy chodiť obdivovať umelecké diela a suveníry z ciest, ale o pracovňu. Keď to s množstvom doplnkov preženiete, bude sa vám v pracovni horšie udržiavať poriadok, ale aj pozornosť na prácu.

Zariaďovali ste si doma pracovňu? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť