Home Rady pri výbere nábytku Aké svetlo je ideálne do spálne? Poradíme vám.

Aké svetlo je ideálne do spálne? Poradíme vám.

by Martin

Zle vyriešené svetlo v spálni vám môže dosť znepríjemniť život. Ak máte vypínač hlavného osvetlenia iba pri dverách, tak to iste poznáte. Vonku už je tma, na hodinách odbíja polnoc, a tak idete do postele. V spálni pri dverách si rozsvietite hlavné svetlo, potom musíte ísť k posteli rozsvietiť lampičku, zase sa vrátiť k dverám a zhasnúť hlavné svetlo. Až potom môžete konečne ísť do postele.

Alebo celý proces obídete tým, že do postele tápate po tme. V tom prípade vám však hrozí nebezpečenstvo, že si odriete palce na nohách alebo narazíte píšťaly o roh postele. Máte to doma podobné? Tak sa pozrite, ako tento problém vyriešiť.

Ako vybrať kvalitné osvetlenie do spálne?

Osvetlenie spálne sa odvíja od toho, ako je zariadená. Máte v nej len posteľ s nočnými stolíkmi? Potom nepotrebujete hlavné osvetlenie a vystačíte si s lampičkami pri posteli ovládanými od dverí. Ak máte v spálni skriňu alebo iný úložný priestor, potrebujete ho dostatočne osvetliť. Stačí obyčajná alebo úsporná žiarovka s výkonom 100 až 150 W.

Osvetlenie úložných priestorov môže byť zabudované, dodržujte ale požiadavky požiarnej bezpečnosti. Zdroje aj káble musia byť dostatočne izolované a všetky použité výrobky musia mať atest na inštaláciu do nábytku.

V spálni nepoužívajte LED zdroje svetla, a to ani orientačné svietidlá alebo dekoračné reťaze či LED pásiky. Obsahujú totiž modrú zložku, ktorá obmedzuje tvorbu melatonínu. Ten utlmuje telo a pripravuje ho k spánku. Ak ich použijete, vyberte aspoň tie so žltým teplým svetlom.

Osvetlenie musí v spálni vytvoriť príjemnú upokojujúcu atmosféru. To zaručia kompaktné žiarivky s teplou bielou farbou (2500 – 2700 Kelvinov). Intímnu atmosféru dotvoria svietidlá so stmievačom.

Ak často chodíte na toaletu a ste zvyknutí spať so zatiahnutými závesmi alebo žalúziami, oceníte v tme orientačné svietidlo so senzorom pohybu. O týchto svietidlách sa viac dozviete v článku Máte v noci problém trafiť na záchod či do kuchyne? Pomoc je ľahká.

Stropné svetlo do spálne nesmie oslňovať

Hlavné svetlo v spálni nemusí byť tak silné. Centrálne osvetlenie slúži k celkovej orientácii v miestnosti. Hodia sa veľkoplošné svietidlá s malým jasom, ktoré vyžarujú neostré a pocitovo príjemné svetlo. Keď máte vysoké stropy, môžete si dovoliť honosné lustre, inak sú lepšie prisadené stropné svietidlá, ktoré priestor opticky zväčšia. V prípade hlavného osvetlenia je dobré mať vypínač tiež pri posteli, aby ste nemuseli tápať v tme. Alebo si kúpte svietidlo alebo žiarovku na diaľkové ovládanie. Jednoducho ich zapnete aj vypnete z pohodlia postele, prípadne stlmíte jas alebo zmeníte farbu svetla.

Lampičky pri posteli – čítanie povolené

Lampičky musia zaručiť dobrú zrakovú pohodu pri čítaní aj v prípade, že zmeníte polohu tela. Mali by byť najlepšie s polohovateľným alebo kĺbovým ramenom. Tak si posvietite presne tam, kam potrebujete.

Tiež by nemali oslňovať partnera, ktorý už chce spať. Preto by malo byť tienidlo nepriehľadné a zo strán úplne zakrývať svetelný zdroj. Lampičky môžu stáť na nočnom stolíku alebo sú zabudované v čele postele alebo pripevnené k stene. Nemali by však byť priamo nad vami.

Osvetlenie toaletného stolíka – aby líčenie bolo dokonalé

Pre osvetlenie toaletného stolíka je najlepšie denné svetlo, pretože nič neskresľuje. Preto voľte plnospektrálne žiarovky alebo žiarovky s čo najvyšším Ra (minimálnou hodnotou je Ra 80). Svetlo nesmie dopadať priamo na zrkadlo, ale na osobu sediacu pri stolíku. Osvetlite ho najlepšie pomocou dvoch lineárnych žiaroviek po oboch stranách zrkadla.

Na osvetlenie použite halogénovú alebo kompaktnú žiarovku. Vhodný je aj LED pásik alebo LED žiarovky. Zvoľte taký zdroj svetla, ktorý vám vyhovuje. Lepšie je studené svetlo.

Dekoratívne osvetlenie pre navodenie intímnej atmosféry

Dekoratívne osvetlenie je v spálni dobré pre navodenie romantickej atmosféry. Použiť môžete rôzne dekoračné stolné lampy, svetelné obrazy alebo reťazami s rôzne farebným svetlom. Reťaze namotajte na čelá postelí, na konáre postavené pri posteli alebo kamkoľvek, kde sa vám budú páčiť. Niektoré postele majú dekoračné svetlo priamo zabudované.

Používate v spálni dekoračné svetlo, alebo vám to príde zbytočné? Podeľte sa s ostatnými čitateľmi o váš názor v komentári.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť