Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Ako vybrať správny koberec

Ako vybrať správny koberec

by Martin

Poznáme to snáď každý z nás. Kupujeme nový nábytok, sedaciu súpravu či dekorácie, ale čím ešte interiér doladiť? Nezabudnite na kusový koberec. Ten sa v poslednej dobe stal opäť obľúbenou podlahovou krytinou. Koberec pod konferenčným stolíkom, v jedálni či v spálni domov zútulní, zateplí, zaistí mäkší a príjemnejší došľap, tlmí hluk.

Umelý verzus prírodný

Koberce s umelým vláknom – polyamid, polyakryl, polypropylén alebo nylon – sú cenovo dostupnejšie, ľahšie sa čistia, musíme ale počítať s ich nižšou životnosťou vďaka lámavosti vlákien. Tiež sa ľahšie opotrebujú.

Koberce z prírodných vlákien – vlna, bavlna, kokosové vlákno, sisal – sú drahšie, ale odolnejšie a majú mäkší došľap. Vlnený koberec je natoľko pružný, že sa do pôvodného tvaru vracia rýchlejšie ako vlákno umelé.

Obsahuje lanolín, ktorý dopomáha k väčšej pružnosti, ale aj k menšej špinivosti (mastný lanolín neprijíma ďalšie olejnaté prvky). Dobre prijíma vlhkosť, preto sú tieto koberce odporúčané aj pre alergikov.

Akú zvoliť farbu?

Každý koberec, či už kusový alebo celoplošný, by prirodzene mal farebne ladiť s ostatným vybavením izby. Platí nepísané pravidlo, že keď máme svetlý nábytok a steny, kúpime tmavšiu podlahovú krytinu a naopak. Tým docielime požadovaného kontrastu. V miestnosti však nekombinujeme viac ako tri hlavné farby dohromady, aby nepôsobila príliš preplácaným  dojmom.

V prípade výberu kusového koberca potom máme o niečo voľnejšie ruky, pretože ho môžeme pojať ako výrazný solitér, úplne odlišný od zvyšku interiéru. Vždy je však dobré, vyskúšať si harmóniu uvažovaných farieb treba pomocou vzorkovníkov, nech nakoniec koberec v izbe nevyzerá ako povestná „päsť na oko“.

Hustota a výška vlasu

Dôležitý aspekt pri výbere, na ktorý by sme nemali zabúdať. Podľa hustoty vlasu spoznáme kvalitu koberca. Všeobecne čím je priadza koberca jemnejšia a previazanie (tkanie) hustejšie, čo zistíte z rubovej strany, tým je výrobok kvalitnejší.

Z hľadiska užívateľského komfortu je na tom lepšie koberec so strihaným vlasom, naopak ten s konštrukciou z kobercovej slučky sa nám bude ľahšie udržiavať. Pri rozhodovaní, ktorý z nich zvoliť, sa riadime predovšetkým tým, ako sa budú namáhať a opotrebovávať. Dlhý hustý strihaný vlas si môžeme bez obáv zaobstarať do spálne, kratšie slučky sa zase oveľa viac hodia do detských izieb alebo kancelárskych priestorov.

Vopred si musíme tiež rozmyslieť, či sa bude koberec dotýkať nábytku alebo bude ležať pod otvárajúcimi sa dverami. Mohli by sme byť totiž ľahko mrzutí z toho, že dvierka či dvere o dlhý vlas drhnú a oboje sa tak zbytočne ničí. Nikdy tiež nepokladáme kusový koberec na plošný, ide o krajne neestetickú záležitosť.

Pár vecí, ktoré by ste si mali pred kúpou koberca ujasniť:

– do akého priestoru koberec vyberáme – ten zladiť spolu s nábytkom a ostatným zariadením
– zmerať si minimálny až maximálny rozmer koberca – ideálne na miesto kam chceme koberec zaobstarať rozprestrieť napríklad deku, tak si ľahšie predstavíme, aká veľkosť koberca bude ideálna
– záťaž koberca – ako často budeme po ňom chodiť, máme doma malé deti, psa a tak ďalej …
– ako často budeme koberec čistiť – svetlé koberce s dlhým vlasom sú náročnejšie na údržbu
– cena – koľko sme ochotní do koberca investovať
– farebnosť – tmavšia farba koberca miestnosť zmenší, naopak svetlejšie zväčší. Koberec výraznejších farieb a dekórov sa stane dominantou izby, preto by mal byť nábytok jednoduchších línií a farieb
– materiál – umelý alebo prírodný

Aké sú vaše skúsenosti s výberom nového koberca? Napíšte nám o nich do komentárov!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť