Home Bývajme zdravo! Aj vaša domácnosť môže fungovať bez odpadov

Aj vaša domácnosť môže fungovať bez odpadov

by Martin

O tom, že svet zaplavujú odpady, ktoré sú produkované úplne zbytočne sa hovorí už niekoľko rokov. Problém s odpadom je potrebné riešiť globálne, ale prispieť svojou trochou môže každý z nás. Aj vo vašej domácnosti môžete znížiť množstvo produkovaného odpadu bez toho, aby vás to obmedzovalo a dokonca aj ušetriť pár eur.

Foto: © pixabay.com

Nestačí len recyklovať

Separácia by mala byť samozrejmosťou v každej domácnosti. Separovať sa dá plast, papier, sklo, hliník aj biodpad. Recyklácia má nesporne svoje výhody, ale určite svet nezachráni. Proces recyklácie je finančne nákladný a nie až tak ekologický. Ide o opätovné použitie materiálov ako sú plasty, papier a podobne. Aj keď sa tým šetria prírodné materiály, lepšie ako recyklovať je neprodukovať zbytočný odpad.

Foto: © pixabay.com

Na nákupe bez plastov

Igelitové tašky a mikroténové vrecká sú pomaly na ústupe. Mnoho ľudí si už zvyklo používať na nákupy textilné tašky, mikroténových vreciek na pečivo, ovocie a zeleninu sa ale vzdáva o niečo ťažšie. Obvykle si v nich prinesieme potraviny domov a hneď potom vyhodíme. Vhodnou alternatívou sú textilné vrecká na ovocie, zeleninu a prípadne aj pečivo.

Foto: © pixabay.com

Využiť ale môžete aj pevnejšie uzatvárateľné vrecká z recyklovateľného plastu, ktoré sú vhodné na opakované použitie. Stačí ich vziať na nákup spolu s nákupnou taškou. Taktiež je lepšie kupovať voľné ovocie a zeleninu ako balené v plastových obaloch. V tomto prípade môžete aj ušetriť zopár drobných, pretože balené ovocie a zelenina sú spravidla drahšie ako tie voľné. Navyše si môžete samy vybrať kusy, ktoré nie sú potlčené alebo hnilé.

Foto: © pixabay.com

Značné množstvo odpadu tvoria PET fľaše, ktorým sa zatiaľ nevyhnete ak kupujete balené vody a nápoje. Pokiaľ je možnosť kúpiť nápoj v sklenej fľaši, využite ju. Možnosťou je aj prestať kupovať sladké nápoje a spraviť si domácu limonádu alebo sirup.

Drogéria a čistiace prostriedky

Plastové obaly sú prekliatím aj pre kozmetické produkty a čistiace prostriedky. Je jasné, že sa bez týchto produktov nezaobídeme. Aj tu sa ale nájdu bezobalové riešenia. Určite ste už počuli o predajniach s čapovanou drogériou. V praxi to znamená, že prídete do obchodu a do vlastnej nádoby si načapujete aviváž, gél na pranie, tekuté mydlá alebo prostriedky na umývanie riadu. Okrem toho, že je tento prístup ekologickejší opäť čo-to ušetríte. Zaplatíte totiž len za samotný produkt a nie za obalový materiál. Za úvahu staja aj tuhé mydlá a šampóny.

Foto: © pixabay.com

Taktiež si môžete vyberať produkty v papierových alebo sklenených obaloch, prípadne si vyrobiť vlastnú kozmetiku. Existuje množstvo návodov a tipov, ako si vyrobiť vlastné mydlá alebo čistiace prostriedky bez chémie. Prírodu tak ušetríte nielen od odpadu ale aj od chémie. Pri upratovaní sa vyhýbajte vlhkým alebo papierovým utierkam a používajte také, ktoré sa dajú oprať a znova použiť. Miesto handry sa dá použiť aj staré oblečenie a kefky alebo metličky sa vyrábajú aj z dreva nielen z plastu.

Foto: © pixabay.com

Zero waste životný štýl

Keď si zvyknete na základy zero waste domácnosti bude pre vás ľahké prispôsobiť tejto filozofií svoj životný štýl. Preto vám dáme niekoľko ďalších tipov, ako žiť bez odpadov.

  • noste si vlastnú fľašu s vodou a nekupujte balenú vodu
  • biologický odpad kompostujte, zakúpiť sa dá aj kompostér do bytu
  • vždy noste svoju tašku a odmietajte igelitky v akomkoľvek obchode, nie len v potravinách
  • miesto donášky jedla si varte doma, ak si jedlo z reštaurácií beriete so sebou prineste si vlastné nádobky
  • oblečenie a textil nevyhadzujte do smetí, nenosené kúsky môžete predať do second handu alebo ich darovať charite
  • na párty použite miesto plastového riadu radšej ekologickejšiu verziu z papiera, bambusu a pod.
  • snažte sa vyhadzovať čo najmenej potravín, spotrebujte všetko čo máte v chladničke a nenakupujte zbytočne veľa potravín, ktoré sa rýchlo kazia

Je vaša domácnosť bezodpadová? Ako sa snažíte znížiť množstvo odpadu v domácnosti?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť