Home Ako sa starať o nábytok Ako vyčistiť koberec, aby vyzeral ako nový?

Ako vyčistiť koberec, aby vyzeral ako nový?

by Martin

Koberce sú stále obľúbené a niet sa čomu diviť, keďže prinášajú jedinečný dizajn a príjemný, hrejivý pocit našim nohám. V porovnaní s podlahou sú ale o niečo náročnejšie na údržbu. Ak sa vám zdá, že váš koberec má už časy najväčšej slávy za sebou alebo sa na ňom objavila škvrna od vína či kávy nemusíte zúfať. Obe situácie sa dajú zachrániť aj bez toho, aby ste kupovali nový koberec.

Foto: © pixabay.com

Pravidelné čistenie koberca

Koberec si ako mnoho iných vecí v domácnosti vyžaduje pravidelnú údržbu, resp. čistenie. Dôležité je pravidelné vysávania, pretože špina a nečistoty sa do koberca zašliapu a zažerú a čistenie je potom náročnejšie. Niečo do seba má určite aj prášenie koberca, ktorým sa zbavíte usadeného prachu. Spôsob čistenia samozrejme závisí aj od materiálu koberca a pozornosť by ste mali venovať aj informáciám na štítku alebo na obale. Najnáročnejšie na čisteniu sú shaggy koberce, teda koberce s dlhým vlasom, ktoré treba vysávať aj niekoľkokrát týždenne.

Suché a mokré čistenie

Okrem vysávania je z času na čas potrebné aj suché alebo mokré čistenie. Na suché čistenie sa obvykle používa suchá pena alebo práškový prostriedok. Na povysávaní koberec sa nanesie prípravok a nechá sa pôsobiť podľa návodu. Okrem kupovaných prípravkou môžete na suché čistenie použiť aj v domácnosti obľúbenú sódu bikarbónu. Mokré čistenie v praxi znamená, že sa koberec čistí vodou s čistiacim prostriedkom a kefou.

Foto: © pixabay.com

Suché čistenie je vhodné aj pre koberce z prírodnými vláknami alebo vláknami z chúlostivejších materiálov. Použiť ho tak môžete na vlnu, hodváb alebo perzské koberce. Mokré čistenie môžete použiť skôr na umelé vlákna alebo veľmi znečistené koberce, ktoré sú farebné stále, musíte ale počítať s tým, že koberec bude potrebovať určitý čas kým uschne. Pozor by ste mali dať aj v prípade, že máte drevenú podlahu, ktorej by mohla vlhkosť uškodiť.

Keď sa vám podarí na koberec rozliať víno, kávu alebo inú tekutinu mali by ste v prvom rade siahnuť po papierovom obrúsku a tekutinu odsať. Napríklad pri červenom víne, ktoré výrazne farbí pomôže aj trocha vody, vďaka čomu sa víno zriedi a až potom odsaje. Na odstránenie škvrny potom môžete použiť sódu bikarbónu alebo soľ. Na škvrny od vína alebo krvi vždy používajte studenú vodu. Častým problémom sú škvrny od jedla, ktoré neraz zanechajú aj mastné fľaky. Čo sa dá z koberca odstrániť alebo zoškriabať odstráňte čo najdôkladnejšie. Na mastnotu funguje teplo, takže škvrnu zakryte papierovým obrúskom a zahrejte fénom alebo žehličkou, aby sa mastnota mohla vsiaknuť do obrúsku.

Samozrejme sa dajú zakúpiť rôzne odstraňovače škvŕn, dajte si ale pozor na ich zloženie a overte si, na aké vlákna sú určené. Ak máte doma psa alebo mačku určite poznáte problémy s chlpmi a občas možno aj s mláčkami. Zvieracie chlpy je najlepšie povysávať, pričom existujú aj nadstavce určené na tento účel. Pri odstraňovaní fľakov od moču na koberci sa osvedčil ocot. Stačí ho zriediť s vodou a škvrnu vyčistiť handričkou.

Foto: © pixabay.com

Máte doma koberec? Akým spôsobom sa o neho staráte a ako odstraňujete škvrny?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť