Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Ako zvládnuť Vianoce bez stresu a zhonu

Ako zvládnuť Vianoce bez stresu a zhonu

by Martin

Vianočné sviatky by mali byť obdobím radosti a pokoja, ale v posledných rokoch sú skôr obdobím stresu. Upratovanie, pečenie, nakupovanie darčekov aj príprava štedrovečerného stola sa dá  zvládnuť s úsmevom na tvári a v pohode.

Foto: © pixabay.com

Nemusí byť všetko dokonalé

Vianočné ozdoby, darčekové balíčky či stromčeky sa objavujú v obchodoch, letákoch a reklamách už začiatkom novembra, nehovoriac o tom, že obchodnými centrami začínajú znieť koledy. Keď si predstavíte, koľko času a energie vás bude stáť príprava a nákupy na Vianoce, a k tomu si pripočítate bežne každodenné povinnosti môže vás prepadnúť stres. Myslite ale na to, že Vianoce nie sú o dokonalých darčekoch a perfektne upratanom dome, ale hlavne o rodine a oddychu. Po Vianociach nebude spomínať na vyleštené okná a 10 druhov koláčikov či 5 chodové vianočné menu, ale na príjemné chvíle strávené so svojimi blízkymi na ktorých ste možno dlhú dobu nemali čas.

Foto: © pixabay.com

Zapojte do príprav celú rodinu

Prípravy na Vianoce môžu byť poňaté aj ako rodinná aktivita, pri ktorej sa zabavíte a budete tráviť čas spoločne.  K adventnému obdobiu patrí aj adventný veniec, ktorý si môžete spraviť aj doma a pomôcť môžu aj deti. Počas zimnej prechádzky môžete nazbierať čečinu, šišky, bobule a iné prírodné dekorácie, z ktorých potom môžete vytvoriť adventný veniec podľa vašich predstáv a navyše si aj oddýchnete a zabudnete na stres. Použiť samozrejme môžete aj kúpené dekorácie. Základ na veniec sa dá kúpiť v hobby marketoch a dokonca aj v niektorých supermarketoch. Inšpiráciu nájdete v nasledujúcom videu.

Celá rodina sa môže podľa možností zapojiť aj do upratovania, zdobenia medovníčkov a samozrejme ochutnávania, ale aj do vianočnej výzdoby.  Skôr ako začnete s prípravami si určite priority. Neviete si Vianoce predstaviť bez dokonale vyzdobeného domu, alebo sa nedokážete vzdať voňavých vanilkových rožkov a medovníkov? Venujte sa v prvom rade tomu, čo je pre vás dôležité a nestresujte sa kvôli veciam, ktoré pre vás nie sú podstatné. Okná sa predsa dajú umyť aj po sviatkoch.

Foto: © pixabay.com

Darčeky nakúpite aj online

Plné parkoviská a ešte plnšie obchody na pohode nikomu nepridajú. Darčeky sa dajú nakúpiť aj predstihu alebo objednať z eshopov. Online nakupovanie má niekoľko výhod a hádam najväčšou je tá, že nemusíte nikam chodiť a darčeky vám budú doručené priamo domov alebo do práce. Navyše si môžete všetko v pokoji premyslieť a porovnať ceny. Nakúpiť môžete týmto spôsobom prakticky všetko od kozmetiky, hračiek a oblečenia cez zážitkové darčeky až po nábytok a doplnky do bytu. Myslite ale na to, že pred Vianocami majú aj eshopy viac práce a objednávok ako počas roka a dostupnosť tovaru aj dodaciu lehotu si pre istotu overte. Taktiež si overte do kedy môžete nevhodný darček vymeniť alebo vrátiť, niektoré eshopy dokonca predlžujú bežnú lehotu na vrátenie.

Foto: © pixabay.com

Pripravte sa na Štedrý večer

Nákupom pred Vianocami sa úplne nevyhnete, teda aspoň pokiaľ ide o čerstvé potraviny. Nakupujte ale s rozumom, obchody nebudú zavreté mesiac, ale iba 2-3 dni, takže si nemusíte robiť veľké zásoby. Pár dní pred Štedrým dňom si zabaľte darčeky, aby ste mali všetko pripravené. K Štedrému večeru patrí aj slávnostné prestieranie, ktoré by ste mali mať tiež pripravené s predstihom.

Použiť môžete vianočný obrus, alebo staviť skôr na vianočné dekorácie.  Či bude prestieranie v klasickom alebo modernom je len na vás. Obľúbené sú prírodné dekorácie – čečina, škorica, sušené plátky pomaranču, bobule a podobne. Pokiaľ ide o farby nestrarnúcou klasikou je biela, zelená, červená ale tiež zlatá a strieborná. A samozrejme by ste nemali zabudnúť položiť na stôl aj sviečku.

Foto: © pixabay.com

Trápi vás predvianočný zhon alebo to všetko zvládate v pokoji? Uprednostňujete materiálne darčeky alebo viac oceníte zážitkové darčeky?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť