Home Rady pri výbere nábytku Ako vybrať prehoz na posteľ?

Ako vybrať prehoz na posteľ?

by Martin

Keď vojdete do spálne posteľ bude pravdepodobne to prvé, čo si všimnete. Prehoz na posteľ plní nie len estetickú, ale predovšetkým praktickú funkciu. Posteľnú bielizeň a v konečnom dôsledku aj matrac chráni pred prachom, peľom a inými nečistotami. Ako si vybrať prehoz, ktorý padne vašej posteli ako uliaty?

Dôležité sú rozmery

Aj keď bytový textil vrátane prehozu na posteľ sa vyberá skôr podľa dizajnu, zamerať sa treba aj na praktické veci, ako sú napríklad rozmery. Všetko sa samozrejme odvíja od rozmerov vašej postele. Pri výbere konkrétneho rozmeru sa musíte rozhodnúť, či chcete zakryť len vrchnú časť postele, alebo má prehoz prevísať z postele. V prípade, že chcete zakryť len vrch postele stačí vám poznať šírku a dĺžku.

Pokiaľ má prehoz prevísať, k šírke musíte pripočítať aj výšku postele. Ak má prehoz prevísať len čiastočne stačí k šírke pripočítať 1x výšku, ak má siahať až po zem pripočítajte výšku postele 2x. Samozrejme treba zvážiť aj polohu postele, pretože ak je pri stene, resp. prístupná len z jednej strany postačí vám menšia šírka ako keď je prístupná z oboch strán.  Vo všeobecnosti platí, že na jednolôžko stačí šírka 170 cm a na manželskú posteľ od 220 cm.

Prehoz na posteľ ako dekorácia

Ako už bolo spomínané prehozy plnia aj estetickú funkciu a dajú sa krásne zladiť so zariadením a dekoráciami spálne. Kúpiť sa totiž dajú jednofarebné aj vzorované prehozy, elegantné aj pestrofarebné. Nájsť sa samozrejme dajú aj detské prehozy, ktorá dotvoria štýl detskej izby. Milovníci elegancie a jednoduchosti ocenia skôr saténové prehozy alebo tie s embosovaným vzorom. Sviežosť do vašej spálne prinesú prehozy s kvetinovým vzorom, alebo patchwork.

Prehozy na posteľ sú skvelý doplnok a ochrana posteľnej bielizne, ale oceníte ich aj vtedy, keď sa potrebujete na chvíľu natiahnuť. Nemusíte rozostlať posteľ ani sa prezliekať z oblečenia, ktoré máte na sebe v obave, že by ste si zašpinili posteľnú bielizeň. Jednoducho si ľahnite na prehoz a zopár minút oddychujte.

Zakrývate si cez deň posteľ? Máte doma prehoz na posteľ, alebo používate deku či iné prikrývky?

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť