Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Varte s radosťou v dobre zorganizovanej kuchyni

Varte s radosťou v dobre zorganizovanej kuchyni

by Martin

Krásna a čistá kuchyňa je síce fajn, ale ak ju nemáte dobre zorganizovanú nikdy to nebude to pravé. Je pravda, že každému vyhovuje niečo iné, ale niekoľko užitočných rád môže padnúť vhod aj skúsenejšej gazdinke. V dobre zorganizovanej kuchyni bude radosť pripravovať rodinné obedy aj romantické večere.

Foto: © pixabay.com

Najskôr plánujte a potom konajte

S plánovaním je najlepšie začať v čase, keď vyberáte kuchynskú linku a zariaďujete kuchyňu. Je dôležité vedieť, ako bude kuchyňa usporiadaná, kde bude umiestnená chladnička, umývačka riadu, hriankovač, mlynček na kávu a iné spotrebiče a samozrejme kde máte elektrické zásuvky, prívod vody a odpad. Skrinky a zásuvky kuchynskej linky sa dajú dodatočne rozčleniť, ak máte dosť miesta môžete nejaký ten úložný priestor v prípade potreby aj dokúpiť.

Keď už máte kuchyňu zariadenú, ale potrebujete ju preorganizovať musíte si premyslieť, aké usporiadanie by bolo pre vás najvhodnejšie. Keď varíte alebo pečiete čo vám najviac vadí? Musíte v zásuvke dlho hľadať to správne náčinie, alebo chodíte po ingrediencie cez celú kuchyňu? Ak správne identifikujte problém, bude jednoduchšie ho vyriešiť.

Radšej zásuvky ako skrinky 

Predovšetkým spodnú časť kuchynskej linky by mali tvoriť skôr zásuvky, ktoré sú praktickejšie ako skrinky. Či už v nich budete skladovať potraviny, hrnce alebo iné kuchynské doplnky v zásuvke budete mať lepší prehľad. Okrem toho je dobré vybaviť zásuvky aj organizérmi. Skrinky sa jednoducho nedajú vysunúť a neraz sa stáva, že musíte vybrať viacero vecí aby ste sa dostali k tomu, čo hľadáte. Horné skrinky sa ale hodia na odkladanie riadov, korenín a iných ingrediencií.

Foto: © pixabay.com

Otvorené alebo zatvorené police?

S touto dilemou sa bojuje hádam v každej kuchyni. Otvorené police sú skvelé, pretože máte lepší prehľad o tom, čo v nich máte. Zároveň získavate aj ľahký prístup k predmetom alebo ingredienciám, ktoré sú v nich uložené. Na druhej strane sa na veci  práši alebo na prská olej viac, ako keď ich máte v zatvorenej polici.  Táto voľba je teda len a len na vás aj keď viac plusov majú otvorené poličky. Podobné je to aj v prípade, keď sa rozhodujete, či budete mať varešky, naberačky a podobne uložené v zásuvke alebo zavesená nad pracovnou doskou. v zásuvke sú síce chránené pred mastnotou a prachom, ale vďaka závesným systémom ich budete mať vždy poruke.

Foto: © pixabay.com

Hlavne prakticky

Usporiadanie kuchyne by malo byť hlavne funkčné a praktické. Pracovná doska by mala byť vedľa drezu, aby ste doňho mohli špinavý riad mohli hneď odložiť. Či už robíte cesto na pizzu alebo palacinky, určite ho nechcete nechať zaschnúť na riadoch. Hneď pri dreze by mala byť aj umývačka riadu, aby ste so špinavými hrncami a taniermi nechodili cez celú kuchyňu. Ďaleko od umývačky by nemali byť ani skrinky, v ktorých máte odložený riad.

Varešky, naberačky, obracačky ale aj koreniny by ste mali mať pri varení alebo pečení poruke, takže je dobré uložiť ich v blízkosti sporáka. To, čo používate najčastejšie by ste mali mať čo najviac poruke a je jedno či ide o dochucovadlá, mixér alebo varešku. Určite to ale neznamená, že by ste mali mať vo veciach chaos a do jednej skrinky odložiť všetko. Veci, ktoré využívate len výnimočne môžete pokojne odložiť dozadu do skrinky. Čím viac času v kuchyne strávite, tým viac chýb a nedokonalostí v organizácií odstránite.

Ako máte kuchyňu zorganizovanú vy? Uprednostňujete otvorené alebo zatvorené poličky?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť