Home Praktické pracovne Zorganizujte si pracovný stôl aj čas a zbavte sa stresu!

Zorganizujte si pracovný stôl aj čas a zbavte sa stresu!

by Martin

Mnoho z nás trávi v práci veľkú časť dňa. Či už pracujete v kancelárií alebo z domu, pracovný stôl je dôležitou súčasťou pracovného procesu. Náročná a stresujúca práca si vyžaduje organizáciu času aj pracovného priestoru. Pracujte efektívnejšie a zbavte sa zbytočného stresu vďaka niekoľkým praktickým radám.

Foto: © pixabay.com

Organizovaný chaos

Neporiadok na stole viacerí vydávajú za kreatívny a organizovaný chaos. Pokiaľ máte tvorivú prácu tak je normálne, že v procese tvorby sa sústredíte na úplne iné veci než je uprataný stôl. Veľkosť aj usporiadanie pracovného stola závisí na charaktere vašej práce. Používate iba počítač a občas si potrebujete urobiť poznámky na papier? Potom vám bude stačiť aj malý PC stolík s nejakou tou zásuvkou na kancelárske potreby. Nad stôl si môžete pripevniť nástenku, aby ste všetky dôležité poznámky mali stále pred sebou. Časom zistíte, čo vám najviac vyhovuje a všetko prispôsobíte svojim potrebám.

Praktickým pomocníkom sú aj organizéri, vďaka ktorým budú mať písacie potreby a iné drobnosti svoje miesto a nebudú sa len tak povaľovať na stole alebo v zásuvkách. Potrebujete na prácu viac priestoru, aby ste mohli robiť náčrty, alebo si radšej dávate myšlienky najskôr na papier? Vhodný je napríklad rohový PC stolík, ktorý vám poskytne dosť miesta na PC, tlačiareň a ďalšie príslušenstvo a pritom vám ostatne aj voľný pľac, kde sa môžete rozložiť a tvoriť.

Z našu na času je potrebné pracovný stôl upratať a reorganizovať. V prvom rade by ste mali zo stola odpratať všetky nepotrebné veci, ktoré vám úplne zbytočne zavadzajú. Zbavte sa všetkých vecí, ktoré ste už niekoľko mesiacov nepoužili, alebo sú nefunkčné. Málo používané veci odložte do spodnej zásuvky, na stole ich nepotrebujete. Zároveň zvážte, či by niektoré veci nemali poputovať priamo do koša. Pri čistení pracovného stola si môžete aj vyčistiť hlavu a usporiadať myšlienky.

Zorganizujte si pracovný čas

Aby sa vám pracovalo lepšie mali by ste sa cítiť príjemne a zbaviť sa stresu. Samozrejme tlaku nadriadeného alebo klientov sa vyhnúť nedá, ale nemali by ste sa ním nechať pohltiť. Nesľubujte to, čo nedokáže splniť, aj keď chcete vyjsť všetkým v ústrety. Aj keby ste termíny stíhali nie je isté, či bude výsledok stáť z pohľadu kvality práce za to a či sa pritom nezbláznite.

Pri každej novej zákazke alebo projekte si reálne zvážte svoje časové možnosti aj schopnosti. Keď už sa do toho pustíte snažte sa sústrediť na prácu a nenechajte sa vyrušovať. Dôležité je aj prostredie v ktorom pracujete. Doma aj v kancelárií si viete pracovné miesto aspoň čiastočne prerobiť podľa seba. Malý kvietok v črepníku, fotky alebo malé dekorácie vám zaručene spríjemnia aj náročný deň.

Pracujete v kancelárií alebo máte homeoffice? Máte svoj stôl radšej perfektne uprataný alebo uznávate skôr kreatívny neporiadok?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť