Home Bývajme zdravo! Skladujte potraviny v domácnosti tak, aby zostali čerstvé

Skladujte potraviny v domácnosti tak, aby zostali čerstvé

by Martin

Kúpiť kvalitné a čerstvé potraviny je nie vždy jednoduché, ale ak chceme variť zdravo a chutne dáme si tú námahu ich zohnať. Všetko úsilie a financie ale môžu vyjsť nazmar ak ich skladovanie v domácnosti nebude správe. Pokiaľ si nechcete privodiť zdravotné problémy alebo potraviny vyhadzovať, dajte si záležať na tom, ako a kde ich uchovávate.

Foto: © pixabay.com

Skladovanie potravín v chladničke a mrazničke

Potraviny nakupujeme obvykle do zásoby, len malé percento konzumujeme v deň kedy ich kúpime. S výnimkou suchých potravín sa takmer všetko odkladá do chladničky alebo mrazničky. Je ale dôležité vedieť, že aj v chladničke by malo mať všetko svoje miesto. Nejde len o to, aby ste mali prehľad ale predovšetkým o to, že teplota v jednotlivých častiach chladničky sa líši. Spravidla najchladnejšia býva spodná časť, teda zásuvky a najteplejšia vrchná polička. Teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí 0 – 5°C, ideálne sú 4°C pri ktorých sa nedokážu množiť baktérie.

Foto: © pixabay.com

Do spodných zásuviek by sa mala ukladať zelenina a ovocie, na spodné poličky mäso a ryby, stredná časť je ideálna na mliečne výrobky a hotové jedlá. Na vrchné poličky patrí maslo ale aj aromatické syry. Jedlo by na poličkách ani v zásuvkách nemalo byť natlačené, aby vzduch mohol prúdiť. Keď chcete hotové uvarené jedlo odložiť aj na ďalší deň, nechajte ho najskôr vychladnúť a z hrnca ho preložte do uzatváracej dózy na jedlo. Čim menej vzduchu bude mať, tým lepšie.

Mäso, ktoré dávate do mrazničky najskôr naporciujte, vykostite a rozdeľte na menšie porcie do uzatvárateľných sáčkov. Keď potrebujete potraviny rozmraziť, nechávajte ich v chladničke a nezabudnite ich dať do misky, aby vám voda nevytiekla na poličku.

Suchý sklad – špajza

Za suchý sklad sa považuje nie len špajza, ale napríklad aj skrinky v kuchyni. V podstate ide o úložné priestory na potraviny s nízkou vlhkosťou vzduchu a izbovou teplotou (18-20 °C). Na chlieb a pečivo je najlepší chlebník, pretože v ňom vydržia dlhšie bez toho, aby stvrdli. Tieto potraviny ale neuchovávajte v igelitových vreckách, radšej pečivo zabaľte do kuchynskej utierky alebo textilného vrecka, aby boli chrumkavé.

Foto: © pixabay.com

Miesto v špajzy alebo v skrinkách nájdu múky, ryža, cestoviny, koreniny ale aj čaje, cereálie alebo konzervy. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, skladovanie týchto potravín v domácnosti môže byť problematické. Môže sa totiž stať, že navlhnú alebo ich napadne moľa či iní škodcovia. Je preto vhodné uskladňovať ich v uzatvárateľných vreckách alebo nádobách. Zároveň by ste si mali dať pozor na aromatické potraviny. Určite nedržte v blízkosti čajov alebo múk koreniny, cesnak a podobne, aby nenapáchli.

Foto: © pixabay.com

Ako skladujete potraviny vy? Využívate aj pivnicu, alebo sa musíte spoliehať iba na chladničku?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť