Home Nápady do záhrady Zútulnite si balkón záhradným nábytkom

Zútulnite si balkón záhradným nábytkom

by Martin

Malý balkón aj priestrannejšia terasa sa dajú zútulniť a naplno využívať hlavne počas krásnych jarných a letných dní. Pokiaľ nemáte byt s veľkou terasou budete musieť premeriavať a špekulovať, vhodný záhradný nábytok ale určite nájdete.

Záhradný nábytok na malý balkón 

Relaxovať sa dá aj na malom balkóne, samozrejme si musíte všetko dôkladne premerať a vybrať vhodný rozmer nábytku. Ak rozmer neodhadnete môže sa vám ľahko stať, že sa na balkóne budete cítiť stiesnene a nepríjemne, v horšom prípade sa vám tam všetok nábytok ani nevojde. Pri porovnávaní rozmerov nábytku a balkóna myslite aj na to, že so stoličkami budete musieť manipulovať pri sadaní a vstávaní, takže budete potrebovať 20-30 cm navyše.

Na väčšinu balkónov sa zmestí nanajvýš malý stôl a dve stoličky. Aj to ale stačí na to, aby ste si vychutnali slnečné lúče, kávu alebo letné limonády v príjemnej spoločnosti. Najmenšie stolíky majú rozmery cca 60 x 60 cm, prípadne okrúhle s priemerom 70 cm, ktoré sa naozaj zmestia aj na malý balkón. Ak máte priestoru viac, môžete si dovoliť väčší stôl, alebo pohodlnejšie kreslá miesto stoličiek. Lenže myslieť by ste mali aj na to, čo bude s nábytkom mimo sezónu. V prípade, že nemáte možnosť uskladniť nábytok v pivnici a musíte ho počas zimy nechať na balkóne je vhodné zakryť ho nepremokavou plachtou, najmä ak ide o drevený nábytok.

Viac priestoru, viac pohodlia

Väčší balkón alebo terasa vám dovoľuje dopriať si viac pohodlia. Okrem toho, že môžete mať väčší stôl, ktorý vám poskytne dosť miesta aj na stolovanie alebo posedenie s viacerými priateľmi, tabu pre vás nemusí byť ani záhradná sedačka.  Posedieť si na sedačke s mäkkými vankúšikmi je predsa len pohodlnejšie a príjemnejšie ako na obyčajnej stoličke. Uvažovať môžete aj o hojdačke pre jednu osobu, ktorá je ideálna na relax a oddych po náročnom dni.

Odolnosť voči vplyvom počasia

Keďže záhradný nábytok je určený do exteriéru musí byť vyrobený z materiálu, ktorý je odolný voči poveternostným vplyvom. Najviac používanými materiálmi sú umelý ratan, drevo, kov a plast. Najlacnejší je plastový nábytok, ktorý je síce ľahký a nenáročný na údržbu, ale má v porovnaní s ostanými materiálmi výrazne kratšiu životnosť a nižšiu odolnosť voči vplyvom počasia. Obľúbeným a podstatne odolnejším materiálom je umelý ratan, resp. výplet z neho. Konštrukcia nábytku môže byť drevená alebo kovová. Pokiaľ chcete kvalitný záhradný nábytok vyberajte si taký, ktorý má hliníkovú konštrukciu. V kombinácií s umelým ratanom, ktorý má vysokú odolnosť voči poveternostným vplyvom aj UV žiareniu vám bude takýto nábytok slúžiť niekoľko dlhých sezón.

Ak máte radi prírodné materiály určite vás najviac láka drevo. Pri drevenom záhradnom nábytku sa ľudia často obávajú údržby a životnosti. Pri nábytku z teakového sa naozaj nemáte čoho obávať, pretože toto drevo môžete mať vonku celoročne a odolá slnku, dažďu aj mrazu. Pochopiteľne ale nábytok z teakového dreva patrí k tým najdrahším. Lacnejšie je bukové drevo, akácia, smrek alebo borovica. Správne ošetrené a nalakované drevo zabezpečí, že drevený nábytok vám bude dlho slúžiť. Ide ale o prírodný materiál a tak musíte počítať s určitou tvarou nestálosťou.

Hliníkový záhradný nábytok si ľudia vyberajú hlavne vďaka jeho odolnosti a dlhej životnosti. Navyše nepotrebuje takmer žiadnu údržbu. Pozor by ste si mali dať na to, akú hrúbku stien majú hliníkové trubky, pretože od toho závisí nosnosť a spoľahlivosť. Hrúbka stien by mala byť ideálne aspoň 1,0-1,2 mm. Výhodou hliníkového nábytku v porovnaní s oceľovým alebo železným je to, že nehrdzavie. Počítajte ale s tým, že vás bude chladiť a nevyhnutný bude podsedák.

Máte na svojom balkóne alebo terase záhradný nábytok? Z akého materiálu je vyrobený?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť