Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) 5 inšpirácií, vďaka ktorým si doma vytvoríte krásny provensálsky interiér

5 inšpirácií, vďaka ktorým si doma vytvoríte krásny provensálsky interiér

by blog.novynabytok.sk

Slnkom zaliaty kraj rozvoňaný rozsiahlymi levanduľovými  a slnečnými poľami, aj to je Provensálsko. Táto čarovná historická oblasť juhovýchodného Francúzska svojou krásou inšpirovala dokonca aj svetoznámeho maliara Vincenta Van Gogha. Výnimočnú atmosféru Provence si môžete preniesť aj do vašich príbytkov. Inšpiráciu nájdete v našom článku.

provenceProvensálsky štýl sa začal vyvíjať ešte v 19. storočí z tradičného francúzskeho palácového štýlu, ktorý dostal práve v oblasti Provence svoj špecifický vidiecky charakter. Kombinácia vznešenej francúzskej elegancie a útulného prímorského vidieka,  tak jedinečná, že ju nenájdete v žiadnom inom francúzskom vidieckom štýle, dokáže z každého interiéru vytvoriť útulný domov.

Základné znaky provensálskeho štýlu:

– teplé pastelové farby;

– štuková úprava stien;

– prírodné materiály s prirodzenou textúrou;

– starší nábytok s patinou, drevorezbami;

– množstvo čerstvých kvetov a bylín;

– porcelánové a keramické figúrky;

– strop s drevenými trámami;

– kované dekoratívne prvky;

– textílie ušité technikou patchwork;

– kvetinové vzory.

1. Drevený provensálsky nábytok v odtieňoch bielej

K provensálskemu štýlu jednoznačne patrí jemne morený drevený, väčšinou dubový nábytok s jednoduchými vzormi, ktorý pôsobí sviežim dojmom. Obľúbený je tiež nábytok v odtieňoch bielej, pri ktorom sa nemusíte báť patiny. Mierne opotrebovaný vzhľad totiž nie je negatívom, ale, naopak, žiadaným prvkom každého provensálskeho interiéru.

provensalsky_styl2. K štýlu Provence patria kvetované vzory aj pastelové farby

Nielen odtiene bielej, ale ani pastelové farby by nemali chýbať v provensálskom interiéri. Typické sú najmä farby ako pastelová modrá, zelená, fialová, ale aj žltá nápadne pripomínajúca slnečnicové polia. Tieto farby však treba používať striedmo, aby sa zachovala vzdušnosť a čistota interiéru francúzskeho vidieka. S bielou farbou to však tiež netreba preháňať. Ideálne je siahať po jej odtieňoch, najmä slonovinovej, pretože čistá biela farba sa v štýle Provence považuje za faux pas.

3. Rozvoňajte miestnosť levanduľou a bylinkami

Keďže levanduľa neodmysliteľne patrí k Provensálsku, je úplne jasné, že nebude chýbať ani v interiéroch ladených do tohto štýlu. Táto voňavá fialová rastlinka by sa mala nachádzať nielen v kvetináčoch, ale napríklad aj na nábytku. Skvelým spestrením provensálskeho dizajnu sú tiež rezané bylinky v kvetináčoch. Napríklad taký rozmarín vám poslúži nielen ako voňavá zelená dekorácia, ale určite ho oceníte aj v kuchyni.

4. Dečky, obrusy, závesy, koberčeky

Textílie v podobe dečiek, obrusov, koberčekov či závesov sú taktiež súčasťou štýlu Provence. Vyrobené sú často z vlnenej priadze. Čo sa týka farebnosti, používajú sa buď, prirodzene, v odtieňoch bielej, pastelových farbách, alebo s kvetinovými vzormi. Sú krásnym spestrením interiéru, ktorému dodávajú ten správny provensálsky šmrnc.

lavender-537864_6405. Dekorácie a doplnky dotvárajú správny nostalgický charakter

Biele prútené košíky, kvetmi zdobená keramika, kovové vedierka a kvetináče, dekoračné vankúšiky, obrazy či hodiny s motívom slnečníc a levandule, to všetko sú dekorácie, ktoré dotvárajú útulný charakter provensálskeho interiéru.  Nezabudnite tiež na fotorámiky. Vyberte si niekoľko obľúbených fotografií, ktoré vo vás vyvolávajú len tie najlepšie spomienky, zarámujte ich do pekných fotorámikov a vystavte ich na viditeľné miesto. Budú nielen pekným doplnkom, ale aj maličkosťou, ktorá vám vždy na tvári vyčarí úsmev rovnako ako váš krásny provensálsky interiér.

Nepomýľte si provensálsky štýl so štýlom vintage

Vo všeobecnosti majú oba tieto štýly veľa spoločných vlastností. Nechýba antická štylizácia, využitie starožitností a farebné prevedenie. Najdôležitejšou črtou štýlu Provence je však uvoľnená a útulná atmosféra vidieckeho domu. Vidiecka jednoduchosť je vyjadrená harmóniou s prírodou a osobitnou príjemnou náladou. Vintage je len antická štylizácia bez rustikálnych motívov. Takže na rozdiel od štýlu Vintage je ťažké vyzdobiť mestský byt v štýle Provence. Toto sú hlavné rozdiely medzi týmito štýlmi.

Zdroje: https://bestdesignideas.com/the-provence-style

https://www.pufikhomes.com/en/stili-interera/provans/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť