12 rastlín, ktoré zbavia váš domov toxínov

Hoci ich nevidíte, sú vo vašom dome alebo byte. Toxíny sa uvoľňujú z nábytku, z kobercov, náterov stien, z podlahy aj z čistiacich prostriedkov, ktoré používate pri upratovaní.

Do istej miery sa im môžete vyhnúť, ak budete nakupovať čisto len nábytok z dreveného masívu bez povrchovej úpravy a používať iba ekologickú „chémiu“ a farby. Tento ideál však nie vždy býva dosiahnuteľný a tak sa v domácom ovzduší môžu vznášať toxíny ako formaldehyd, benzén, acetaldehyd, toluén, ftaláty, xylén, olovo, cigaretový dym a samozrejme i oxid dusičitý, ktorý produkujeme my sami.

Foto: © pixabay.com

Dýchacie problémy, alergie a bolesť hlavy sú len niektoré zdravotné ťažkosti, ktoré tieto látky spôsobujú. Praktickým a zároveň estetickým riešením sú izbové rastliny. Vybrali sme pre vás tie, ktoré účinne pohlcujú škodlivé látky, dobre vyzerajú a ako bonus sú veľmi nenáročné a vďačné na pestovanie aj pre tých, ktorí ich zabúdajú polievať.  

Aloe vera

Liečivé listy aloe, ktoré sú obľúbenou ingredienciou prírodnej kozmetiky, vám urobia veľkú službu v spálni aj v obývačke. Aloe vera účinne pohlcuje formaldehyd a čistí váš vzduch. Táto rastlina je zvyknutá na sucho, má rada slnko a pýta si len málo vody.

Foto: © pixabay.com

Bambusová palma

Bambus taktiež miluje slnko a dokáže vyrásť do úctyhodnej výšky. Bambusová palma očistí váš vzduch od formaldehydu, benzénu a trichlóretylénu.

Foto: © pixabay.com

Brečtan

Vonku aj vo vnútri, popínavý brečtan lahodí oku a vstrebáva benzén. Umiestnite ho napríklad do okna v kuchyni, odkiaľ bude môcť prevísať alebo mu doprajte voľnosť na balkónovej stene.

Foto: © pixabay.com

Dracéna

Táto rastlina, pripomínajúca palmu, dokáže veľmi rýchlo očistiť vzduch od formaldehydu, benzénu, oxidu uhoľnathého, trichlóretylénu, xylénu a splodín z cigaretového dymu. Nakoľko nemá rada priame svetlo, bez problémov zvládne aj život v predsieni alebo v tmavšom rohu spálne.

Foto: © commons.wikimedia.org

Figovník kaučukový

Táto krásna a obľúbená rastlina nemá rada vlhko ani priame svetlo a vyznačuje sa schopnosťou absorbovať formaldehyd zo vzduchu. Zároveň na seba viaže prach, ktorý z jeho veľkých, hrubých listov treba pravidelne utierať vlhkou handričkou.

Foto: © en.wikipedia.org

Figovník malolistý

Poznáme ho aj pod názvom Fikus benjamina a patrí medzi najpopulárnejšie izbové kvety, zdobiace mnohé obývačky ale aj kuchyne či kancelárie. Má rád svetlo a nevyžaduje si veľa vody. Jeho listy dokážu pohlcovať trichlóretylén, ktorý sa vyskytuje v lepidlách a lakoch.

Foto: © commons.wikimedia.org

Filodendrón

Jeho výrazné, veľké zelené listy čistia vzduch od formaldehydu. Postavte do ho rohu v obývačke alebo v pracovni, kde nebude na priamom slnku. Táto rastlina je nenáročná na vodu a výborne sa hodí i do spoločných priestorov bytových domov.

Foto: © en.wikipedia.org

Chryzantéma

Farebné kvety chryzantémy ozvláštnia každú chodbu, zimnú záhradu či balkón. Chryzantéma má rada slnečné, no nie príliš teplé prostredie (ideálne okolo 16 °C). Očistí váš vzduch od amoniaku, formaldehydu aj benzénu.

Foto: © pixabay.com

Kaktus

Kaktusy sú snom každého zábudlivého pestovateľa, nakoľko vyžadujú len minimálnu zálievku. Postavte ich na slnečné miesto v obývačke alebo pracovni a odmenia sa vám tým, že pohltia škodlivý elektrosmog z vášho počítača.

Foto: © pixabay.com

Potos (Divý Jano)

Táto popínavá rastlina znesie veľa pýta len málo. Vyhovuje jej slnečné aj tienisté miesto a vydrží dlhší čas bez vody. Poradí si s toxínmi aj s výparmi, ktoré vznikajú pri varení a preto je ideálnym izbovým kvetom do kuchyne.

Foto: © pixabay.com

Svokrine jazyky

Nájdeme ich na chodbách, v predsieňach, v spoločných priestoroch bytoviek, v zimných záhradách aj v obývačkách. Týmto rastlinám nevadí chlad, sucho, teplo ani zima a sú prakticky nezničiteľné. Zo vzduchu pohlcujú formaldehyd, beznén, trichlóretylén a xylén.

Foto: © en.wikipedia.org

Zelenec chochlatý

Táto nenáročná rastlina má rada nepriame svetlo a zvládne aj dlhšie obdobie sucha a nižšie teploty. Dobre vynikne v pracovni, obývačke aj v detskej izbe. Očistí vzduch v izbe od oxidu uhoľnatého, formaldehydu, xylénu, benzénu a toluénu.

Foto: © de.wikipedia.org

 

Aké rastliny pestujete vy? Podeľte sa s ostatnými v komentároch.

 

Čítajte tiež: Doma vyrobené čistiace prostriedky
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Ako vybrať záhradné kreslo pre príjemné chvíle vo vašej záhrade

Záhrada na streche: Ako vytvoriť strešnú záhradu a osviežiť strechu domu

Jarné eko-upratovanie: účinné a ekologické metódy čistenia domácnosti